Regeringen förvärrar livet för EU-migranter

Martin Valfridsson. Foto: Sören Andersson
Martin Valfridsson. Foto: Sören Andersson

Idag skriver jag och andra aktivister på Aftonbladet debatt om den nya utredning som regeringens samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare har presenterat. Samordnare Martin Valfridsson tycker att deras barn generellt inte ska få gå i skola i Sverige, att de inte ska få bo på lagliga uppställningsplatser samt att människor inte ska ge dem pengar. Vi pekar på att detta kommer försämra livet för EU-migranterna, inte förbättra det:

Detta är destruktiva, repressiva åtgärder som inte kommer förbättra de fattigas situation utan försämra den. Situationen blir inte bättre i Rumänien och Bulgarien för att den blir sämre i Sverige. Skolgång i Sverige försämrar inte barnens chans att få ett bättre liv, det förbättrar den bara. Därtill kräver barnkonventionen att alla barn som vistas i Sverige ska få utbildning, som UNICEF har påpekat.

Naturligtvis ska ingen ockupera någon annans mark, men detta är en nödvändig konsekvens av att Valfridsson och regeringen motsätter sig lagliga uppställningsplatser. Avhysningar utan lagliga ställen att anvisa de hemlösa till blir en dyr och destruktiv katt-och-råtta-lek utan ände.

Tiggeri är långtifrån optimalt men en nödvändig livlina när 70 procent av Rumäniens romer är arbetslösa och saknar tillgång till ordentliga socialbidrag. Det enda alternativet är kriminalitet.

Läs hela artikeln här. Jag har även gjort en video där jag tar upp problemen med Valfridssons argument:

Ni kan även höra mig debattera mot Valfridsson i Plånboken i P1.

Uppdatering:

Idag skriver jag och Stefanushjälpens ordförande Johannes Widlund i UNT om att Valfridsson står på fel sida om historien angående hans motstånd mot barns skolgång.

2 kommentarer

 1. Även om jag är ängslig inför detta och andra händelser och förändringar, så inser jag att du har rätt Micael. Hur skulle motsatsen kunna vara riktig ur kristen synvinkel? Det vore dock bra om det gick att få så bra struktur som möjligt på det hela.

  Gilla

 2. Förra vintern stod det en man och tiggde utanför ett köpcentrum. Man såg att han hade någonting. Han utstrålade trygghet och glädje, trots sin position. Det visade sig att han är troende. Att det blivit hans tur att för släktens räkning åka till Sverige och tigga var för honom underordnat. Han hade funnit Kristus. Mannens attityd påminner om Paulus när han sa:

  ”Jag vet hur det är att ha det knappt och jag vet hur det är att ha överflöd. Med allt och med alla förhållanden är jag förtrogen, både att vara mätt och att vara hungrig, både att ha överflöd och att lida brist.Allt förmår jag genom Kristus som ger mig kraft.”
  (Reformationsbibeln Fil 4:12-13)

  Mannen har nog inte levt i överflöd men funnit att han förmår sin situation genom Kristus. Han fick den information vi hade om den verksamhet som ”Hoppets stjärna” startat i hans hemtrakter. Han skulle vara en perfekt volontär i deras arbete.

  http://www.starofhope.se/vart-arbete/helhjaertat-foer-romerna/2270-succe-foer-det-foersta-resurscentret.html

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s