Lev enkelt helt enkelt

Igår klev jag ur styrelsen för Stefanushjälpen, organisationen jag var med och grundade för ett och ett halvt år sedan som har vuxit snabbt och hjälpt många olika utsatta EU-migranter i Uppsala på en rad olika sätt. Det var en sådan glädje att höra ordförande Johannes Widlunds årsberättelse där han radade upp alla som fått hjälp med mat, boende och vård, all opinion och information som spridits och allt engagemang som fångats upp. Så tacksam till Gud för både det som hänt och som kommer att hända i Stefanushjälpen!

Johannes var på Korskyrkans gemenskapskväll för unga vuxna för någon vecka sedan och talade om varför kristna ska engagera sig för miljön. Han betonar konsekvenserna av att det skulle krävas 3,7 jordklot om alla levde som svenskar: vår rikedom förutsätter andra människors fattigdom, och vi behöver leva enklare. Johannes är bra på att förklara hur detta är en positiv möjlighet för oss att göra skillnad för andra samtidigt som vi mår bättre själva, och det är väldigt Bibliskt att leva enkelt.

Passande nog var all mat på gemenskapskvällen vegetarisk. Vi hade bjudit in ett gäng vänner till kollektivet några dagar innan för att kolla på Cowspiracy som visar de förödande konsekvenserna som kött och animalieprodukter har på miljön, och en av de som såg var ansvarig för gemenskapskvällen 🙂

systrar

Jag menar att något av det mest effektiva vi kan göra för att lära oss leva enkelt är att leva i egendomsgemenskap. Häromdagen besökte jag och Sarah Stenmark från Jerusalemprojektet Mariasystrarnas kloster här i Uppsala. Det var väldigt uppmuntrande att höra hur de kombinerade enkelhet, bön och utåtriktat arbete. Vi håller inte med om allt teologiskt men det är väldigt tydligt att systrarna har en stark tro på Jesus.

Jag tackar Gud för både Johannes och Sarah, Han har gett samma längtan och vision till oss alla tre och det känns tryggt att de tillsammans med många andra lärjungar håller ställningarna här i Uppsala när jag flyttar till Jesus Army i England för ett träningsår i sommar.

4 kommentarer

 1. 1 Timotheosbrevet 4:3
  och som förbjuda äktenskap och vilja att man skall avhålla sig från allahanda mat, som Gud har skapat till att med tacksägelse mottagas av dem som tro och hava lärt känna sanningen.

  Gilla

 2. Hej. Jag vill säga att du gör ett bra arbete med att hjälpa dom som har det svårt.
  Och Jag tror att du vill göra Guds vilja. Och vi har ju bra löften. Gud har ju lovat oss att leda oss till hela sanningen.
  Ok.
  Det har hänt sig att folk har blandat bark i brödet och det är inte en synd.

  Men är det ok att äta kackerlackor? Inte enligt lagen i Gamla testamentet.(3Mose 11:20 Flygande insekter som går på sina ben får inte ätas,
  21-22 med undantag av dem som hoppar: gräshoppor av alla slag, både den vanliga gräshoppan och syrsan.23 Alla andra insekter är förbjuden föda.)

  Men i Markus 7:19 står det;
  eftersom det icke går in i hennes hjärta, utan ned i buken, och har sin naturliga utgång?» Härmed förklarade han all mat för ren.

  Och Jesus åt ju fisk så det är ju inte synd.

  Men Jag tyckte att 1 Timotheosbrevet 4;3 förutom att visa att det är ok att äta kött varnar oss för en av vrånglärorna från vatikanen.Förbjuder äktenskap (Nunnor,Munkar,Präster)

  Gilla

 3. Kan man leva enkelt? Ja absolut och billigt blir det, men det gäller att inte följa socialstyrelsens norm.

  En familj på 2 vuxna å 2 barn behöver inte varsitt rum till barnen, man kan gott klara sig med en tvårummare där de vuxna delar rum med barnen.

  TV, dator, internet och dyra andrionidtelefoner är något som verkligen inte behövs, det enda som ev behövs är en billig mobiltelefon med ett billigt kontantkort.

  Kläder behöver man verkligen inte köpa så ofta och när man skulle behöva, så finns det sekondhand, detta kan man spara flera tusen på varje år.

  Mat är en kostnad som man kan såga ordentligt i, socialstyrelsens riktlinjer om varierad kost är nonsens och kan struntas i. Makaroner och falukorv alla dagar utom lördag, då får man äta något annat, ex potatismos med något gått till. Dock skall allt vara det billigaste och dyra varor som oxkött, smör, paprika, mm får man undvika.

  Om hyran är på ca 6000, telefonen ca 100, mat bör räcka med 3000 och kläder max 100, så blir månadskostnaden ca 9200 kr

  Detta innebär att det räcker med att en jobbar, den andre är hemmafru/man, eller är ute å missionerar, vilket som.

  Allt onödigt skall bort, godis är totalförbjudet, lev så så blir du lycklig.

  Bb

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s