10 sätt att fira Pingst som inte innebär dyrkan av Mammon

Vi på Hela Pingsten älskar pingsten! Kyrkans födelsedag är tyvärr kraftigt underfirad till den grad att många inte har koll på vad pingsten ens innebär. Och då snackar vi om en högtid som inkluderar eldsflammor, jordbävningar, tungotal, egendomsgemenskap och väckelse. Firandepotentialen är oändlig!

Dock vill vi inte att firandet spårar ur till en flottig konsumtionsdyrkan, såsom en viss annan kristen högtid. Vi vill uppmärksamma pingsten, men inte kommersialisera den. Hur kan det gå till? Nedan är tio tips.

1. Tänd eld!

Eldstungorna som manifesterades över de tidiga lärjungarnas huvuden när Anden gav dem tungotalet är förmodligen pingstens mest minnesvärda symbol. Nu har vi ju för inte så länge sen tänt stora majbrasor i en annan högtid, så det kan bli lite tårta på tårta att upprepa ceremonin för pingst. Men poängen i Apg 2 är inte att det kom en stor eldsvåda, utan flera små flammor. Tänd små lyktor eller ljus och låt lågorna påminna er om att Gud kan använda vem som helst för att förkunna sitt ord.

2. Strö ut rosenblad

Inom katolsk tradition låter man ibland rosenblad symbolisera eldstungorna. Väl värt att prova! Strö ut dem i församlingen eller pynta hemmet med dem. Kom ihåg att köpa Fairtrade-rosor, bara.

3. Bjud en migrant på middag

Fira att språkbarriärerna bryts ned, ät god mat och försök lära dig några ord på den personens modersmål. När anden utgavs på den första pingstdagen började lärjungarna tala nya språk som anden ingav dem. Guds ande är gränsöverskridande och vill nå över språkliga och kulturella barriärer – och vi kan få vara med i det arbetet!

4. Ta årets första (eller femtionde) dopp i en närliggande sjö!

Den första pingstdagen resulterade att upp emot 3000 personer kom till tro och blev döpta. Låt pingstbadet påminna om det fantastiska i dopet och i att få tillhöra Kristus. Tacka Gud för ditt dop, om du är döpt, och be Gud att fler ska få del av nåden i dopet!

pingstbakelse.jpg

5. Baka pingstbakelser

Hur ser de ut, undrar du? Låt oss ta tillfället i akt att komma på det! Låt oss designa en mumsig tradition. Tänk duvor, eld och mångkultur. Här finns inspiration.

6. Hjälp de fattiga

Apg 6 visar att tjänande av de fattiga är en konsekvens av andens utgjutelse. Stefanus och de andra diakonerna valdes för att de var fyllda av Ande och vishet (v. 3). Inkludera människor som inte annars blir inkluderade, skapa mötesplatser. I berättelsen om Tobit i apokryferna uppmuntrar Tobit sin son Tobias att gå ut och hitta någon fattig att bjuda på middag under pingsten:

När vi skulle fira pingst, den fest som kallas veckohögtiden, gjordes en festmåltid i ordning åt mig, och jag slog mig ner för att äta. Bordet sattes fram för mig, men när jag såg de många rätterna sade jag till min son Tobias: ”Gå ut, min pojke, och se om du kan hitta någon fattig man med det rätta sinnelaget bland våra bröder som är fångar här i Nineve. Ta med honom hit så att han får äta tillsammans med mig. Jag skall vänta på dig tills du kommer tillbaka.” (Tob 2:1-2)

7. Vårstäda

Vilka bra partytips vi ger, eller hur? Passa på att rota bland dina prylar och ta fram fem saker som du ber Gud visa dig vem som behöver dem mer.

8. Var långledig

Make pingst great again: ta helg både annandag, tredjedag och fjärdedag pingst. Så var faktiskt fallet innan 1772! Strunta i konsumtionssamhällets förväntningar på ständigt jobbande och njut av Andens kraft och Guds skapelses skönhet.

9. Ge bort presenter

Pingst är kyrkans födelsedag!! Ge bort presenter som inte är kommersiella, ge pengar till mission och socialt arbete, ge bort en pryl du inte behöver, plocka vilda blommor till någon som du tror blir glad! Ett hett tips är att plocka lupiner, för de riskerar att tränga ut andra ängsblommor.

32821408_10155984802212839_805506728224358400_o.jpg

10. Predika evangeliet

Gör som Petrus – predika evangelium på gator och torg med ord och kraft från Gud. Om du är ny i detta- haka på någon som har gjort det förut eller ta med dig någon om det är du som är erfaren. Låt oss hedra pingsthelgen och Anden med att göra detta till en missionshögtid!


Har du fler tips? Skriv en kommentar och dela med dig! Och berätta gärna vad du tycker om Hela Pingstens nya utseende som vi har smyglanserat så här under pingsthelgen. 🙂

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s