Vi lever inte i det som var utan av Han som ÄR (den samme)!

Som assisterande pastor i en församling med relativt hög medelålder hör man rätt ofta referenser till ”hur det var” och nästan allt som nämns är ju goda saker som Gud har gjort, men ändå så är det något i mig som sörjer. För någonstans har Gud blivit den som gjorde saker förr.

Men Gud har inte förändrats för bibeln säger att : ”Jesus Kristus är den samme igår, idag och i all evighet” Heb 13:8

Samtidigt så kan jag se hur vi som församling får nå tusentals människor varje år genom vårt missionsarbete och nya församlingar blir planterade på missionsfältet. Vi har det sista året fått se människor komma till tro. MEN det har inte skett på samma sätt som ”förr”. Det är samma Gud som verkade då som verkar idag. Men metoderna förändras. Det är i generationsväxlingarna man ser om verket håller eller inte. Någonstans måste någon lämna över stafettpinnen.

I slutet av 1980-talet så startades den första församlingen i en församlingsrörelse i Bangladesh, då var det ”omöjligt” att samla mycket folk offentligt. Men sedan 1999 har vi i Gå Ut Mission jobbat med kampanjer och fått se hundratals församlingar startas. Att starta en församling kunde ta många år förr. Nu så blir det flera församlingar efter varje kampanj. I rörelsen finns idag snart 400 församlingar. Metoderna är annorlunda men det är samma Gud. Tänk om vi hade fortsatt att jobba på samma sätt när dörrarna för kampanjer öppnades… hade vi varit drygt 400 församlingar? Jag tror faktiskt inte det.

I Apostlagärningarna så ser vi hur människor nåddes på väldigt olika sätt. Jag är övertygad om att Gud kan röra vid ALLA byar, städer, länder och sammanhang. Han förändras inte. MEN vi måste vara flexibla nog att inse att olika tider, kulturer och sammanhang har olika sätt att bli nådda på. Ett bra exempel är boken Fredsbarnet av Don Richardson. Don berättar där om den skräddarsydda plan som Gud hade för att nå in i en speciell folkgrupp.

 

Nya tider – Nya redskap

Precis som var kultur behöver mötas på sitt sätt så behöver var ny tid nya utrycksätt och redskap för att förmedla evangeliet- budskapet om vår frälsning.

Paulus säger: ”Fri och oberoende av alla har jag gjort mig till allas tjänare för att vinna desto fler. För judarna har jag blivit som en jude för att vinna judar. För dem som är under lagen har jag blivit som de som är under lagen, fast jag själv inte är under lagen, för att vinna dem som är under lagen. För dem som är utan lag har jag blivit som en utan lag för att vinna dem som är utan lag, fast jag själv inte är utan Guds lag utan lyder under Kristi lag. För de svaga har jag blivit svag för att vinna de svaga. För alla har jag blivit allt, för att i alla fall frälsa några.” 1 Kor 9:19-23

 

Framtid och ett hopp

”Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren , nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.” Jeremia 29:11                                        

Om vi förstår att Gud är densamma så kan våra erfarenheter av Guds handlande ”förr” vara en uppmuntran för oss. Men vi stannar inte där, vi fortsätter löpa vårt lopp. Stannar vi på vägen kanske vi aldrig kommer i mål.

Jag är otroligt tacksam för det som var. När jag kom till tro var vi 10-20 på ungdomssamlingarna i Pingstkyrkan i Hässleholm och på bara några år växte vår ungdomsgrupp till över 100 personer. Vilket drag det var! Tyvärr dog det ut efter några år. Tänk om jag hade stannat kvar i ”1999-2000-2001” ja då verkade Gud mäktigt. Tänk om det kunde vara som då? Vet du vad min vän? Det kommer aldrig bli som det var då. Gud är en som gör allting nytt. Många av de ungdomar som fanns med i ungdomsgruppen då tjänar Gud på olika sätt över hela världen. Själv har jag med Guds nåd fått se hundratals människor ta emot Jesus i Sverige och tiotusentals över hela vår jord. För samma Gud som verkade i Hässleholm Pingstförsamlings ungdsomsgrupp i början av 2000-talet lever och är aktiv idag! Uttrycket ser annorlunda ut, men budskapet detsamma!

 

Bli inte gammal bara för att du åldras

tomashillsong

Tomas Ander in action vid ingången till Hillsong Malmös Gudstjänst (foto Hillsong Malmö Facebook)

Jag blir uppmuntrad av ledare som vågar gå före och inte viker ner sig när kritiken haglar, som vågar satsa på en ny generation. Min gamla pastor Tomas Ander är ett sådant exempel som under hela sin pastorsgärning satsade på oss yngre. Han planterade New Life Church som ett resultat av denna iver att satsa på nästa generation. Vad gör han då idag? Förutom att vara familjehem och deltid som journalist satsar han nu mycket av sin tid i nystartade Hillsong Malmö där han hälsar folk välkomna blandannat. Han är för mig ett levande exempel på att det går att tänka nytt även när man är över 60.

Tomas är också en person som kommit med mycket uppmuntran. Det har betytt mycket genom åren. Våga vara en som uppmuntrar nästa generation även om du inte förstår allt.

Ett annat lokalt exempel är Anders och Camilla Olsson som jag följt sedan deras tid i Höör, det de gjort med Connect Church är helt otroligt! Göteborg är en bättre stad för att någon vågat tänka nytt. Ett internationellt exempel är för mig Brian Houston som under de över 30 år som Hillsong funnits vågat ta ut svängarna för att släppa fram nästa generation. Fokuset är det samma, visionen likaså. Stilen förändras med tiden.

En annan som verkligen förtjänar en egen artikel egentligen är Rickard Lundgren som startade Gå Ut Mission och som hela tiden givit över ansvar till oss yngre. Mer om honom vid annat tillfälle.

Till alla ledare som vågar satsa på nya generationer- Tack! Jag vill va som er!

Till er som är yngre, hjälp mig att aldrig bli gammal!

Gode Gud låt mig åldras, men aldrig bli gammal! -Andreas Cucca 33år ung

ps Det är spännande tider att leva i, imorgon träffas Young adults-gruppen för fösta gången hemma hos oss. Be att Gud får göra något positivt för vår församling och vårt samhälle i o genom YA.

På Söndag så har vi en församlingsdag #Hjärtaförhuset , min bön är att denna dag får leda oss som församling ett steg närmare den tanke som Gud har för oss. Var gärna med och bed!

2 kommentarer

 1. Har testat olika församlingar och fastnade för en där man, oberoende av ålder, vill bli gammal och vis. Där man låter de äldre visa vägen genom det de byggt under många år. Predikan i centrum och sedan högt i tak angående stil och smak.

  Gilla

 2. ”Till alla ledare som vågar satsa på nya generationer- Tack! Jag vill va som er!”
  Så rätt – och så lätt att feltolka…
  Nya generationer ”att satsa på” borde väl innefatta generationer som inte satsats på? Det betyder att min generation ingår i den – vi som växte upp på 1970-talet. Gud verkade då också, men på ett annat sätt och den allmänna tron på den tiden verkar ha varit att när någon blivit medlem i en församling så var allt klappat och klart. Ungefär om att livet är problemfritt från och med den dag man gifter sig. Jo, snacket gick så, ett tag, även om man inte menade det…
  Det är många ”gammelkristna” som fastnat i det som var förr – därför att under en tid har deras upplevelser av Gudsnärvaro varit få, och de gångerna små. Det finns stora mängder icke-unga ute i världen utan insikt i att Gud är god. Utöver alla unga. Och även de lever i en annan kultur än den som kan nås med kyrkokulturen.
  Snälla unga, klipp inte bort de andra generationerna, som också behöver Jesus – som förkroppsligas av sina lärjungar.
  En annan vinkel: världen 2016 talar om generationer som de födda ett visst decennium; ordet generation betyder, som ord betraktat, att mina föräldrar och deras syskon är en generation, mina syskon och kusiner är nästa, osv; Bibeln talar om generationer dels som släktled, dels som de människor som lever på Jorden samtidigt.

  Tänk om vi kunde sluta tänka generation på andra sätt än det sista! ”Vi som lever nu är samma generation.”

  Då kanske vi kunde bli gamla utan att åldras…

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s