Ja, vi behöver gränser

Så du vill ha gränser? Jag vill också ha gränser. Vi behöver gränser. 

Men inte gränser mellan människor. För att stänga vissa ute. Med våld.

Nej. Det vi behöver är…

Gränser för konsumtion och produktion, istället för gränslös tillväxt.
Gränser för egoism, girighet och kortsiktighet.
Gränser för ditt och mitt begär.

eating-1495368_1920

Det smakar faktiskt inte bättre med en bulle till. Beteendeforskare har kunnat se att vår bestående tillfredsställelse efter en måltid beror på den sista tuggan. Som alltid smakar lite mindre gott än den näst sista (här en artikel om det på svenska ). Bästa sättet att förebygga för stora portioner visade sig vara att föreställa sig hur maten kommer smaka i förväg.

Så vi behöver sätta gränser för oss själva, odla förnöjsamhet. För vår egen skull. För vår nästas skull. Och för att skapelsen inte är gränslös, utan ändlig. Vi behöver gränser för lathet, men också för arbete, ansvar, stress. För den enda med gränslös förmåga är Gud, vår älskade far. Och Han älskar sina barn för mycket för att lägga ok på oss som vi inte är skapta att bära.

Far, hjälp oss riva gränserna för din Andes inflytande i vår liv!

Kategorier: Etiketter: , ,

9 kommentarer

 1. Jacob!

  Du skriver: Far, hjälp oss riva gränserna för din Andes inflytande i vår liv!

  Precis, om vi låter Guds Ande få det inflytande han vill ha så kommer äkta gränser att infinna sig automatiskt.

  Egenskapade gränser blir bara religion, samma sak med egenskapad förnöjsamhet.

  Bb

  Gilla

   1. Hej Björn! Givetvis är det bara med Guds Andes kraft och maning som vi kan hålla oss inom goda gränser, något annat menar jag inte. Men jag tror många har svårt att se att gränser för oss själva på många områden är bra. Och då behöver man först (givetvis också det under inflytande av HA) få den insikten så att man kan förnya sitt sinne och be Gud ge en förmågan att hålla sig inom dessa goda gränser.

    Gilla

 2. Du vill att hela Afrika och Mellanöstern ska komma till Sverige och bli försörjda. Sätt dej in vad Islam är. En religion som inte accepterar några andra religioner. Dö eller bli muslim. IS sann Islam. Ska hela muslim världen komma hit innan ni på hela pingsten är nöjda

  Gilla

  1. Hej Thomas! Jaha, vill jag? Jag vill ha global rättvisa, och att priviligierade svenskar ska bli mer villiga att ge ifrån sig av sina privilegier till de underprivilegierade. Var de än kommer ifrån.
   Jag har satt mig in i vad Islam är. Både om dess texter och om dess nuvarande efterföljare. En religion blir inte farligare än sina efterföljare, och om hela världens muslimer vore lika våldsamma som IS skulle antalet muslimer förmodligen minska, inte öka, på grund av mängden mord mellan muslimer som skulle ske. Helt uppenbart är många muslimer, i synnerhet de flesta av de som bor eller flyttar till demokratiska länder som Sverige, i allmänhet rätt fredliga. Så du behöver inte vara rädd för dem 🙂

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s