Micael svarar Migrationsverket

Över 100 000 unika personer har nu gjort testet på ärjagkristen.nu, och det har till och med lett till att Migrationsverket själva gått ut med ett pressmeddelande där de tar avstånd från och kritiserar det. Pressmeddelandet innehåller en rad missvisande påståenden som Micael Grenholm, speldesigner bakom ärjagkristen.nu, bemöter i en debattartikel i Dagens samhälle.

Migrationsverket:

På sociala medier cirkulerar ett test som påstås användas av Migrationsverket för att ta reda på om en asylsökande är kristen.
– Det är fel. Migrationsverket använder inga tester, säger presschef Per Ek.
[…]
– Det är olyckligt och felaktigt att det framställts som att Migrationsverket genomför tester på personer som uppger att de konverterat, säger Per Ek.

Micael:

Självklart använder de inte testet jag designade, men vi vet att tjänstemän ställer mängder med kunskapsfrågor till konvertiter och att dessa sedan har vägt tungt i avslagsbeslut. Jakob Svensson ger många exempel på detta i sin magisteruppsats ”Asylsökande konvertiter och myndighetens katekesförhör” (Göteborgs universitet, 2017). Det finns ingen standardiserad metod utan beroende på tjänsteman kan man få noll kunskapfrågor eller hundra, vilket är ett problem för rättssäkerheten.

Juristen Ruth Nordström berättar om att hennes klient fick avslag för att han inte kunde redogöra för “kyrkoåret och Guds bud”. Läraren Frida Marklund berättar: “Min vän satt i ett förhör i fyra timmar och fick nästan bara svara på frågor kring krig i gamla testamentet och skillnaden mellan protestantiska och katolska kyrkan.” Hon själv, som varit kristen i 30 år, kunde inte svara på de flesta frågorna han fick.

Migrationsverket:

Frågorna kan ha använts av Migrationsverket men det är viktigt att komma ihåg att frågorna är tagna ur sitt sammanhang och att de inte har ställts i en enskild utredning… [Det är] inget som är representativt i majoriteten av våra utredningar.

Micael:

Det är inte heller sant. Riksdagsledamoten Jessica Wetterling skriver på Migrationsverkets Facebooksida: ”Har själv suttit med på möten där liknande frågor ställts. Ni kanske inte gör det på exakt samma sätt som testet i sociala medier men det är snarlikt.” Nämndemannen Eric Norén instämmer: ”Jag vet med absolut säkerhet att konvertiter får svara på den här typen av frågor.”

Migrationsverket:

I ett fåtal fall har vi sett att det har förekommit olämpliga frågor, vilket har uppmärksammats i en intern kvalitetsuppföljning.

Micael:

Den utredningen omfattade enbart 30 fall totalt. Sveriges kristna råd anmärker: ”I stort sett dagligen får vi signaler från lokala församlingar om att det inte skett några förändringar i Migrationsverkets hantering av dessa ärenden. Efter läsning av protokoll, beslut och rapportering i medierna är vår slutsats att problemen är större än vad Migrationsverkets utvärdering visade.”

Migrationsverket:

Migrationsverket kan inte avgöra vilken religion en person tillhör men däremot ska den som söker asyl göra sannolikt att han eller hon är i behov av skydd.

Micael:

När Migrationsverkets rättschef hävdar att Sverige aldrig har utvisat kristna afghaner hävdar han sig veta vilken religion de tillhör. Konvertiter vars kyrkoledare och församlingsmedlemmar intygar att de är genuint kristna har självklart gjort sannolikt att han eller hon inte ska utvisas till ett land där kristna förföljs. När Migrationsverket struntar i det och utvisar personen med hänvisning till att de har insett sanningen om vilken religion personen verkligen tillhör är det en kränkning av konvertitens religionsfrihet och ett brott mot asylrätten. Nu måste det vara slut på sådana illdåd!

Kan du själv intyga att Migrationsverket har velat utvisa genuina konvertiter? Skriv på vår namninsamling!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s