Framgångsteologin är vid liv i Bethel Church

Kris Vallotton, andrepastor i Bethel Church i Redding, höll häromdagen en predikan titulerad ”Poverty, Riches and Wealth”. Budskapet är att kristna med få undantag ska vara rika. Riktigt rika. Samma gamla unkna framgångsteologi som infekterat karismatiska sammanhang sedan 1950-talet lever och frodas på Bethel Church. Jag kände mig tvungen att svara på Vallottons heresier:

kris

Kris Vallotton

Vallotton hävdar att Gud bara kallade en rik man att sälja allt i Lukas 18 medan de flesta rika kristna ska fortsätta vara rika. Det stämmer inte, Jesus säger åt alla sina lärjungar att sälja allt i Luk 12:33. Vidare menar Vallotton att Salomo är en förebild för oss i och med att han var stormrik. I 5 Mos 17:17 förbjuder dock Gud kungarna att samla guld och silver åt sig själva, deras rikedomar var till för folket. Vallotton hävdar också att liknelsen om talenterna i Matt 25 har ekonomisk innebörd, något som är fullständigt orimligt.

Här i Sverige har framgångsteologin blivit mindre och mindre populär eftersom den är så obiblisk (den strider mot 1 Tim 6:5 exempelvis) och eftersom den skadar så många människor. Nu riskerar den att göra en comeback eftersom Bethel är så populärt.

Och missförstå mig inte, jag tillhör inte dem som hävdar att Bethel är demoniska, har nån kundalini-ande eller nåt liknande tramsigt, jag har kritiserat de åsikterna flera gånger. Jag tror Gud gör genuina mirakler bland dem, men det innebär inte att de har perfekt teologi. Om vi behövde perfekt teologi för att Gud skulle göra mirakler bland oss skulle Han knappt kunna använda någon.

Därför behöver vi kunna kritisera en sådan här destruktiv framgångsteologi även om vi uppskattar sammanhanget där den förekommer i övrigt. Kris Vallotton avslutar sin predikan med att uppmana alla i Bethel som vill bli rika att räcka upp händerna så att han får be för dem. Men 1 Tim 6:9 säger: ”De som vill bli rika råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång.” Medvetet eller omedvetet uppmuntrar Kris något väldigt destruktivt: viljan att bli rik.

För en mer detaljerad analys av framgångsteologins problem, kolla in denna Holy Hangout som jag nyligen gjorde med några vänner:

About Micael Grenholm

Activist, apologist and author residing in Uppsala, Sweden. Editor for Hela Pingsten and pcpj.org. Love revival, peace, justice and evangelism.

Posted on 14 februari, 2016, in Ekonomi och social rättvisa and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

  1. Björn bloggaren

    Strävan att vilja bli rik är naturligtvis fel, men att Gud vill att vi skal lyckas väl och ha framgång med allt vi företar oss är helt bibliskt. Detta är framgångsteologi i sitt nötskal.

    Bb

    Gilla

  2. Förlåt, jag såg nu texten du refererade till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: