Guds omvandling genom själslig andning

gloriaGästinlägg av min vän Gloria Genc, som nyligen blev frälst.

Får du andlig syre?

Andas in… andas ut… En optimal andning innefattar ungefär 6–12 andetag per minut där inandningen håller till 2–3 sekunder, utandningen 3–4 sekunder så följer därav att en automatisk paus på 2–3 sekunder förrän nästa inandning kan starta. Andningen kan öka till över 100 liter per minut vid ansträngning. Precis som du är i behov av att oupphörligt andas fysiskt, bör du också andas andligt. Att genom tron förlita sig på den helige Anden dagligen.

När vi troende har accepterat Jesus som vår Frälsare och Herre, kommer hans Heliga Ande in i våra liv och lämnar oss aldrig. ”I honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt, och i honom är ni uppfyllda, han som är huvudet över alla härskare och makter.” Kol 2:9-10.

”Om ni älskar mig håller ni fast vid mina bud. Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan Hjälpare som ska vara hos er för alltid: sanningens Ande. Världen kan inte ta emot honom, för världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, för han förblir hos er och ska vara i er .” (Joh 14:15-17).

När vi har Guds Ande inom oss kan vi följaktligen:

*Övervinna Andlig krigföring (“Till sist, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft. Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna. Tag därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och behålla fältet, sedan ni fullgjort allt. Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte kring era höfter och kläd er i rättfärdighetens pansar och sätt som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger. Tag dessutom trons sköld. Med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar. Tag emot frälsningens hjälm och Andens svärd som är Guds ord. Gör detta under ständig åkallan och bön och bed alltid i Anden. Vaka därför och håll ut i bön för alla de avskilda.” Ef 6:10-18).

*Vinna seger över frestelser och synd (”Men kom ihåg att de onda begär som ni lockas av inte är nya eller annorlunda. Många andra före er har mött precis samma problem. Och ingen frestelse är för stark. Ni kan lita på att Gud ser till att frestelsen inte blir så stark att ni inte kan stå emot den. Det har han lovat, och han håller sitt ord. Och när frestelsen kommer visar han er samtidigt en utväg att komma igenom den.” 1 Kor 10:13).

* Bli mer lika Jesus Kristus (”Och Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. Men vi alla som med avhöljt ansikte återspegla Herrens härlighet, vi förvandlas till hans avbilder, i det vi stiga från den ena härligheten till den andra, såsom när den Herre verkar, som själv är ande.” 2 Kor 3:18).

* Uppnå Andens frukt (”Men när den helige Ande får behärska våra liv, skapar han ett helt annat slag av frukt i oss: kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning” Gal 5:22-23).

*Uppleva Andens kraft (”Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judéen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.” Apg 1:8).

”Drick er inte fulla på vin, för det leder till utsvävningar. Låt er i stället fyllas av den helige Ande, och låt er behärskas av honom.” Ef 5:18. Även om alla frälsta har den Helige Anden boende i dem, är inte alla kristna ifylld med den Helige Anden, det vill säga låter den helige Ande styra ens liv i allt. Kristna är uppmanade att låta sig uppfyllas av Anden.

Hur andas man för att uppnå andlig fullhet genom den Helige Anden?

Övning i Själslig Andning

Andas ut: Släpp alla former av oro, spänning eller rädsla. Bekänn din synd emot Gud, i detta sammanhang är det viktigt att inte ange några ursäkter eller bortförklaringar. Det är viktigt att ta fullständigt ansvar för sina misstag/felsteg.

Andas in: Förtrösta dig på att Fadern ska fylla dig med sin Ande. Tag emot hans förståelse, tillit, syndaförlåtelse, hopp såväl som kraft att göra bättre val.

”Om vi har liv genom Anden, låt oss då även följa Anden.” Gal 5:25.

Gloria Genc

3 kommentarer

 1. Gloria,

  Andningsövningarna du beskriver finns inte i Bibeln.

  Det är meditation. Sådant finns det mycket av i kyrkliga sammanhang. Så jag förstår att du stött på det.

  Låt oss läsa Bibeln och be sådana vi är.

  I natt bad jag med full panikångest utan kontroll över min andning. Andningen var desperat men bönen uppriktig.

  Vi kan be oavsett situation och sinnestillstånd.

  Man kan be medan man gråter under en bilfärd till jobbet. Då har man händerna på ratten och inte knäppta. Man har ögonen på vägen och inte stängda i koncentration.

  Visst är det bra att stilla sig inför Gud. Vilket vi kan göra utan tankar på hur vi andas in och ut.

  Någon beskrev Den Helige Ande som vårt lärosäte. Den Helige Ande, vår Hjälpare, lär oss Guds ord. Han förmedlar det som Jesus, Läraren med stort L, vill säga till oss var och en genom sitt ord.

  Gloria, det finns så mycket som vi ska skala av oss. Mycket som människor försöker få oss tro är bibliskt. Herren vill ha oss som vanliga barn till en Far i ett naturligt barnaskap.

  Jag säger det lika mycket till mig själv som till dig och övriga. Låt oss be om och att få behålla friheten i barnaskapet. Meditationer o sådant binder oss.

  Mvh Ulrika

  Gilla

  1. Hej!

   Som jag förstod texten var andningen menad som en bild, inte som att fysisk andning skulle hjälpa oss närmare Gud. I slutet av texten ser vi att ”Andas ut” är en bild för att släppa saker vi behöver göra oss av med. ”Andas in” är bilden för att lita på och ta emot gott av Gud. Och eftersom det handlar om saker som ska in respektive ut ur människan är andningen en användbar liknelse att relatera till, precis som Jesus använder liknelser i Bibeln för att relatera till människors fysiska liv (t ex om mat i Matt 7:9-11).

   Man behöver förstås inte andas på något speciellt sätt för att göra dessa saker. Det texten uppmuntrar till är att släppa det onda och ta emot det goda, och detta regelbundet. Det är en liknelse som, enligt min uppfattning, inte har något med fysisk andning eller meditation att göra 🙂

   Mvh Evelina

   Gilla

   1. Hej!

    ”Som jag förstod texten var andningen menad som en bild,”

    Jaha, du såg den så.

    Fast om man läser rubriken ”Övning i Själslig Andning” och texten under den är det farligt nära att tro att det är en teknik som det handlar om. Sådana tekniker som man finner inom olika religioner. Där människan ska fixa ”friden” etc

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s