Kaj Linna och världshistoriens värsta rättegång

Föreställ dig att du är anklagad för ett allvarligt brott. Du blir häktad och åtalad. Viss om din oskuld tänker du att du snart måste vara ute igen. Men så kommer rättegången. Vittnen ljuger och dina egna påståenden misstros på osakliga grunder. Det otänkbara händer. Du blir dömd till livstids fängelse.

Just detta hände Kaj Linna, som förra måndagen sommarpratade i P1. Det var väldigt intressant. Han är övertygad om att han inte är den ende oskyldigt dömde. Det är jag med. Jag kan nämligen inte hjälpa att jag ser vissa paralleller 😉

För 2000 år sedan ställdes en annan man inför en lagvidrig rättegång med falska vittnen och onda domare. Linnas fall är en bild av Jesus. Den samtida svensken satt inne på grund av det han själv kallar ”mänsklig inkonsekvens”. Andra människors inkonsekvens. Jesus dödades på grund av mänsklig synd. Andra människors synd.

gerard_van_honthorst_-_christ_before_the_high_priest_28detail29_-_wga11651
Gerard van Honthorst målning av Jesus inför översteprästen

Linna bibehöll sina värderingar trots maktmissbrukande kriminalvårdare. De ljög och stal och berövade honom värdighet. Lät honom inte gå på sin pappas begravning, knappt heller på sin mammas. Han såg sig som fri i sinnet och vägra ansöka om permission. Vägra spela med som om han var skyldig. Det måste varit en stor prövning. Men se: Jesus bevarade sin trohet trots att Han blev sviken av sina närmaste lärjungar och torterad till döds. Trots att Han hade makten att kalla tiotusentals änglar till sitt försvar så ödmjukade Han sig och fortsatte älska. Det måste ha varit en oerhörd prövning.

2017 frikändes och släpptes Linna efter 13 år i fängelse. Han fick rätt till ett enormt skadestånd och bor nu på Kanarieöarna. Ett offentligt frikännande av sitt samtida samhälle fick aldrig Jesus. Men Han återuppstod och fick något bra mycket bättre: krönt med härlighet fick han rätt att regera över skapelsen och bor nu med sin Far i himlen.

Det som kan se ut som helt meningslöst lidande var det inte. Inte bara. När Kaj Linna blev utsatt för denna orättfärdiga behandling fick han upp ögonen för andra i samma situation. Både för de skyldiga och oskyldiga (Kriminalvården behandlar enligt honom alla fångar godtyckligt och maktfullkomligt och när resningsansökningar prövas gör Högsta domstolen likaså). Han började verka för att man ska inrätta ett resningsinstitut för att ge människor en rättvis chans till en omprövad dom. Men det där bleknar rejält i jämförelse med betydelsen av världshistoriens mest orättvisa dom. När Jesus spikades upp på Golgata kors blev Han ditt resningsinstitut inför Gud. Med den lilla skillnaden att Guds dom över dig kan hävas trots att du är skyldig.

I Linnas fall var det staten han kunde vända sig till och kräva återbetalning av efteråt. I Jesu fall är det oss. Alla vi som med vår synd varit medskyldiga i hans död vänder sig Sonen till. Vi kan inte återbetala- för skulden är betald- men Jesus förväntar sig ett tydligt gensvar. Kan vi till och med säga att Han kräver vår kärlek?

 

Bilden på Linna ovan har tagits härifrån av Wikipediaanvändaren ”Vogler”.

Kategorier:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s