De fem sjukaste sakerna Migrationsverket har frågat konvertiter om

Gud verkar mäktigt i Sverige just nu för att befria de förtryckta och förföljda. Rörelsen för konvertiters rättigheter är starkare än någonsin och växer sig större var dag. Det är så häftigt att få vara en del av detta!

51421319_10156564803167839_4577639602218598400_o

Igår medverkade jag på Pingst Integrations konferens i Övik. Det var en oförglömlig upplevelse. Nästan hälften av deltagarna var nysvenskar och det fanns en anda av medvind och tacksamhet, samtidigt som vi är medvetna om att utmaningarna är stora och att Kristi kropp lider svårt idag. Våra vänner och syskon blir misstrodda och tvångsförflyttade till förföljelse. Det är ofattbart hur svenska myndigheter kan göra detta. Men det finns hopp.

Jag höll ett seminarium om diakoni i Andens kraft. Jag talade om hur Stefanus utvaldes att hjälpa de fattiga på grund av att han var fylld av Helig Ande, och när han delade ut mat till änkorna passade han på att göra under och tecken. Nådegåvorna gör vårt engagemang för mänskliga rättigheter mycket enklare. Gud vill samarbeta med oss i sin kamp att göra världen mer Kristuslik! Det gäller naturligtvis vår kamp för konvertiters #rättilltro.

51081661_10156564803427839_3384910614135570432_o

Jag blev inbjuden till konferensen av pingstpastorn Christian Mölk, som i flera år har engagerat sig för konvertiters rätt till asyl. Han inspirerar mig både teologiskt och kommunikativt (han är en fena på sociala medier, alltså!) och det är alltid lika roligt att träffa honom.

Christian har den senaste tiden publicerat utdrag från förhör med konvertiter som illustrerar poängen vi försökt få fram med #ärjagkristennu. Dessa utdrag motbevisar Migrationsverkets påstående att knappt några kunskapsfrågor har dålig kvalitet, samt migrationsministern Morgan Johanssons påstående att det inte finns något problem med konvertiters asylprocess.

Christian har själv samlat 15 av dessa i ett blogginlägg. Jag skulle vilja uppmärksamma de, enligt mig, fem värsta av dem.

1. ”Svärdsverserna”

svärdversarna.png

Frågan ”Kan du berätta lite om vad som står i Matteus 10:34?” hade vi med i testet på ärjagkristen.nu, en fråga som nästan ingen kristen i Svea Rike kan svara på. Visst, vi gillar Bibeln, men få av oss memorerar varje vers. Tjänstemannen utgår klart och tydligt från att om man inte kan redogöra för vad som står i Matteus 10:34, har man inte läst Matteus 10:34. Det är komplett vansinne. Det är som att hävda att den som inte vet vad som händer efter en timme och 14 minuter i Star Wars, inte har sett Star Wars.

Som Christian Mölk påpekar är ”svärdsvers” en term hämtad från islam och inget begrepp som kristna använder sig av. Därtill finns det knappast en enda seriös exeget som tror att Jesus talar om ett bokstavligt svärd i Matt 10:34, snarare betonar han att han med sin lära kommer skapa splittring i familjer i och med att vissa blir kristna och andra inte blir det. Det är inte samma sak som att använda fysiskt våld.

2. Allhelgonagudstjänsten

allhelgona.png

För ovanlighetens skull medger Migrationsverket att konvertiten har god kunskap om kristendomen, men det avfärdas med att det är naturligt för att hen har deltagit i så många kyrkliga aktiviteter. Varför i hela världen ställer de massa kunskapsfrågor om de ändå inte tycker att det bevisar något? Personen fick avslag, med hänvisning till att hen inte kan redogöra ordentligt för vad en allhelgonagudstjänst handlade om. Jag skulle tippa att majoriteten kyrkobesökare inte kan redogöra särskilt detaljerat om vad en gudstjänst i det förflutna handlade om. Det säger ingenting om genuin tro. Det här beslutet är från december 2018, och visar att Migrationsverket fortfarande förlitar sig på kunskap i sina beslut i kontrast till vad deras presstjänst hävdar.

3. Svenska kyrkans mission

svk.jpg

Det stora problemet med den religionsanalfabetism som plågar det svenska samhället, myndigheter inkluderat, är att den kombineras med en sekulär hybris som tror sig veta saker om religion trots att man inte har koll. Att Svenska kyrkan inte missionerar är ett falskt påstående – låt gå att vissa svenskkyrkliga ser mission som mer diakonalt än evangeliserande – och att basera sin missionsiver på Bibeln är ett fullt tillräckligt skäl enligt de allra flesta kristna. Det här beslutet författas av någon som inte har koll på kristendomen, ändå betraktas det och alla andra beslut som såpass ofelbara av Migrationsverkets rättschef att han kan hävda att de aldrig har utvisat genuina konvertiter.

4. Det mycket kvinnofientliga Nya Testamentet

kvinnofientlig.png

Detta var ytterligare en fråga vi hade med i testet. Den är fruktansvärt tendentiös, fördomsfull och bygger på en tolkning knappt någon seriös exeget håller med om. Snarare än att bedöma hur genuin konvertitens kristna tro är framstår detta snarare som en attack på och ett ifrågasättande av denna tro, vilket knappast är Migrationsverkets uppdrag.

5. Trafikolyckan

51383406_2347562862156327_8766208540978184192_n.jpg

Det här tar priset, inte ens en satir skulle kunna komma på något så fullständigt idiotiskt och bisarrt som detta avslagsbeslut. Christian Mölk skriver:

Reza är konvertit från Afghanistan och drömmer om att bli pastor. Men enligt Migrationsdomstolen är inte Reza kristen. Han har lämnat ”vaga och allmänt hållna uppgifter” om hur han konverterat från islam till kristendom.

Bland annat pga att han vid ett tillfälle under förhöret bad bönen Fader vår: ”inled mig inte i frestelse utan fräls mig från det onda”. I domen, som fastställer utvisningsbeslutet, har tolken missuppfattat och felaktigt översatt till att Reza ber för att undvika ”trafikolyckor”.

Så nu har han fått avslag och ska utvisas till ett land där straffet för konversion är dödsstraff.

”– Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser det! Det är så otroligt märkligt. Det som står här är en fruktansvärd bedömning av hans tro”, säger pastor Lukas Gniste.

Inte en enda genuin konvertit

Kan då inte allt detta avfärdas med att dessa frågor inte är representativa för hur en asylprövning av konvertiter brukar gå till? Inte så länge Migrationsverkets rättschef hävdar att de inte utvisar konvertiter. Dessa bisarra och vanvettiga frågor har i flera fall varit avgörande för att neka konvertiter deras asylansökan. Migrationsverket kan inte både hävda att inte en enda genuin konvertit har fått avslag, och att ovanstående frågor är felaktiga och ska inte användas. De som fått avslag på grund av dessa frågor måsta få amnesti omgående!

Skärmavbild 2019-02-03 kl. 12.08.59

Faktum är att samma person som hävdar att Migrationsverket inte utvisar genuina konvertiter, Fredrik Beijer, också medger att de har ”trampat snett” i konvertitärenden och hävdar att tjänstemän som ägnar sig åt kunskapsförhör gör tjänstefel. I Sändaren nr 4, 2019, sidan 6 kan man läsa:

Några kunskapsförhör skavi inte göra. Det har förekommit men då måste det rapporteras för då är det någon tjänsteman som gör fel, slår Fredrik Beijer fast.

Alltså, det är fel av Migrationsverkets tjänstemän att ägna sig åt kunskapsförhör. Men inga som har fått avslag baserat på kunskapsförhör har drabbats av en felaktig process, för Beijer kan självsäkert hävda att de inte är genuina konvertiter.

Sätt er i smågrupper och fundera på hur det här går ihop.

2 kommentarer

  1. Var det jag som slarvade bort min kommentar när loggade in eller var jag för tydlig med vad jag tycker om islam för att publiceras?

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s