Ska Marcus Birro kunna bete sig hur som helst?

Marcus Birro. Foto: Bengt Nyman, creative commons
Marcus Birro. Foto: Bengt Nyman, creative commons

Sedan Marcus Birro blev frälst och började försvara Gud och kristendomen i Expressen och andra medier så har han blivit populär inte minst inom frikyrkan: han har fått resa runt till många olika kyrkor för att föreläsa, han har välkomnats som både bloggare och poddare på Världen idag, han skrev i Dagen under en period och nyligen har han blivit anställd av Kanal 10 och Inblick för att ”attrahera nya målgrupper för evangeliet”.

Marcus fruktar dock att han håller på att förlora stödet från sina kristna syskon: i en debattartikel på Nyheter24 skriver han:

Vad är det med kristenheten och kärleken? Varför har så många så svårt för vilka som väljer att älska vem? Så länge jag levde enligt deras stenhårda moraliska lagar och regler älskade kristenheten mig. När jag inte lever enligt deras uppställda regler och lagar förskjuts jag som om jag smittats med ett dödligt virus…

Just idag nås jag av informationen att nästan inga kyrkor vill/vågar boka mig till hösten, trots ny bok, trots fullsatta hus under hela våren. Anledningen? Jag ska skilja mig och har träffat en ny kvinna… Baserat på en text i tidningen Hänt Extra väljer många kyrkor alltså att stänga dörren, vilket är och kommer att bli ett dråpslag för min ekonomi.

Men ett ännu värre dråpslag är det för de kristna som tar sig friheten att döma mig. Ett värre nederlag är det för de kristna som sätter sig på sina höga, vita hästar och tror sig ha en enda aning om vad som rör sig i en broders hjärta.

Efter allt jag gjort för svensk kristenhet genom åren är detta tacken?

Bakgrunden är alltså att Birro har en relation med en gift kvinna, hustrun till SD:s pressekreterare. Nu anklagar han alltså de kyrkor som inte bokar in honom som föreläsare för att vara hycklare, eftersom de menar sig följa Jesus som inte dömde syndare utan umgicks med dem. Han ifrågasätter även om den stenhårda moraliska lagen om att inte ha kärleksrelationer med gifta människor är från Gud:

”Men grejen är ju att det inte är Gud som ställer upp ramar och regler. Det är inte Gud som binder människor i olyckliga äktenskap. Det är inte Gud som envisas med att bestämma vem som har rätt att älska vem och vem som inte har det. Det är människor som gör allt detta.”

Well, i samma Bergspredikan där Jesus uttalar de populära orden om att inte döma (Matt 7:1) säger Han också ”den som gifter sig med en frånskild kvinna begår äktenskapsbrott.” (Matt 5:32). Han ger många andra bud också om att vi ska älska våra fiender (5:44), ge frikostigt till de fattiga och inte samla skatter på jorden (6:19-24) och att vi ska behandla andra som vi vill bli behandlade (7:12). Jesu avsikt är alldeles uppenbart att vi ska leva efter dessa bud, Han säger att de som hör Hans ord och inte handlar efter dem liknar en man som bygger ett hus på sand – när stormen kommer förstörs huset (7:26).

Orden om att inte döma är enligt min åsikt några av de mest misstolkade som finns, eftersom de i vår kultur ofta används som proof text för att tysta kristen kritik eller granskning. Jesus talade dock i en kontext där man stenade människor som hade begått äktenskapsbrott, något Han tydligt motsätter sig i Joh 8:1-11. Att inte döma handlar om att inte straffa snarare än att uppluckra de moraliska grunderna för vad som är rätt och fel.

Det kristna budskapet är att genom Guds nåd och Jesu död på korset för våra synder så finns det alltid förlåtelse, men det kräver också insikt om behovet om förlåtelse, insikt om att man har gjort fel. Jesus upphäver de gammaltestamentliga lagarna om öga för öga och tand för tand (Matt 5:38-39) men för att undvika total moralisk anarki där kristna beter sig hur som helst utan konsekvenser ger han kyrkan ett nytt verktyg: uteslutning. Han säger:

Om din broder har syndat, så gå och ställ honom till svars enskilt, er emellan. Lyssnar han på dig så har du vunnit din broder. Men om han inte lyssnar, ta då med dig en eller två andra, för att varje sak ska avgöras efter två eller tre vittnens ord. Lyssnar han inte till dem, så säg det till församlingen. Och lyssnar han inte heller till församlingen, då ska han vara för dig som en hedning och tullindrivare. Jag säger er sanningen: Allt som ni binder på jorden ska vara bundet i himlen, och allt som ni löser på jorden ska vara löst i himlen. (Matt 18:15-18)

Det stämmer helt och hållet att Jesus umgicks mycket med syndare och att Hans efterföljare definitivt är kallade till att göra detsamma, men vi kan inte tumma på de moraliska regler som definierar synd och de som döper sig in i Kristus gör det därför att de ber om förlåtelse för det som de gjort fel. Det finns alltså en skillnad mellan en person som begår äktenskapsbrott och menar att det inte alls strider mot Guds bud, och en person som gör det och tycker att det var fel och ber Gud och församlingen om förlåtelse.

Det Birro uppmanar församlingarna till är inte så mycket förlåtelse som det är omvändelse: det är ni som är hycklare som dömer mig trots att ni följer Jesus! Och han verkar se det som någon slags mänsklig eller kristen rättighet att just han ska få tjäna pengar på att åka runt och föreläsa i församlingarna. Men det är det inte. Birro har genom sitt inflytande i kristen media och sina föreläsningsturnéer haft en informell ledarskapsposition i kristenheten, och kristna ledare har krav på sig. Paulus skriver om lokala församlingsledare:

En församlingsledare måste vara oklanderlig, en enda kvinnas man, nykter, förståndig, aktad, gästfri och en god lärare. Han får inte missbruka vin eller vara våldsam, utan ska vara vänlig, fridsam och fri från pengabegär. Han ska ta väl hand om sin familj och se till att barnen lyder och visar all respekt. Men om någon inte förstår att ta hand om sin egen familj, hur ska han då kunna ta hand om Guds församling? Han får inte vara nyomvänd så att han blir högmodig och faller under djävulens dom . Han måste också ha gott anseende bland de utomstående, så att han inte får dåligt rykte och fastnar i djävulens snara.
 (1 Tim 3:2-7)

Om detta är kraven för lokala ledare, vad bör vi då inte förvänta oss av ledare som når ut till nästan hela Sveriges kristna? Jag förstår att Birro skulle kalla detta för stenhårda moraliska lagar som andas dömande och moralism. Men även i den sekulära världen har man krav på sina ledare just för att de ska leda andra. Jesu bror Jakob skriver: ”Mina bröder, inte många av er bör bli lärare. Ni vet ju att vi ska få en strängare dom. Vi begår alla många fel.” (Jak 3:1-2)

I den kristna församlingen finns förlåtelse och nåd för alla, alla som har målsättningen att i sin svaghet följa Jesus och sträva efter helgelse, hur svårt det än är, ska få vara med. Men eftersom helgelse ändå är målet bör ledarna vara dem som ändå kommit längre på vägen, och såna finns det många av! Jag känner många kristna ledare som, även om de absolut inte är felfria, ändå uppfyller Paulus krav i 1 Tim 3.

Detta är något församlingar och kristna institutioner som utser ledare måste tänka på. Birro var väldigt nyomvänd när hans frikyrkliga karriär fick fart, och därifrån har det gått snett. I synnerhet Världen idag borde inte ha varit så snabba på att exponera honom så mycket som kristen debattör.

Man skulle kunna jämföra fallet Birro med Sebbe Staxx, som också är en kändis som nyligen blivit frälst (och som står milsvid från Birro politiskt). Det har uppmärksammats positivt av kristen press och han har välkomnats in i gemenskapen av många kristna. Likt många andra nyfrälsta är han passionerad för Jesus, vill vittna om evangeliet och väcka resten av kyrkan – och det ska absolut uppmuntras. Men vi ska vara försiktig med att sätta honom i inspiratörstjänst för församlingarna alltför snabbt, både av hänsyn till honom och till församlingen.

Det har blivit för mycket för snabbt för Birro, och därför tror jag det vore bra både för honom och för församlingen att kristenheten får en Birropaus. Inte från Birro som kyrkobesökare, evangelist och engagerad i en lokal församling, men från att ge honom mikrofonen i mängder med kyrkor och kristen media. Be för honom och hans familj, och att våra kristna institutioner får bra urskiljning när de sätter människor i ledande position.

Aletheia har även skrivit om detta.

18 kommentarer

 1. Birro tar på sig offerkoftan och bölar högljutt varenda gång det går honom emot nu för tiden. Hur han var som yngre vet jag inte för då slapp jag läsa om hans bravader överallt i media. Bara det att han tydligen verkar anse att det är Svenska församlingars bannade plikt och skyldighet att boka honom under hösten, i synnerhet då han ju har en ny bok på gång, gör mig mer än trött på honom. Han har dessutom gjort så mycket för Jesus i Sverige att vi är honom skyldiga ett stort tack, enligt han själv då förstås…. Suck!

  Jag orkar inte med mer Birro nu.

  Gilla

 2. Hmm…kanske tänker fel, men finns det inte fler sidor att belysa av detta?
  Är det så att församlingen på bred front backar från Birro pga vad som händer i hans liv nu bör det kanske vara en tankeställare för församlingen? Anser att om man ger någon så mycket utrymme så snabbt och livet sedan går sönder är det också församlingens ansvar. Om församlingarna verkligen tror på att inte ge en ”nyomvänd” inflytande snabbt bröt de själva mot detta, då finns det också ett ansvar hos församlingarna att städa upp efter sig genom att bland annat vårda och hedra relationen med Birro istället för att fly den. Just nu ser det ut som han upplever sig rätt ensam… Det är kyligt att bli isolerad bland de som en gång visat en värme.
  De här sakerna gör mig nog mer orolig då det visar kvalitén hos de lokala församlingarna han besökt, vilket är många.

  -Kärlek /Lucas

  Gilla

  1. Helt riktigt som bloggposten tar upp, att församlingar inte bör anlita en person där privatlivet inte håller inför Guds ord (det finns dessutom många många andra fall där detta borde beaktats), men Lucas har ovan en mycket mycket viktig poäng tycker jag, att församlingarna bör se sitt eget ansvar för vad som har skett, och visa äkta broderskärlek genom att lika ivrigt som de hejat på honom, nu med ivrig omtanke om hans eviga väl be och tala honom tillrätta.

   Gilla

  2. Hej Lucas!

   Ja, mitt inlägg är framför allt riktat till församlingarna. Samtidigt är det Birros egen lokala församling som har huvudansvaret för både hans själavård och vägledning – och där är jag osäker på hur det ser ut. En vän till mig spekulerade kring hur Birro kanske egentligen varit en plattformskristen där hans församlingsgemenskap är de kyrkor där han fått tala – något som han nu fruktar att bli av med. Det är inte en särskilt hållbar struktur, många församlingar har bara bjudit in honom som en engångsgrej utan någon vidare reflektion. De arbetsgivare som har mer ansvar är de kristna medier som anställer honom, såsom Världen idag och Kanal 10.

   Guds välsignelse!

   Gilla

 3. Klokt skrivet, Michael. Alla, inte mints Birro själv, bör ta en ”Birropaus”. Den gode Birro är i total obalans, förefaller det, och hans destruktiva tankar och skriverier, riskerar att förgöra honom. Den mediala värld han nu snurrar runt i är hård och kall som is.
  Som Michael avslutar – vi ska be be Birro och hans familj. Ge dem stöttning och en väg till uppbyggelse och försoning.

  Gilla

 4. Birro saknar helt och hållet självinsikt, med sitt ständiga projicerande mot
  omvärlden så blir han bara en patetisk symbol för personer med narcissistisk
  personlighetsstörning.

  Gilla

 5. Ännu ett offer för den gamla frikyrkliga syndakatalogen? Syndakatalogen är frikyrkans svar på Sharialagen!😠Förvisso har han gjort ett misstag och ett snedsteg men är perfekt?Vem har inte gjort misstag ibland? Den som är utan synd ska kasta den första stenen! Birro är en av få talare nu gör tiden som lyckats fylla de ofta tomma kyrkorna och har något med substans att säga. Trött på frikyrkofolk som agerar Shariapoliser när någon faller istället för att stödja och förmana kärleksfullt. Man fryser ut vederbörande i stället

  Gilla

  1. Hej Erik! Alla gör misstag och det finns förlåtelse för alla våra synder genom Jesu blod. Det jag ovan ger argument för är att det är en betydelsefull skillnad mellan att begå ett misstag, ångra det och be om förlåtelse, och att begå ett misstag och sen försvara det och säga att det inte är ett misstag. Jag tycker att omvända mördare som ångrar sina synder och förkunnar att mord är fel ska få predika om de tror på Jesus, men inte mördare som tycker mord är bra och inte ångrar det. Att det är fel att inleda sexuella relationer med gifta människor är inte frikyrkan som hittat på utan Jesus (nåt som inte gäller de absurda syndakataloglagarna om att inte dansa eller spela tärning), och rent allmänmoraliskt fattar jag inte hur man kan försvara det – jag är själv skilsmässobarn och vet hur vedervärdiga och förödande otrohetsaffärer och skilsmässor kan vara.

   Guds välsignelse!

   Gilla

 6. ”Efter allt jag gjort för svensk kristenhet…” 😀 Det var i alla fall dagens skratt.

  Intressant med jämförelsen med Sebbe Staxx. Jag misstänker att Staxx är en aning mer ödmjuk inför det faktum att alla kanske inte vill ha honom som en religiös galjonsfigur med en gång.

  Gilla

 7. ”Likt många andra nyfrälsta är han passionerad för Jesus, vill vittna om evangeliet och väcka resten av kyrkan – och det ska absolut uppmuntras.”

  Och ni är inte passionerade för Jesus?

  Man ska bli mer och mer passionerad för Jesus ju längre man varit frälst.

  Men oj, jag glömde att jag befinner mig i den sovande svenska kyrkan.

  Jag tror, skulle Jesus komma tillbaka idag, skulle ungefär 80-90% av kyrkan i Sverige bli efterlämnad.

  Man är upptagen av att vara politiskt korrekt och att akta sig för att inte uttala sig mot synden (djävulen).

  Ut på gatorna med er och sprid Jesus, det är jättemånga i Sverige som bara faller ner i helvetet utan att någon varnade dem.

  Gilla

 8. Birro har många bra saker att säga kristenheten. Men jag reagerade instinktivt negativt vid ett tillfälle då jag för något år sedan hörde honom i en samtalspredikan på Torpkonferensen. Han svor i en av sina svar. Det är tydligt tecken på att allt inte står helt rätt till med Birro. Jag känner flera personer som berättat om att de tvärt slutat svära när de blivit omvända. Det är ett andebyte. Har Birro i grunden gjort detta andebyte?

  Gilla

  1. Han är väl katolik eller? Dyrkar man maria och påven så är det inte mycket som står rätt till är jag rädd

   Gilla

 9. Låt oss inte döma Marcus Birro. Men förlåt och älska honom. Var inte den som kastar första stenen. Vem av oss har hela sanningen om Marcus Birro? Vem av oss vet vad Gud vill med honom och vad han lagt på Marcus hjärta? Bara Gud själv vet. Låt oss därför inte döma.- För Guds skull!!

  Gilla

 10. Bra summerat. Tog några veckor innan jag fick ro att läsa ordentligt. Huvudet på spiken vg att det stora ansvaret ligger på församlingsledare och pastorer som allt för snabbt öppnat upp diverse plattformar och rullat ut röda mattan, lite star-struck på något vis.

  Har alltid anat att Birros teologiska fundament är ganska klent. D.v.s. han kallar sig katolik, men är i själva verket med i SvK. Han kallar sig kristen, men har nog egentligen inte riktigt förstått vad sann kristendom är. Ifrågastätter inte hans frälsning, men fundamentet för hans tro förefaller vara av privatreligiös karaktär.

  Gilla

 11. Mycket bra skrivet! Det leder alltid till elände när kristenheten haussar upp dessa nyfrälsta kändisar. Andliga bäbisar ska inte uppmanas att direkt klättra upp på platformen.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s