Pingstkarismatiska ledare till Trump: Skärp dig!

Skärmavbild 2018-01-20 kl. 15.55.57

Grattis! Idag har Trumpe varit president i ett år. Ja, visst är det svårt att förstå att det redan är ett år som vi avnjutit med Rysslandsskandaler, sexskandaler, avbrutna klimatlöften, nazisthyllningar, främlingsfientlighet och konstanta lögner. Välkommen till år två!

Som presidentsfödelsedagspresent arrangerade Pentecostals & Charismactics for Peace & Justice (PCPJ), som jag är med i, ett öppet brev till Donald där ledare inom den pingstkarismatiska rörelsen framförde uttryckte missnöje med en hel del av hans retorik och beslut.

Brevet har bland annat uppmärksammats i Dagen och Sändaren. Det är underskrivet av framstående teologer som Amos Yong och Craig Keener, och även den inflytelserike pastorn Brian Zahnd.

Om du vill bli medlem i PCPJ, gå in här.

Brevet

Dear Mr. President,

We, leaders in the Pentecostal-Charismatic movement, who share the belief in God’s Word, salvation uniquely found in Jesus Christ and the continuing ministry of the Holy Spirit and His gifts, write to you today on the anniversary of your inauguration.

We write this to, with great respect, express dissatisfaction, discomfort and distrust in your policies and behavior.

As Pentecostals and Charismatics, one of our distinctive focuses is the Holy Spirit. The Holy Spirit is also called the Spirit of Christ Jesus, and it is incongruous for us to claim His gifts while walking and working in a way that does not follow Jesus’ teachings, commands, and heart. Because we follow the Spirit of Christ, we cannot support anti-Christlike words, behavior, policies and values of any person, even if it’s the president of the United States.

When looking at your political work and administration, we are deeply critical to:

We call on you to repent, to read and understand what you have described as your favorite book, the Bible, and to be filled with and obey the Holy Spirit. We will pray for you and your administration, and we deeply hope that you will change your ways.

Kindest regards,

Amos Yong,  Professor Of Theology And Mission at Fuller Theological Seminary, Assemblies of God, California.

Brian Zahnd, Pastor, Word of Life Church, Missouri.

Craig S. Keener, Professor of New Testament at Asbury Theological Seminary, Great Commission Fellowship Vineyard, Kentucky.

Jane Caulton, Minister, Greater Mount Calvary Holy Church, District of Columbia.

Johnathan Alvarado, Pastor of Grace Church International Atlanta, Georgia.

Florian Berndt, Theologian, Fatherheart Ministries, Germany.

Danek Bourgoin, Professor, United Pentecostal Church International, Canada.

Arthur Bucher, Church leader, Circle of Hope, Pennsylvania.

Rev. Kevin Daugherty, Bivocational Pastor, Unfailing Love, Pennsylvania.

Dennis DuPont, Chaplain, Church of God, Maryland.

Rudy Estrada, Dean of Academic Affairs, LABI College, California.

Torbjörn Freij, Pastor, Vineyard Fellowship, Sweden.

Micael Grenholm, Editor-in-chief for PCPJ, Mosaik Church, Sweden.

Rev. Donald Guffey, Ordained Minister, Assemblies of God, Tennessee.

Erik Holke, Theological Seminar Leader, Saron Church Gothenburg, Sweden

Sian-chin Iap, Postdoctoral Fellow, Chungli Assembly of God, Taiwan.

Joseph R. Kidwell, Pastor, Greater Grace & Deliverance Ministries, Florida.

PsyD Marcus Kilian, Psychologist, Real Life Church, Minnesota.

David Ketter, Pastor, The Village Church, Pennsylvania.

Dave Larson, Missionary Humanitarian Worker, Christ Commission Fellowship, Philippines.

Rev. Samuel J. Lopez, Pastor, Amazing Love Sanctuary, Colorado.

James Melnarik, Youth Leader, Havenhouse Foursquare, California.

D. E. “Gene” Mills Jr, Clergy and scholar, Church of God (Cleveland, TN).

L. William Oliverio Jr., Associate Academic Dean Assemblies of God, The School of Urban Missions, California.

Daniel J. Schmitz, Lead Pastor, New Hope Covenant Church, California.

Aaron Taylor, Filmmaker, Life Church, New Mexico.

Rev. Faith Totushek, Pastor, Way Finders, Minnesota.

Dr. Richard E. Waldrop, Missionary, Church of God (Cleveland, TN), Tennessee.

Paul Walker, Pastor of The Meeting Place, Canada.

13 kommentarer

 1. Ja, man kan tänka sig vilket träsk som mötte Trump. Att han både är i livet och fortfarande sitter i sitt ämbete efter ett år är mer än ett mirakel.

  Trump har under de här året vridit tillbaka klockan för antikrist rejält och gett oss lite andrum att handla. Som vanligt så lägger MSM locket på för de segrar han faktiskt åstadkommit, men på gatan syns redan skattereformens positiva signaler med skyltar om att man söker mer personal. Det var länge sedan de syntes.

  Här är några viktiga händelser som ger hopp om även framtida förbättringar:
  Förändringarna inom det republikanska partiet.
  Mick Mulvaney utnämning i Consumer Financial Protection Bureau.
  Neil Gorsuch till Supreme Court.
  Scott Pruitts arbeten vid EPA.
  RNC uppbackning av domaren Roy Moore i Alabama.
  Hanteringen av Russiagate.
  Börsens utveckling, tvärtemot vad som alla varnade för.
  Skattereformen, den som faktiskt betyder mest för den hårt ansatta medelklassen.

  När det gäller det militära industrikomplexet inkl. Pentagon så är det inget som den amerikanska presidenten har något inflytande över sedan länge, länge tillbaka.

  Gilla

  1. Ibland läser jag texter som får mig att fundera på vilken planet jag hamnat på. Eller är det ett parallellet universum vi lever i?. Din kommentar gör mig fullkomligt förbryllad: är det ironi elller?

   Gilla

   1. Ja, man kan verkligen förbrylla sig över hur djupt det politiska träsket är, inte bara i Washington och inte bara i USA, utan i hela världen, sverje är inget undantag!

    Gilla

 2. Så tråkigt att mannen förmodligen inte kan eller vill läsa detta. Så välskrivet och helt igenom sant. Detta var dagens finaste text. Så glad att ni publicerade den. Tack!

  Gilla

  1. Fast dessa punkter är ju knappast något som Trump kan belastas för. För hur kan någon tro att en man ska kunna förändra det politiska träsket i Washington på ett år, samtidigt som han har ALLA i mot sig och då menar jag ALLA?!

   Istället om man analyserar vad han har åstadkommit, så är det en imponerande lista. Problemet för gemene man är att man enbart lyssnar på hans fiender istället för att undersöka vad han faktiskt gjort.

   Gilla

   1. Du har naturligtvis helt rätt i att presidenten ensam inte kunnat genomdriva något alls, men nu har ju republikanerna majoritet i kongressen. Trump är bara den som fick vissa väljargrupper som annars inet röstar alls att rösta som protest eller ett skämt och med det valstystem som råder i landet blir små förändringar och valtekniska knep (som republikanerna är mest slipade i) till stora resultat. Det republikanerna tillsammans med sin president lyckats göra är att genomdriva skattesänkningar för rika. Inget en kristen kan stå för. Republikanernas förakt för fattiga och hat mot välfärd för alla har fått sitt ansikte i honom.

    Dessa pastorer och kyrkoledare har all heder av att de visar på hur antikristlig politiken är. Visst betyder ”kristen” väldigt lite för dem som röstade in Trum,p och republikanerna men det är bar att andra får se att de inte står för kristna värden på en enda fläck. Dravlet om att de bryr sig om abortlagen borde vi förlngesedan ha insett bara är just dravel. Så länge skattesänkningar är allt kommer ingen republikansk administration att sänka abortgränsen till svenska gränser eftersom det sannolikt innebär krav på vårdinsatser för dem som nu tvingas genomgå sena aborter av ekonomiska skäl. Eller varför har ingen republikansk administration gjort just detta på över fyrtio år tror du?

    Att dessa kristna ledare också visar att just Trump är en lögnaktig och moraliskt korrupt person i största allmänhet är väl bara helt i sin ordning. En president bör väl ha någon form av moralisk kompass fötutom egennyttan. Jag förstår inte hur kristna kan stödja en person som han. Trump saknar all moralsik resning och är öppet föraktfull mot allt gott. På alla sätt personifierar han allt som står emot Guds rike. Det enda kristna bör göra i fallet Trump är att be för honom.

    Gilla

    1. Alma-Lena,
     Anledningen att du inte förstår varför så många kristna röstade på Trump är att du verkar sakna kunskap om hur den amerikanska befolkningen lever i allmänhet och de kristna i synnerlighet. Alltså, det är mycket lätt att utläsa att dina uppfattningar är präglade av den bild som MSM förmedlar.

     När det gäller DC så är det samma krafter som styr både dem. och rep. Idag finns det enbart en handfull män kvar som fortfarande inte sålt sin själ till eliten. Härifrån är det omöjligt att exakt avgöra vad som försiggår i de inre kretsarna runt Trump, men att Banner försvann tyder ändå på att presidenten fortfarande har en viss kontroll.

     Det fanns ingen anledning för Trump att ge sig in i detta ormnäste, så med tanke på den omöjliga valsegern måste varje kristen ändå överväga att hans presidentskap är ett direkt ingripande från HERREN. Fusket var så utbrett att det aldrig gick att överbrygga fullt ut. Vissa insider har beräknat att hans fördel var så stor som 83/13, men vad vet jag?

     Du kanske inte heller känner till hans återkommande bönemöten (när gjorde en amerikansk president det sist?) eller hans arbeten att strypa finansieringen och ex.order för att förhindra försäljning av fosterdelar.

     Inte heller verkar du förstå att skattesänkningarna är riktat mot mindre företag och dess signaler har redan gett mycket positiva effekter på ekonomin, men det gömmer givetvis MSM väl.

     Men, du kanske hade föredragit Hillery och hennes senile man i vita huset?

     Gilla

     1. Thomas skriver: ”… med tanke på den omöjliga valsegern måste varje kristen ändå överväga att hans presidentskap är ett direkt ingripande från HERREN. Fusket var så utbrett att det aldrig gick att överbrygga fullt ut.” Oklart vad han menar med överbrygga. Hur som helst är det uppfriskande att han kallar saker vid deras rätta namn. Om Gud fixade valsegern åt Trump så är det fusk och ingenting annat.

      Thomas undrar också när en president senast besökte bönemöten. Jag bifogar en lista:
      https://www.usatoday.com/story/news/politics/theoval/2016/02/04/how-presidents-pray-prayer-breakfast-eisenhower-obama/79786384/

      Gillad av 1 person

      1. Tack för den länken, Johan Franzon” Älskar Obama-citatet i slutet: ”I have fallen on my knees with great regularity since that moment, asking God for guidance not just in my personal life and my Christian walk, but in the life of this nation and in the values that hold us together and keep us strong. I know that He will guide us. He always has, and He always will. And I pray his richest blessings on each of you in the days ahead.”

       Den president som Trump-väljarna hatat och smutskastat allra mest, även de som hävdar sig vara kristna. Det var dessutom Trump som först ljög om Obamas birth certificate i offentligheten.

       Gilla

     2. Som vanligt dissas kvinnor som okunniga, men du skriver med en som har studerat USAs konstitution, historia och politik på universitetsnivå, har släkt i landet och följer USA så nära det är möjligt även nu, delvis pga mitt arbete som gymnasielärare i bla engelska.

      Bönemöten? Du har tydligen inte hängt med i amerikansk poltik förut. Demokraten Jimmy Carter är till och med söndagsskollärare fortfarande. Trump har ingen som helst aktiv kristen bakgrund till skillnad från Hillary Clinton (metodist) Barack Obama sedan 30 år tillbaka då han kom till tro i en Pingstförsamling som jobbade i slummen i Chicago(numera Evergreen Chapel : ”In 1991, the Evergreen Chapel was dedicated by President George H.W. Bush. It was built using funds raised by a nonprofit corporation formed by Kenneth Plummer, president of the National Lay Leaders Association of the United Methodist Church.”). George H.W Bush etc. Detta är bara några få exempel. I USA var aktiv kristen tro nästan obligatorisk hos en presidentkandidat före Trump.

      Jag avslutar detta samtal med dig Thomas med ett citat av en republikansk patlamentsledamot från 2015 som jag tycker visar varför varje kristen borde dra öronen åt sig åtminstone inför deras poltik. (om man nu tycker att en man , född till miljardär, som förr använde sig av aborter mer än många andra män, ljuger av ren vana, ständigt begått äktenskapsbrott och tills helt nyligen var helt likgiltig för kristen tro, är en värdig president) :

      ”We should triple the amount we spend ondefense and quadruple what we spend on prisons. Why do we pay fpr food stamps? Wefare? Medicare? They don’t keep us safe. If anything they nurture the most dangerous elements of society.” Tom Cotton i ett ”Senate floor speech”.

      Gilla

      1. Tack Alma-Lena för ditt utförliga svar!

       Ibland är det en fördel att berätta lite om sig själv, även om jag i ditt fall redan gissat din akademiska bakgrund. Jag håller med dig att det knappast är någon ide att vi två byter fler åsikter eftersom det är en avgrund mellan vad du tror på och vad jag tror på, för om du anser att Hillery och Obama är kristna, då finns det inte mycket att tala om.

       Eftersom du kände till Hillarys metodtistbakgrund, så borde du också känna till vilken väg hon följde efter det. Du nämner både Clinton- och Bushfamiljerna, men deras record vill du väl inte skriva om kan jag tänka mig. Baserar man sin kunskap på MSM som USA Today då är det väl så.

       ”Mitt folk går under av brist på kunskap. Eftersom du har förkastat kunskap ska också jag förkasta dig från att vara min präst. Du glömde din Guds undervisning, därför ska också jag glömma dina barn.” (Hos 4:6)

       Gud välsigne dig!
       Thomas

       Gilla

 3. Intressanta citat från en aktuell intervju med Franklin Graham i Todd Starnes Radio Show:

  ”I believe we are in a coup d’etat. There are people in this country who are wanting to destroy the president and take over the government by force.”

  ”They are not going to use bullets. They are using the media – to plant thoughts in people’s minds that he’s incompetent, that he’s dangerous, that you can’t trust him with nuclear weapons, that he is mentally unstable,”

  “He’s not perfect, but he’s our president,”

  ”I believe that he’s the president of this nation because God allowed it,.. And I think on election night, God intervened. He wasn’t supposed to win, he was supposed to lose. And I think it was God who worked in a mysterious way on election night to turn the tables.”

  Gilla

 4. Ja, nu när Fisa Memo slutligen nått allmänheten, trots ett attentatförsök mot republikanska kongressmän i nyckelpositioner, hur ställer ni era alla som vurmat för Hillery till dessa uppgifter som är långt värre än Watergate?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s