Benny Hinns resa från framgångsteologi

benny-hinn

Benny Hinn har under åren blivit både hyllad (främst för sin bok ”Godmorgon Helig Ande”) och föraktad (främst för sin framgångsteologi och udda karismatiska uttryck på sina väckelsemöten). I samband med Billy Grahams bortgång lägger hans ministry ut ett klipp på sin facebooksida där Hinn gör några avståndstaganden från det han tidigare predikat.

Han säger bland annat:

”But I think some have gone to the extreme with it [prosperitygospel] sadly, and it’s not God’s word what is taught, and I think I’m as guilty as others. Sometimes you go a little farther than you really need to go and then God brings you back to normality and reality.”

Han menar att framgångsteologi finns i Bibeln, men definierar det som att ”inte sakna något.” Engelskans ”prosper” passar lite bättre i hans förklaring av ordet, då det skulle kunna översättas till ”blomstra” eller något som går utöver ”framgång” som oftare associeras med det ekonomiska. Det styrks i att han går vidare med att prata om förföljelse och att;

”..people want God’s presence, God’s glory.. Persecution vill bring it.”

Han ställer sig i en slags polemik mot vår samtids jagande efter Guds härlighet som en del av vårt egna självförverkligande. Vi vill ha materiell framgång, såväl som andlig ”framgång” i form av den sköna upplevelsen av Guds närhet.

Framgångsteologin i sin värsta form säger att om det går bra för dig materiellt, är du välsignad av Gud och om det går dåligt för dig så är du utanför Guds vilja. Hinn dementerar detta genom att peka på att Guds närvaro är som starkast när livet kör ihop sig som mest.

Hinn summerar:

”Do we love Jesus, yes or no? If we love Jesus then it’s all about Jesus. If we don’t love Jesus then it’s about other things.”

Jag hoppas att det här kan påminna oss om att Jesus är allt vi behöver. Privatjets, prylar och spexiga möten är inte något värt i slutändan. Hinns budskap är till en viss mån ett budskap till många av våra församlingar idag. Det är få församlingar som spenderar pengar på privatjet eller megalöner åt sina församlingsledare, men däremot på andra saker som inte syftar till att få människor att lära känna Jesus eller utrusta Hans kropp.

Säg vad du vill om Benny Hinn, men han vågar iallafall släppa sitt privatjet och den lyx han levt i, för att söka Jesus och utbreda Hans rike.

Och lyx är relativt. För en människa i många delar av världen är vår levnadsstandard ett enormt överflöd. För oss var Benny Hinn den där andra rika personen, som borde ha omvänt sig.

Vågar vi omvända oss från vårt överflöd och omfamna rikedomen i Jesus?

2 kommentarer

 1. Benny Hinn och det gänget gick överstyr i sin egen finansiella status, mm. Andra går överstyr i sin predikan om att allt ska gå de kristna väl; ett slags välgångsteologi, men det heter lika på engelska: prosperity.
  Som du skriver: ”Han menar att framgångsteologi finns i Bibeln, men definierar det som att ‘inte sakna något'” – det är Hinns nya perspektiv. ”No lack”, som han säger, är en ganska rimlig tolkning av Ordet, t.ex. Mark 10 – speciellt som han påpekar att det är genom (iaf i) förföljelse som närheten till Gud kommer, liksom försörjningen .
  Dessvärre finns det en ny våg som hävdar att vi ska jaga efter Guds härlighet, att Han har lovat oss sju välsignelser i denna tid men bara en förföljelse (Mark 10 igen), etc. En ny våg, som har de ungas öra, som pekar på personlig, egocentrisk tillfredsställelse som målet, eller i bästa fall en oundgänglig del av vägen till målet..
  Med tanke på vad Benny Hinns era ställde till, finns det anledning till eftertanke och motåtgärder. Frågan är om våra ledare vill ställa sanningen mot denna nya våg?

  Gillad av 1 person

 2. Det är inte så intressant vad Benny Hinn eller vad andra har bytt åsikt till, skriften har sanningen i frågan om framgång.

  Grundläggande är att Gud vill att vi skall ha framgång och att det skall lyckas väl för oss, men denna framgång är Guds framgång på Guds vilkor där Guds vilja sker i var och av oss.

  Icke framgång är det motsatta, där Guds vilja inte får ske, där jag själv kör mitt eget race för att lyckas i livet. Detta kan ta sig i uttryck med kristliga ord och förtecken, men är bara kött ändå.

  Följ Jesus, hör vad han säger och gör därefter så får du den framgång Gud har tänkt för dig.

  Bb

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s