Sverige måste bli fattigare

framtiden halleluja

Debattartikel på Nyheter24 debatt.

Om alla levde som svenskar skulle det behövas 3,7 jordklot. Världsnaturfonden har räknat ut att om vi tar all världens produktiva yta och delar detta på världens befolkning så får var och en 1,7 globala hektar var. Den svenska livsstilen och konsumtionsnivån kräver dock sex globala hektar.

Sverige är ett av världens rikaste länder, vi har världens 17:e högsta BNP per capita och enligt Global Wealth Report som kom oktober 2015 har vi världens sjätte rikaste befolkning. Det hemska är att vår rikedom förutsätter andra människors fattigdom. Resten av världens befolkning kommer aldrig någonsin komma upp i Sveriges levnadsstandard som den ser ut nu.

Om vi menar att alla människor är lika mycket värda och att orättvisa är omoraliskt måste detta förstås förändras. Teknologisk utveckling och innovation kan sänka vår levnadsstandards miljöbelastning till viss mån, men vi har ingen aning om hur mycket. Gårdagens teknologiska framsteg garanterar inte framtida.

Dessutom vet vi att när saker blir enklare och effektivare att producera producerar vi bara ännu mer, snarare än att vi nöjer oss vid, säg, 1970-talets levnadsstandard.

Därför måste vi på allvar satsa på att förenkla våra liv. Vi måste dra i handbromsen, inse att vi har blivit för rika redan och ställa om till ett klimatpositivt och ickeexploaterande samhälle. Vi bör följa de exempel som satts av människor som redan nu lever enkelt i kommuniteter och ekobyar.

Detta står givetvis i stark kontrast till västvärldens nuvarande högsta prioritet: att bli ännu rikare. Det är med hänvisning till rikedomen som man inte vill ta emot flyktingar, öka biståndet eller sänka utsläppen. Inte för att vi skulle vara fattiga, men att vi trots vår enorma rikedom inte vill bli fattigare.

I stället för att sträva efter att bli som El Dorado bör vi dock försöka bli som Costa Rica, som förenar en hög medellivslängd och hög nivå av lycka med minimala utsläpp och låg BNP. Om alla levde som costaricaner skulle det behövas ett jordklot. Vilket är precis vad vi har.

Att lämna mammonismen och kärleken till pengar är den största utmaning vi står inför. Men den är absolut nödvändig, och måste prioriteras över alla andra politikområden såsom tillväxt eller säkerhet hittills har prioriterats.

Glansdagarna är över, nu är det dags att vi utvecklar ett sätt att leva som inte dödar fattiga och inte utplånar jordens resurser men som gör oss ännu lyckligare än vad vi är i dag. Nu är det dags för Sverige att sluta vara ett i-land.

Micael Grenholm

9 kommentarer

 1. Hej Micael och god fortsättning.

  Jag är övertygad om att klimatförändringar sker, och jag är även övertygad om att Gud har full kontroll över sin skapelse.

  Det står ju i uppenbarelseboken att katastrofer ska ske på jorden, dricksvatten ska försvinna, 1/3 av jorden ska va obrukbar, svält osv osv.. detta är ju domar som Gud låter ske i Hans vilja.

  Man ska inte förkasta allt miljöarbete absolut inte, men att tro att vi människor kan rädda klimatet är att ha lite väl mycket tilltro till människan istället för Gud.

  Klimatförändringar har skett hela tiden i historien, lilla istiden t ex.. om du kollar ännu mer bakåt så ser du att det varit mycket varmare globalt sett än vad det är nu. Tyvärr så kommer inte den forskningen till tals på något ologiskt sätt. Men sök och du skall finna 😉

  ha de fint

  Gilla

 2. Sverige måste bli fattigare skriver du micael, men nej, vi måste bli rikare, för utan rikedom kan vi inte hjälpa så som vi gör idag.

  Bb

  Gilla

 3. Håller med om vissa saker, men dels är det ett misstag att anta att ekonomi är något ”statiskt” som ett antal bröd som man kan dela upp på olika sätt och sedan inget mer med det. Ekonomi har en egen dynamik, ibland kontraintuitiv, ibland diabolisk, ibland något mer positivt.

  Att hålla fram u-länder som ett hållbart alternativ känns inte riktigt vettigt. Den standarden på teknik är mer miljöförstörande än vår. Ett problem med att bli ett u-land alternativt gå tillbaka till stenåldern, är att massor av människor kommer att plågas oerhört, dö av svält och sjukdomar etc och de är de svagaste som drabbas värst.

  Nu kanske det blir stenålder igen vare sig vi vill eller inte, men jag har svårt att känna någon entusiasm för u-land eller stenålder och hoppas mänskligheten kan finna andra vägar, för nog är det sant att vi inte kan fortsätta som vi gör.

  Gilla

  1. Hej Klaus!

   Jag tycker att Costa Rica exemplifierar varför uppdelningen mellan ”i-länder” och ”u-länder” är så dålig. Costa Rica är mycket miljövänligare än Sverige när det gäller de stora miljöfrågorna som klimatförändringarna och resursförbrukning. De är ju snart koldioxidneutrala. Det är Costa Ricas miljövänlighet förenat med en lång levnadslängd och lycklig befolkning som gör att de hamnar på plats 1 i Happy Planet Index.

   Så att bli som Costa Rica är inte att leva som på stenåldern där massvis plågas oerhört, dör av svält och sjukdomar, det är att ha ungefär samma hälsonivå som i Sverige, med förmodligen fler lyckliga.

   Guds välsignelse!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s