Tre exempel på när pingsten inte är hel

 

Pingsten är inte hel när.. 

  • Människor förtrycks, antingen direkt eller indirekt genom strukturer.

Pingsten raderar gränsen mellan vad vi vanligtvis menar när vi säger ”andligt” och ”mänskligt.” Det gudomliga fulländar det sant mänskliga. Andens utgjutning på pingstdagen gör oss kapabla till att vara Kristi händer och fötter.

I Luk 4:18 läser Jesus högt från ett skriftställe i Jesaja där det står:

”Herrens Ande är över mig, för han har smort mig till att förkunna glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig att utropa frihet för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren. Sedan rullade han ihop bokrullen, räckte den till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina ögon fästa på honom. Då började han tala till dem: ’Idag har det här stället i Skriften gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.’” 

Jesus blev sänd att förkunna ett glädjens budskap för de fattiga och att ge de förtryckta frihet. Och som Fadern sände Sonen, sänder Anden oss att göra samma sak.

Att inte reflektera över vem som gör våra kläder eller vad vår konsumtion gör med oss och vår värld (för att ta några exempel) är att leva ut ett pingstbudskap som i snällaste ordalag är bristfälligt.

Det är därför lika andligt att besöka en ensam gammal människa eller engagera sig för bättre arbetsförhållanden för människor som producerar kläder – som att sjunga lovsång och tala i tungor.

Det betyder inte att gränsen mellan profant och andligt suddas ut, det betyder bara att Jesus kallade oss till ett helt liv i efterföljelse där vi älskar Honom med allt vi är.

Pingsten är inte hel när..

  • Mirakel och övernaturliga gåvor inte är en del av våra liv.

Anden sätter på pingst också en ny standard för våra kristna liv. Att be för sjuka och se dom bli friska, att profetera in i varandras liv och att räkna med Andens alla andra övernaturliga gåvor – ska nu vara en självklarhet.
Många gånger räds vi det där övernaturliga livet för att vi antingen sett osund karismatik tidigare, eller att vi är rädda för att karismatiken är världsfrånvänd och gör oss mindre mänskliga.
Låt oss spräcka de myterna, en gång till; det gudomliga fulländar det sant mänskliga. Om vi blir hela (frälst betyder hel) människor i Jesus.. är vi inte allt vi är tänkta att vara, om vi avfärdar det övernaturliga livet.

Pingsten är inte hel när.. 

  • Den är exkluderande.

Något vackert som händer när Anden faller över lärjungarna i Apostlagärningarna är att människor börjar tala över språkbarriärer, börjar dela med sig av sina ägodelar och att kvinnor och män får samma rättigheter. Detta sker som en helt naturlig och ostoppbar konsekvens av att den helige Ande fyller människor. Många kyrkor i vårt land kan stolt säga att de har en uppsjö av människor med olika etniciteter, kulturella bakgrunder och språk med i sin gemenskap. Det är exakt så en Andefylld kyrka ser ut.

Kategorier:

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s