Det multikulturella samhället är en försmak av himmelriket

Förra veckan var jag några dagar på Nyhemsveckan, den svenska pingströrelsens stora sommarkonferens utanför Mullsjö. På midsommarafton predikade Mika Yrjölä från Finland och det var en predikan där en bit särskilt grep tag i mig. Han berättade om Guds vision för den här världen, från Uppenbarelseboken 7:9:

”Sedan såg jag, och se: en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folk och stammar och länder och språk. De stod inför tronen och Lammet klädda i vita kläder med palmkvistar i sina händer.”

I himmelriket kommer det vara fullt av människor från hela världen – från varenda språkgrupp och nation. Där finns ingen plats för nationalism eller främlingsfientlighet, vi är alla Guds barn som kommer att lovsjunga honom tillsammans!

Francis Chan är inne på samma spår i sin bok ”Avskaffat helvete”:

”En dag kommer Kristus att återvända och då kommer det att bli en makalös lovsångsfest – med afrikanska bongotrummor, indiska sitarer och en sektion med mariachitrumpeter – där människor från alla stammar och folk och språk och hudfärg kommer att böja knä inför sin Kung och jubla!” (s. 103)

I sin predikan pratade Mika Yrjölä också om 10/40-fönstret, området mellan den tionde och den fyrtionde breddgraden på den norra ekvatorn – vilket sträcker sig från Afrika över Mellanöstern hela vägen till Japan i Asien. Det är här den största delen av de onådda folken finns, de som inte fått ta del av evangeliet. I decennier har kristna bett om möjligheter att nå fram till dessa ofta stängda länder eller där andra religioner dominerar, och predika evangeliet.

”Vi bad: Gud, öppna dörrarna till Mellanöstern. Men vi specificerade inte vilken typ dörrar, så Gud svarade på den bönen. Och för tre år sedan så upptäckte vi att dörrarna kan öppnas mot oss också. Vi trodde att vi skulle sända ut missionärer men istället kom nationerna till oss!”

Av de 30 000 människor från Mellanöstern som kom till Finland hösten 2015 har uppskattningsvis 2000 tagit emot Jesus, berättade Mika Yrjölä. Till Sverige kom det ju många fler än så, men trenden att kyrkan tagit emot många av dem och kunnat missionera på sin egen hemmaplan är likadan även här. Under Nyhemsveckan lärde jag känna en kille från Afghanistan som är uppväxt i en muslimsk familj, men sedan han kom till Sverige och integrerades här, mycket tack vare kyrkan, har han blivit kristen. Och det är verkligen ingen engångshändelse, sådana vittnesbörd finns överallt i vårt land! I många kyrkor är det i dag nästan lika många människor från andra kulturer än vad det är svenskar som lovsjunger tillsammans på gudstjänsterna.

Vi som kristna svenskar borde vara stolta över att vårt land tog emot så många människor 2015, och be för att Sverige i början på 2000-talet inte ska gå till historien som ett land som stängde sina gränser för de som behövde hjälpen mest – påhejat av kristna. På så sätt ser vi till att Sverige blir mer och mer likt himmelriket.

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Kategorier: Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Tyvärr kan jag inte hålla med. Jag vill hävda att bloggposten motsäger sig själv.

  I himmelriket kommer det ENDA som förenar oss vara Jesus Kristus själv. Kulturen i himmelriket kommer vara en och samma. Samma mål att tillbe Fadern, samma värderingar.

  Man kan alltså inte klistra på världens multikultur och applicera på himmelriket.

  Bloggposten verkar även utgå från premissen att det enda som utgör en annan kultur är bongotrummor och språk. Det är ju inte hela sanningen. Hade det varit det hade det inte varit några problem. En kultur kan även försämras till något sämre, och man måste våga erkänna att det finns dåliga kulturer. Multikultur I världen skapar bevisligen splittring och segregation. Är det detta vi vill se I himmelriket? Kanske är det så att frågan som snarare bör ställas är vad som definierar en kultur.

  Så sammanfattningsvis, så anser inte jag att att olika kulturer kommer finnas i himmelriket. Det kommer vara en och samma kultur som kommer definieras av vår tro på, och tillbedjan, av Gud. Det kommer vara ett och samma sätt vi kommer tillbe Fadern på – I ande och I sanning. Det är därför jag kan känna samma gemenskap med en troende afrikan som en troende svensk – alla världsliga yttringar utraderas och det som för oss samman är tron på Kristus.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Aron,

   Det är sant att det som kommer förena oss i himlen är tron på Jesus, och att vi tillsammans tillber Fadern. Men vad jag menar är att det är ett faktum att vi kommer vara med människor från hela världen i himmelriket, och att ett led i detta är att vi borde välkomna de som kommer hit för att evangelisera för dem och inte se dem som ”onda” eller att de måste åka tillbaka för att vi är rädda för vad deras religion skulle kunna göra för vårt samhälle. Det är kontentan av min text.

   Det känns som att det du vänder dig mot är mitt val att använda ”multikulturella” i rubriken, och visst hade jag kanske kunnat använda ett annat ord. Flera kulturer i ett samhälle kan leda till splittring och segregation, men jag tror att de positiva delarna väger över och att Sverige har mer att vinna på genom att ta hit människor från andra kulturer.

   Jag menar inte heller att en kultur enbart utgörs av språk och musik, och det tror jag att du förstår. Det är självklart vissa värderingar som följer med en kultur, bra eller dåliga, och målet för oss bör ju vara att kulturen som ska prägla vårt land är byggd på de kristna värderingarna och ta bort de dåliga värderingar som ev. skulle komma från andra kulturer (men lika gärna också kan vara en del av ”svensk kultur”). I himmelriket är det som du skriver en kultur, ett mått värderingar, som råder – men samtidigt kommer människor från olika delar av världen vara där.

   All välsignelse!
   Jakob

   Gilla

 2. Jag är precis som du övertygad om att Gud älskar alla människor men hur menar du att ett sådant samhälle skall fungera rent politiskt ? Det som tidigare var svenska politiker ska sitta i ett värdspolitiskt råd och försöka komma överens om vad som är bäst för alla ? EU fungerar väldigt dåligt och jag har svårt att se något bibliskt stöd för ett sådant sätt att tänka. Samarbete är bra när det går men jag kanske är gammalmodig som tycker att Svenska politiker främst bör se till vad som gynnar Sverige i längden. Vi har gemensam bakgrund och gemensam historia låt oss se det som en tillgång inför framtiden och bevara vår särart.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Dan!

   Det är en svårare fråga, men min förhoppning är att det politiska styret i Sverige ska vara för ett öppet samhälle, en generös flyktinginvandring och social rättvisa för alla som vistas i vårt land – medborgare såväl som asylsökande. Jag har ju mest uttalat mig i en svensk kontext här så att vi ska ha någon form av världspolitiskt råd och försöka komma överens om vad som är bäst för alla… Nja, det kan i så fall de redan existerande som EU och FN göra, arbeta för mer samarbete mellan nationerna. I grunden tror jag att det är gott, men risken med överstatliga organisationer är så klart att de kan få för mycket makt och inflytande – över en så stor del av världen.

   Jag är inte enig med att svenska politiker i första hand behöver se till vad som är bäst för Sverige, utan att de ska se till vilken politik som är bäst för sina medmänniskor. Globalt såväl som inom Sverige. Därför tycker jag t.ex. det är jättebra att många partier lyfter upp klimatfrågans konsekvenser för hela världen, inte bara för Sverige, och att vi har ett rikt bistånd till andra länder. Sådana politiska frågor tycker jag fortfarande att vi som land ska driva. I framtiden hoppas jag att det inte ska finnas något behov av att bevara vår särart utan att vi ska kunna leva många kulturer och människor i harmoni med varandra – precis som den visionen av himmelriket som jag ger i blogginlägget. Vårt politiska mål som kristna borde vara att försöka göra den här världen så lik himlen som möjligt, och en generös inställning till människor från hela världen är en bra start.

   Gilla

   1. Okej då förstår jag hur du menar. Om vi skall ha en generös invandring och det visar sig att kostnaden för invandring gör att vi blir tvinga att sänka pensioner eller öka avslagen när folk är sjukskriva så bör man tänka att vi globalt hjälper människor som har det så mycket sämre än oss? Hur långt anser du att solidariteten bör sträcka sig? Bör svenska skatteintäkter först och främst gå till fattiga i andra länder som har det sämre ställt ? Det låter faktiskt litegranna som en utopi ditt sätt att tänka. Jag säger inte att ett sådant tänktesätt har experimenterats med. Kommunismen hade många liknande tankar på hur man skall skapa ett jämlikt samhälle men du kanske inte är villig att gå så långt? Det är tyvärr alltid så att de som blir lidande är de som har de sämst ställt när politiker får empati för människor från andra länder. Medelklassen klarar sig ganska bra. Fråga människor i förorten vad de tycker om hög invandring för det är dit människor kommer. Om de nu inte får kommunen att fixa lägenheter samtidigt som låginkomsttagare har stått i kö många år utan att lyckas få ett förstahands kontrakt. Det blir grupp mot grupp tyvärr.

    Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s