Shane Claiborne om sitt ”karismatiska DNA” och när han träffade Bill Johnson

Shane Claibornes Red Letter Revival i Lynchburg, Virginia, skakade om. Inte bara för att 300 samlades för att hylla Jesus och rättvisa, utan att det väckte stort intresse hos massmedia, tack vare Liberty University, världens största kristna högskola.

Shane hade bett universitetets rektor Jerry Falwell Jr, som är en hängiven anhängare till Trump, att få komma och be vis universitet. I stället för ett respektfullt ”nej”, fick han ett brev från Liberty Universitys polisavdelning, som meddelade honom att han skulle kastas i fängelse och/eller dömas till böter på 2.500 dollar, om han dök upp på universitets område. Pingstpredikanten och författaren Jonathan Martin fick ett liknande hot i november, när han försökte organisera bön där.

Det är minst sagt ironiskt att ett kristet universitet kan tänka sig att arrestera och åtala dem som ber – ber! – på deras campus. Det är också ironiskt att Falwell Jr tog död på studenttidningens story om Claiborne, samtidigt som han hävdar betydelsen av yttrandefrihet och att den är viktig del av hans skolas värdegrund.

Om du inte redan gjort, rekommenderar jag dig att läsa min intervju med Claiborne publicerad i tidningen Dagen om hans syn på väckelse, Trump och amerikanskt avguderi. I detta inlägg vill jag lyfta fram vad han sa angående det vi brinner för på Hela Pingsten: fred och rättvisa i Andens kraft. 

Jag frågade Shane om han tror att det är möjligt att Gud kan hjälpa oss i vår kamp för social rättvisa genom att utföra under?

Absolut! Jag tvivlar inte ett ögonblick på det. Jag bär fortfarande djupt i mig karismatiskt och pingst – DNA, ska du veta. Något jag älskar är när dessa sammanhang kommer samman. Jag tänker på bön och handling, som de två delarna i en sax. De måste fungera i hop, åtskilda fungerar de inte så bra.  Om vi har människor som bara ber hela tiden eller de som bara ägnar sig åt aktivism, behöver vi verkligen integrera dessa grupper med varandra.

Jag älskar när dessa rörelser kommer samman. Jag arrangerade ett event i Storbritannien med Bill Johnson, som jag tycker var helt underbart. Bill Johnson är författare och pastor vid Bethel Church, han har arbetat mycket med tecken och under här. Jag blev helt förkrossad, när han gav sitt stöd till Donald Trump. Jag bad hela tiden: ”Herre, hjälp dem.”

Shane Claiborne påstår att historiskt sett har karismatiker varit aktivister:

Jag älskar verkligen Pentecostals & Charismatics for Peace & Justice.  De ser dem som var med i de stora väckelserna, att de även talade om social rättvisa. Detta förändrade sättet på vilket de talade om ägodelar. Jag växte upp inom metodismen, och även om Metodistkyrkan har förlorat lite av elden, var det från början en mycket karismatisk rörelse. John Wesley sa ”Om jag har pengar i mina händer, försöker jag göra mig av med dem så fort som möjligt, innan de korrumperar mitt hjärta.” Han var mycket hängiven social rättvisa.

I sin bok Den oemotståndliga revolutionen beskriver Claiborne hur en vän till honom får vara med hur Gud på ett övernaturligt sätt försåg med medicin, när han var ute och missionerade. Han tillägger att han personligen bevittnat liknande mirakel.

Jag tror verkligen på mirakel. Jag hänvisar ofta till undret med fiskarna och bröden som Jesus utför är en sorts ”konspiration”, där Gud och vi arbetar tillsammans. Jag tror att det både var ett under och lärjungarnas uppmärksamhet, att de lade märke till att folk var hungriga.  Jag tror att att det var ett av dessa tillfällen, när Gud vägrar förändra världen utan oss. Han vill att vi ska vara en del av detta.

Dessa mirakel sker ofta, när vi försatt oss i en sådana situation att vi behöver dem. Vi lever en stor del av våra liv på ett sådant sätt, att vi faktiskt inte behöver Guds mirakulösa försyn. Vi går till läkare när vi blir sjuka, till affären när vi blir hungriga. Vi lever på ett sätt, som inte kräver mirakulösa ingripanden.

En del fantastiska mirakel bara händer. Härom dagen talade vi om Irak Jag besökte landet tillsammans med en grupp människor vid två olika tillfällen. Vi fick bevittna några otroliga saker, måste jag säga. Och det kommer fortfarande rapporter därifrån, en av dem hörde i veckan.

Shane Claiborne är helt enkelt en karismatisk aktivist med en passion för övernaturlig social rättvisa. Det kommer att bli spännande att se om hans tro till och med kan förflytta berg som det vid Liberty University.

Missa inte att höra Shane live när han talar på årets Frizonfestival i augusti – som tyvärr blir den sista!

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s