Så som i himmelen… ?!?

Nu till ett ämne som jag skulle kunna föreläsa timvis om ifall tillfälle (och förberedelsetid) gavs (inte för att jag tycker det är kul utan för att det finns så otroligt mkt att säga)…

14-svyle-2574915640a2687a1b7.jpg

Inför morgonkvällens styrelsemöte skickade min närmaste ”chef”, ordförande i Hagakyrkans ungdomsföreningsstyrelse, igen ut Equmeniakyrkans ungdomsförbund Equmenias hållbarhetspolicy (som jag skickat en gång tidigare) till styrelsemedlemmarna med frågan: ”Instämmer du i policyn och lever du, eller är du beredd att leva, efter den?” Frågan gör mig ngt orolig, för från min sida handlar min vilja att följa denna policy i mitt arbete som barn-och ungdomsledare inte om att ställa församlingsmedlemmarna mot väggen utan forma verksamheten efter Guds rike som ett högst påtagligt sätt att leva (såklart är alla välkomna att leva i Guds rike i sina egna liv, jag är den första att hurra för sådana val men tvingar ingen). Människor som ställs mot väggen hamnar ju ofta i försvar och kan då gå emot att vi antar policyn i föreningen. Nåväl, vi får se hur det går.

Varför är denna policy så viktig och så upprörande? Jo, för den stora lilla meningen ”För Equmenias personal gäller att: […] Vid planeringen av arrangemang för medlemmar, ideella eller anställda sträva efter att välja vegetarisk, ekologisk och närproducerad mat.” Hänvisning ges till WWF:s Köttguiden, där man bland annat kan läsa (s.13) ”EN portion med nötkött har LIKA MYCKET klimatpåverkan som FEMTIO vegetariska portioner med lika mycket protein och annan näring.” (min betoning) och där kontentan blir att endast svenskt viltkött är ok att äta och att 2-3 portioner kött i veckan räcker för en vuxen människa, och att man kan leva fullgott på vegetarisk kost. En hänvisning skulle också kunnat ges till https://kottet.se/

Equmenia ger bakgrunden till hållbarhetspolicyn så bra så så mycket mer behövs nästan inte sägas…:

Att vara skapad till Guds avbild innebär bland annat att vi har fått ansvar att förvalta den Guds skapelse som vi fått av Gud som en gåva. Bibeln talar väldigt mycket om Guds rike (eller himmelriket). Detta rike är andligt och finns inom oss, enligt Jesus, men det är också det slutliga målet där rättvisan och kärleken skall segra. Då blir Guds rike ett fysiskt rike. Precis i slutet av Bibeln så blir detta Guds rike tydliggjort: ”Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Ty den första himlen och den första jorden var borta” (Uppenbarelseboken 21:1).

Att älska sin nästa är en självklarhet i kristen etik. I dagens globaliserade värld kan en rimlig definition låta: Min nästa är varje människa som påverkas av mina val. Vad jag köper, äter, reser med och så vidare har konkret betydelse för människor över hela jorden. Att avskärma kärleken till sin nästa från dessa sammanhang blir allt mer absurt.

Equmenia vill värna rätten och avslöja orätten. Vi vill uppmuntra alla våra ledare och medlemmar att ta sitt ansvar för en bättre värld. Det är en naturlig följd av lärjungaskapet att arbeta för en rättvis värld, en värld där människor kan leva i fred och försoning. Det är en naturlig följd av lärjungaskapet att bidra till utjämning av världens resurser och förvalta Guds skapelse.

Vi tror att vi som kristna har ett ansvar för att vårda skapelsen. Utöver att värna om naturen innebär det även att vi har ett ansvar för nuvarande och kommande generationer som på ett eller annat sätt påverkas av en livsstil präglad av ohållbara produktions- och konsumtionsmönster. Equmenia vill arbeta för ett ökat engagemang i frågor som berör hållbar utveckling inom miljöområdet och därmed som kristen rörelse ta ansvar och vara aktiva i arbetet mot förstörelsen av skapelsen. Vi vill ta ansvar för att bevara jorden som den fantastiska skapelse Gud en gång gjorde den till.

På samma sätt som vi i nattvarden delar brödet med varandra så delar vi jorden med varandra. När brödet delas räcker det åt alla. Det handlar om att bland annat tänka på våra konsumtionsmönster. Gud skapade världen av kärlek, inom Equmenia vill vi bära den kärleken vidare genom vårt sätt att leva och vara.

Innan Missionskyrkan gick samman med andra kyrkor i det som idag är Equmeniakyrkan antog den en policy som heter ”Evangelium åt alla” (2009) och är styrande för andra policys. Där kan man bland annat läsa:

Människan har fått ett ansvar av Skaparen att bruka och vårda skapelsen. I Markusevangeliets missionsbefallning ger Jesus uppgiften att predika evangelium för hela skapelsen. Därför är omsorgen om skapelsen en del av missionsbefallningen. (s.12)

Missionsuppdraget gäller också hela världen. Det handlar om återupprättelse och helande av Guds skapelse. Detta kan uttryckas med visionen om shalom, fred/frid: shalom mellan människan och Gud; shalom mellan människor; shalom mellan människor djur och natur; shalom inom varje människa. Som förvaltare av skapelsen är alla kallade att arbeta för en hållbar utveckling och global rättvisa. (s.9)

De tog liksom ordet ur munnen på mig, just sådär brukar jag tänka och säga! Vad är det för shalom att hugga huvudet av en höna, en gris, en ko? En kännande, levande, pulserande varelse som skriker i skräck för sitt liv? Gör man sådant i himmelen? ”Ske din vilja så som i himmelen så ock på jorden”…

Min fråga till styrelsen blir då snarare: Varför ska vi som ungdomsförening stötta köttindustrin, som gör att vi behöver 3,75 jordklot om vi ska leva globalt rättvist såväl miljömässigt som socialt; som inte behövs för vårt näringsintag och som är bidragande orsak till de flesta välfärdssjukdomar; och därför trefaldigt omintetgör vårt förvaltaruppdrag (att vårda oss själva, vår nästa, och skapelsen), och som inte är en del av himmelriket?

Vad var och en, ungdom som vuxen, gör i sitt egna liv är deras egna ensak i detta sammanhang. Människan har en fri vilja att välja ståndpunkt och hur hon ska agera i alla frågor, även denna. Men är vi måna om att barnen ska få i sig tillräckligt med kött behöver vi inte oroa oss (de äter ju hemma), och ska vi absolut grilla korv påverkar sojakorv miljön bara en tiondel så mycket som kött, och varifrån ska vi ta pengar att köpa svensk ekologisk korv med? (Ska vi vara inkluderande måste det ju dessutom vara nötkött för både vissa kristna och de flesta muslimer äter inte gris.) Genom att servera kött stänger vi också ut de barn och ungdomar som väljer vegetariskt av etiska skäl som liksom jag mår väldigt dåligt av att se och lukta våra vänner kremeras för att stoppas i folks munnar.

Ingen dör alltså av att vi inte serverar kött i kyrkan. Inga människor, inga djur. Men det finns många att vinna och mycket horisont att bredda och ett helt Guds rike att leva i. ”Så som i himmelen så ock på jorden…”

3967916_640px

 

Kategorier:

10 kommentarer

 1. Istället för att läsa vad andra människor skrivit borde vi ägna mer tid åt att läsa vad Gud skrivit:
  ”Allt som rör sig och har liv skall ni ha till föda. Så som jag har gett er de gröna örterna ger jag er nu allt detta.” (1 Mos. 9:3).
  Det finns en anledning till detta och det är att efter floden så blev det ett helt nytt eko-system, med bl.a. lägre lufttryck och viktigast av allt en väsentligt lägre syrenivån. Dessa avgörande faktorer måste bli kompenserade för (eftersom DNA-strukturen redan var definierad), för att kunna upprätthålla en livskraftig population. Senare finjusterades instruktionerna till Moses, vilka gäller än i dag.

  Gilla

  1. Oj det argumentet har jag aldrig hört förrut. Snillrikt.
   Menas det att du inte äter gris och blod och skaldjur?
   Idag är dock vego mer livskraftsframkallande. Kanske Herrens återkomst börjar närma sig och syndafall och syndaflod få mindre och mindre påverkan på oss?
   Vill du ha mer bibliska aspekter? Lyssna på
   Detta ska ni ha att äta – en presentation av Sunniva Rettinger: https://www.youtube.com/playlist?list=PLALiezNEIC9axK7oG-3dgiC9rwyGeFgc6

   Gilla

   1. Sedan jag insåg detta faktum, för inte så länge sedan, så undviker jag om det är möjligt, gris, skaldjur och blodmat. En vegetarisk livsstil är helt klart sund, förutsatt att det man äter inte är förorenat av GMO, växtgifter, tungmetaller, osv.

    Innan Jesus kommer tillbaka har vi dock en tung period framför oss under antikrists välde, som vi ser reser sig snabbt omkring oss. Det är hög tid för oss kristna att förbereda oss för tider av djup nöd och då kommer vi att prisa Gud för var dag vi kan mätta våra barns magar.

    Gilla

    1. Gäller det också de ca 4 miljarder
     fattiga som lever från existensminimum till att dö av
     svält. Ska de också prisa Gud…
     eller vad tycker du?

     Gilla

     1. Absolut, vem annars har de att vända sig till? Inte vi i västvärlden i alla fall. Det enda vi ger dem är splitterbomber som betalning för att vi rånar dem på allt de har och dessutom har mage att skylla på att det är deras eget fel!

      Gilla

    2. Gäller det också de ca 4 miljarder
     fattiga som lever från existensminimum till att dö av
     svält. Ska de också prisa Gud…..

     Gilla

     1. Om USA skrotar en enda av deras sex hangarflottiljer skulle det räcka till mat, vatten, kläder och dräglig tillvaro för alla fyra miljarder!

      Gilla

 2. Där håller jag med dig fullständigt, vi har olika syn på hur världen bäst
  kan förändras, jag anser att det bara är vi människor som kan påverka
  detta tragiska händelseförlopp, inte en Gud. De som redan har dött eller
  lider svårt av svält och sjukdomar är inte hjälpta av att prisa Gud.

  Gilla

  1. Hur vet du det? Om det är något jag har lärt mig om Gud är det att han har större koll på oss än vi tror, och han har definitivt stenkoll på de oskyldiga som lider av svält och sjukdom. Han gör saker för dem som vi inte vet om, och kom ihåg att efterlivet är viktigare än denna, många som lever i lyx här kommer hamna i helvetet sen och många som lider här kommer till himlen.

   Gilla

 3. Hur vet du det själv Nicole? Din sanning är inte min sanning, du kan hävda
  vad som helst med stöd från Bibeln och din tro på Gud. Jag ser inte denna
  sagobok som reviderats under århundraden där flera hundra skribenter varit
  inblandade som någon form av tolkade sanningssägare.

  Det du borde fundera på är att alla fattiga inte är kristna, tar då din Gud med
  sig dessa arma människor i sin stora heliga gemenskap??

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s