Imamer tar emot Jesus i Västafrika

people listening

Nyhetsbrev från Gå ut mission, en av mina favoritorganisationer. Missionären Oury Sow berättar om evangelisationskampanjer han har hållit i Guinea-Bissau, med fantastiska resultat!

Först ut fick vi möjlighet att hålla en kampanj i en liten stad inne i landet. Redan första kvällen var ca 1500 personer samlade under predikan och under förbönen fyllde det på och var uppemot 2500 personer på plats. Minst 300 gensvarade till frälsning när jag gjorde inbjudan och efter förbönen för sjuka var det 3 personer som vågade sig upp på scenen för att vittna. En muslimsk man från Gambia tog kontakt med mig efter mötet och berättade att han kommit till Guinea-Bissau för att få tag på pengar, men nu vittnade mannen: ”nu har jag hittat Jesus istället och jag känner mig så rik!”.

testimonies at the campaignKampanjen fortsatte växa och många barn var på plats tidigt och var snabba fram till scen för att gensvara på inbjudan. En liten flicka som nu var 5 år gammal var född både döv och stum, men efter förbönen både hörde och talade hon sina första ord i livet! Vilken glädje för mamman att få höra sin dotter säga hennes namn. Vilken Jesus vi har! En kvinna berättade att hon varit med på första mötet. Hon hade haft problem med blödningar i 32 år, men efter förbönen kvällen innan hade hon gått hem och all blödning hade stoppat! Kvinnan och hennes man var så tacksamma till Gud.

Den tredje kvällen var det över 3000 personer på plats och fick höra ett klart evangelium. Det var så laddat i atmosfären att när en 15-årig tjej som inte kunnat gå sedan födseln, plötsligt ställer sig upp, utbryter ett sådant glädjekaos att vi fick släppa kontrollen och inte kunde genomföra några vittnesbörd från scenen. Tjejens mamma föll till marken i Gudsfruktan och folk dansade helt vilda av glädje precis överallt!

Platsen vi var på var fullpackad med människor den sista och fjärde kvällen med över 3000 personer. En av dem som kommit varje kväll var den tidigare presidentfrun som blivit mycket gripen och berörd. Många gensvarade till frälsning även denna sista kväll.

En man som som haft smärta och inte kunnat böja på ryggen i 15 år var helt fri och gjorde gymnastiska övningar för att visa att alla problem var borta! En kvinna som mist synen och varit helt blind i 4 år hade nu fått fullgod syn! Jag blev också inbjuden till en häxdoktor som var besatt av flera demoner, men som jag fick befria. Han var så tacksam och vill ha mer undervisning om Jesus.

walking for the first timeFlickan med kryckorna och grön tröja som ni kan se på bilden hade aldrig kunnat gå tidigare. Några veckor efter kampanjen blev jag inbjuden av hennes far hem till dem. När jag kom dit insåg jag att hennes pappa liksom jag var från den muslimska fulanistammen och dessutom var imamen i den största moskén i staden. Både han och hans fru föll ner vid mina fötter och tackade. Jag fick då förklara för dem att det är Jesus som har helat deras dotter och inte jag. Efter att blivit inbjuden att stanna hos dem var jag med dem i en vecka och ledde dem till frälsning och undervisade dem hur de ska leva som lärjungar.

Efter detta ville imamen att vi skulle gå med honom till hans moské. När vi kommit dit samlade han allt sitt folk och berättade att han nu tror på Jesus och slutar som imam. En del av dem som var där sa att de kristna har gjort något med magi så att han blivit tokig, men då svarade imamen att de får säga vad de vill. ”Jag vet vad som hänt. Vi bad i Jesu namn och min dotter har blivit helad. Det är Jesus som gjort detta och honom vill jag följa.”

Uppföljningen har varit i full gång sedan första dagen och redan har det blivit tre nya församlingar. Nya fantastiska vittnesbörd om vad som hänt som ett resultat av kampanjen forsätter att komma in till församlingarna hela tiden.

Under två månaders tid förbereddes det sedan för en mindre kampanj på en onådd ö som heter Bolama utanför Guinea-Bissau. Där är nästan hela befolkningen muslimsk och jag åkte ut dit ett antal gånger för att se om det skulle vara möjligt att göra något där. Och Gud hade verkligen förberett vägen. Av huvudimamen på ön blev jag inbjuden att be med honom i hans moské. Väl där presenterade jag evangeliet och han lovade att han skulle säga till alla de andra imamerna som var under honom på ögruppen att det var obligatorisk närvaro på mötet som jag nu fått lov att hålla med imamens välsignelse!

Under två dagars tid presenterade vi evangeliet både på en central mötesplats och bland fiskare på stränderna. Många tog emot Jesus och imamen som öppnat upp för att vi skulle komma har ringt mig ett flertal tillfällen och bett mig att komma tillbaka för att predika inne i moskén och fortsätta att berätta om Jesus för honom och hans folk!

campaign children

Innan jag fick möjlighet att återvända hem till Guinea hann jag också med att besöka ett flertal mandingo/malinki-byar i Guinea-Bissau och ha endagars minkampanjer. Jag blev oerhört gripen av att se hur så många från denna annars så stängda muslimska grupp öppnade sina hjärtan och tog emot evangeliet direkt. Församlingar har nu planterats både ute på ön Bolama och i flera av Malinkibyarna!

Då ebolan är borta nästan överallt i mitt hemland beslutade vi oss för att åka tillbaka dit. På väg hem till Guinea talade Herren till mig om att gå till imamerna där, en och en, tills dess att vi är igång med kampanjerna för fullt igen. Jag började med att ta kontakt med den imam i min hemstad Mamou, som stått för den värsta förföljelsen mot mig, familjen och vår församling.

Jag sa till honom att om jag verkligen är helt fel ute så får han väl fortsätta förfölja mig, men om det faktiskt är så att det jag tror på är sant så borde väl du åtminstone sitta ner med mig och lyssna. Och det gjorde han. I två timmar satt den över 70 år gamla muslimska prästen som varit verksam som imam i över 30 år och lyssnade när jag presenterade evangeliet. När jag var färdig frågade jag honom vad han tyckte. Då svarade han: ”Jag inser nu att jag har haft fel”. När du läser det här så är vi bröder i Kristus, jag och den äldre, numera före detta, imamen! Varje kväll kommer han i hemlighet till mig och vi lovsjunger Jesus och jag får undervisa honom från Bibeln.

Oury Sow
Oury Sow

Tack för att ni står med i Gå Ut Missions arbete för att nå de allra mest onådda folken i Västafrika. Att veta att jag har bröder och systrar i länderna i Norden som ber för mig ger mig sådan frimodighet och glädje i tjänsten. Tack för att ni också är med och ger av det som vår Herre har välsignat er med för att jag ska kunna fortsätta predika evangeliet.

Om jag får skicka med ett personligt böneämne till dig som läser Gå Ut Missions nyhetsbrev så ber jag er att be
för min hälsa. Jag har nu varit inlagd på sjukhus några veckor då jag fått en mycket kraftig malaria. Det verkar som att det håller på att bli bättre och den före detta imamen besöker mig här varje kväll och vi ber och lovsjunger, så det är härligt. Men jag önskar så att bli helt frisk så jag kan gå ut igen och predika till fler. Må vår Herre Jesu nåd vara med er alla.

Oury Sow

En kommentar

  1. Tankeväckande inslag.

    Till mina största favoriter hör ett gäng tidigare och nu verksamma missionärer. Djupt imponerad! De har förstått den dubbla meningen i Hela människan. Flera av dem är sjuksköterskor och barnmorskor som arbetar oförtrutet i sitt kall och sin övertygelse.

    Det här handlar om verksamheter som borde ”lyftas”, som det finns all anledning att uppmärksamma på ett ännu tydligare sätt. Vi får med all rätt ständiga återkopplingar till tider av slaveri och obarmhärtigt utnyttjande av människor i vissa regioner. Men balansen saknas. Det framhålls sällan i sammanhanget och annars vilka fantastiska insatser som på senare tid görs i samma områden.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s