Skillnaden mellan att vara tacksam för Sverige och att hylla Sverige

Nationalismen växer enormt snabbt i Sverige. Varje år brukar jag på nationaldagen lyfta problemen med nationalismen och anledningarna till att jag inte tycker att kristna ska fira nationaldagar. För varje år som går blir upprördheten över detta starkare och starkare. Om jag hade en tidsmaskin och kunde sätta mig ner i en fornkyrklig församling och pratat om varför jag inte vill hylla länder, hade alla hållt med mig. De tidiga kristna hyllade ju inte länder eller uppmanade senare generationers kristna till att göra det. Men idag är min åsikt kontroversiell, faktum är att den blir mer och mer kontroversiell med tiden.

I ett försök att förklara hur jag tänker skrev jag följande på Facebook i onsdags:

Jag bor i en gul stuga. Det är en trevlig stuga, även om den har några brister. Köket är för trångt. En skata eller nåt skräner om nätterna i sovrumsväggen. Men jag känner inget hat eller förakt mot stugan där jag bor.

Dock skulle det kännas konstigt, onaturligt och riskfyllt för mig att göra följande:
– Fira gula stugans dag
– Vifta med ett tygstycke som innehåller gula stugans symbol
– Sjunga sånger om den gula stugan
– Bli upprörd över att andra inte hyllar och firar sina bostäder

Eftersom Jesus och de tidiga kristna inte hyllade sina hus och hyddor, och eftersom mitt fokus är på Faderns hus med många rum som Jesus utlovade dem som blir frälsta (Joh 14:2), så har jag inget behov av att hylla min stuga. Jag vill inte bränna ner den eller göra mig av med den. Jag känner mig bara inte sugen på att lovprisa den.

Jag hade inte förväntat mig att just det inlägget skulle skapa en folkstorm, jag pratade bara om mig själv och jag försökte använda en humoristisk, lättsam ton. Men många var upprörda. Jag tror det är för att många förts in i ett nationaldagsfirande av sociala eller kulturella orsaker och inte vill få det ifrågasatt. Ingen börjar fira nationaldag för att det står i Bibeln att vi ska göra det, det beror på andra faktorer. Och idén att det skulle kunna vara problematiskt eller fel skrämmer, för ingen vill ju göra det som är fel.

Tyvärr har detta i dagarna tagit sig uttryck i en hel del personangrepp på mig, att jag skulle vara naiv, ung, vänster, pseudoteolog, sakna hjärna eller vara aggressiv. Personangrepp är något människor i regel tar till när de inte har bra argument. För även om det skulle stämma att jag var allt detta, motsäger det inte den tes jag framfört: att nationaldagsfirande inte finns eller uppmanas i Bibeln och att hyllande av länder är märkligt och osunt för en kristen att ägna sig åt. Sanningen i detta avgörs inte av hur jag är, det avgörs av om det finns bra argument för det.

Och argumenten är ganska solida. Det är ett faktum att nationaldagsfirande inte finns eller uppmanas i Bibeln. Och hyllande av länder är uppenbart riskfyllda, även om jag inte tror att man med nödvändighet blir en avgudadyrkare om man hyllar och prisar Sverige tror jag det är naivt att hävda att inte risken finns där. På samma sätt ser jag på katoliker som hyllar Maria.

Flera har dock invänt att det är en skillnad på att hylla Sverige och att vara tacksam till Gud för Sverige. Och jag håller med! Tacksamhet och bön är aldrig fel. Jag tycker dock inte att själva nationalismen och nationaldagsfirandet kan rentvås genom att man säger att det är en tacksamhet riktad till Gud. Detta eftersom nationaldagsfirande per definition är ett hyllade av nationalstaten.

Visst är det möjligt att oberoende av det hyllandet rikta tacksamhet samma dag. Men det är inte oproblematiskt. För att fortsätta på min stugliknelse: Säg att 7 juni är den nationella Micaels stuga-dagen då massa människor firar min stuga med sånger, symboler, tårtor och hyllningar till stugan. Som jag uttrycker ovan skulle jag själv inte vilja delta i något sådant, jag skulle tycka det var bisarrt och jag ser ingen biblisk uppmaning till det.

Säg att några vänner till mig organiserar en bön för Micaels stuga, som av en händelse samma dag som massa andra hyllar samma stuga. De vill uttrycka tacksamhet till Gud för min stuga, tacka för virket det är byggt av och de människor som kan vara där inne, med mera. Jag håller med om att en sådan bön och tacksägelse inte behöver vara samma sak som hyllandet av stugan som pågår där ute. Men just därför blir det obegripligt varför de gör det den 7 juni, och vad som fick dem att begränsa sin bön till just min stuga. Det blir ett bekräftande av den bisarra stughyllning som andra håller på med snarare än ett avståndstagande.

Så för att vara tydlig: att fira nationaldagen är att hylla nationalstaten per definition för att det är därför nationaldagen finns och det är det flaggviftandet, sjungandet mm går ut på. Ritualen införs av nationalstater med syftet att undersåtarna ska hylla dem, det är det historiska ursprunget till sådana praktiker. Det är teoretiskt möjligt att råka be för Sverige samma dag utan att delta i firandet och hyllandet som pågår där ute, det är helt sant. Men det kan inte användas som skäl för att legitimera nationaldagsfirandet, och det blir godtyckligt att be för Sverige just den dagen om det inte är med intentionen att binda samman det med firandet som samtidigt pågår – vilket det förstås i de flesta fall är. Det ser jag problem med.

Imorgon far jag och Sarah på bröllopsresa så jag kommer inte ha tid att delta i den här debatten så mycket mer. Jag hoppas att fler förstår hur jag tänker. För ännu mer fördjupning, lyssna på det senaste avsnittet av Jesusfolket eller läs fler inlägg om nationalism här på Hela Pingsten.

4 kommentarer

  1. Fast när man ställer sig upp i kör och sjunger ”Du gamla du fria” i kör, vem sjunger man till? Har ett land öron?

   Jag delar skribentens syn att man kan vara tacksam inför Gud att man får bo i ett bra land utan att vara nationalist.

   Gilla

 1. Det är helt okej att hylla nationalstaten särskilt när den fungerar bra som den gör i sverige, trots att det finns människor som hellre vill se att skattepengar går till människor utan någon som helst anknytning till landet. Att nationalstaten bara skulle vara en gul stuga vilken stuga som helst utan något som helst innehåll visar hur fel Micael har . Det finns gemensamma minnen, erfarenheter, historia som är knutna till nationen och till folket det gäller även hur Gud har handlat med oss genom vår historia. För att dra parallellen till din gula stuga så är jag säker på att du gärna och ofta skulle tala om hur mycket du gillar din gula stuga och hur värdefull den är för dig om du såg den som en viktig del av ditt liv. Om du delade den med andra människor skulle ni så småningom säkert hitta på en speciell dag då ni åker dit och firar i stugan. Kanske hela släkten är där på semester samtidigt. Det skulle säkert kunna bli så att släkten blir sur eller irriterad om du inte kommer på er speciella vecka då ni ska umgås. Se det så istället så slipper du vara förvånad över att människor blir sura.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s