Inblick i mitt antirasistiska bokprojekt med Stefan Swärd

antirasismSom jag tidigare annonserat skriver jag en bok med Stefan Swärd om kristen antirasism och främlingskärlek. Nu under sommaren har Stefan skrivit om hur kristna, i synnerhet frikyrkliga, vek sig för nazismen på 30- och 40-talet, ett avsnitt han berättar om här. Jag å min sida har framför allt skrivit på tre olika kapitel under samma tid, som jag vill berätta lite kort om här.

Till att börja med har jag skrivit om den globala flyktingkrisen, hur utvecklingsländer tar det största ansvaret, västvärldens motvilja att ta emot flyktingar och den svenska asylprocessen. Jag beskriver noggrant hur deportationer går till och hur jag varit aktiv tillsammans med andra kristna i att stoppa deportationer av kristna till Irak.

Många har dålig koll på deportationer, och man talar sällan om dem eftersom man vet att de är fruktansvärt traumatiska och plågsamma – man snackar om att ”minska invandringen” istället för att ”öka deportationerna” som det ju i klartext handlar om. En av mina grundläggande frågeställningar i boken kommer vara WWJD – Who Would Jesus Deport? När är det egentligen moraliskt OK att utvisa människor till krig, förföljelse eller fattigdom?

För att svara på det har jag också påbörjat ett kapitel om ekonomiska argument för och mot invandring. Jag tar avstamp i Bibeln förstås och förklarar varför idén om att ”vi måste först hjälpa våra egna”, åsyftandes ett hedniskt folkslag som är rikare än de flesta andra, är bibliskt förkastlig – det är en antikristen moral som går rakt emot Jesu undervisning om att älska alla människor som sig själv och verka för ekonomisk jämlikhet. Utifrån det dissikerar jag den främlingsfientliga logiken om att bevara svensk rikedom och utländsk fattigdom, och visar varför ”hjälp i närområdet” genom bistånd inte alls kan ersätta asyl av en rad olika anledningar, som jag redan skrivit om här.

Jag har också skrivit ett kapitel om SD:s kyrkopolitik och partiledningens syn på Gud och kyrkan, där fokus ligger på en essä av deras chefsideolog Mattias Karlsson och hans blogginlägg om att Bibeln stödjer SD:s ideologi. Det jag tycker framgår med all tydlighet är att SD:s ledning vill ha en konstantinsk statskyrka vilket är precis vad frikyrkliga kämpade emot på 1700- och 1800-talet, en statskyrka som inte främjar lärjungaskap utan nationalism, och som inte välsignar och hjälper invandrare.

Därtill kommer boken givetvis innehålla mycket Bibelstudium, något jag och Stefan snickrar på gemensamt, om alltifrån pentateukens uppmaningar om att välkomna invandrare och behandla dem som infödda, till Jesu etiska undervisning om att hjälpa de fattiga, främlingen och fienderna. Vi kommer även kortfattat gå igenom kyrkohistorien och i synnerhet diskutera hur statskyrkosystem påverkar kristnas syn på stater och migration, samt lite personliga berättelser om hur Gud kallat oss till att kämpa för flyktingars rättigheter.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s