Hur “före/efter korset”-teologi får kristna att strunta i vad Jesus säger

För några veckor sedan träffade jag en vän på tåget som förklarade varför han inte ville göra som Jesus säger.

En kristen vän.

Han drog exempel på exempel på Jesuscitat som han tyckte var orimliga och lagiska, och avslutade resonemanget med ”men det var ju före korset. De han pratade med var inte pånyttfödda, men det är ju jag.”

Detta är ett typiskt exempel på vad jag kallar för ”före/efter korset”-teologi. Man tänker då att majoriteten av evangelierna egentligen är en del av Gamla Testamentet, det gamla förbundet. Först efter att Jesus dör på korset börjar Nya Testamentet, och det är först efter hans uppståndelse som vi kan vara säkra på att det han säger faktiskt är direkt applicerbart på oss kristna.

Det vill säga, ungefär fem procent av det han säger överhuvudtaget i Bibeln.

Jag och Sarah pratar om den här läran i det senaste avsnittet av Jesusfolket. Hon hade aldrig hört talas om den innan jag berättade om den. Det är inte en lära som man får studera när man pluggar teologi, den finns inte officiellt representerad av ett samfund eller en organisation.

Jag har stött på den här och där i den karismatiska myllan. En kristen podd har förespråkat den då och då, jag har sett något blogginlägg som hänvisar till den, en inflytelserik evangelist som besökte Uppsala argumenterade för att man måste bli döpt för att komma till himlen och bemötte invändningen ”rövaren på korset döptes ju inte” med orden: ”det var före korset” (vilket det tekniskt sett inte var).

Det mest extrema exemplet på ”före/efter korset”-teologi jag har stött på är denna video som en vän visade för mig efter att de hade pratat om den på en bönegrupp. Där går en pastor igenom varje strof i Fader vår och förklarar varför kristna inte ska be den, med undantag för en rad: ”såsom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss” (vilket tekniskt sett inte är en bön).

Resonemanget är väldigt märkligt, pastorn säger bland annat att vi inte ska kalla Gud för Fader utan pappa (det är samma ord i grundtexten) och att vi inte ska säga att han är helig eller har makt för epistlarna säger att vi är heliga och har makt.

Men framför allt är problemet det överhängande tolkningsfiltret som gör att han betraktar 90% av evangelierna som en del av det gamla förbundet som man som kristen kan kritisera och vända sig emot hur som helst. Man kan ju fråga sig varför Jesus la så mycket energi på att undervisa sina lärjungar saker om det ändå skulle omintetgöras kort senare.

Pastorn ifråga kan säkert ha vettig teologi på andra punkter, men just ”före/efter korset”-teologi är en felaktig lära. Den finns inte uttryckt i Bibeln överhuvudtaget. Aldrig hävdar Paulus eller någon annan att Jesu undervisning är en del av det gamla förbundet.

Jesus betonar i Matt 28:18-20 att hans lärjungar ska lära nästa generation lärjungar att hålla ALLA bud han gett dem. Paulus betonar att kristna ska följa hans exempel såsom han följer Kristi exempel (1 Kor 11:1), han ser en brygga mellan evangelierna och epistlarna – inte en klyfta. Johannes skriver att kristna ska sträva efter att leva som Jesus själv levde (1 Joh 2:6).

Om du själv har trott eller tro på den här teologin klandrar jag dig inte, den låter vettig vid första anblick. Men sluta med det. Det explicita syftet med det här sättet att tänka är att kalla sig lärjunge till Jesus utan att göra det Jesus säger.

Jag är väl medveten om att mycket av Jesu undervisning är radikal, vissa bitar är dessutom svåra att förstå och kan gå emot vår lutherskt influerade syn på tro och gärningar. Men istället för att skjuta det ifrån oss med hittepå-motiveringen ”det var före korset” utmanar jag dig att ta allt Jesus säger seriöst, och med hjälp av din församling utforska hur ni kan leva ut det idag i Andens kraft.

Här kan du ladda ner poddavsnittet som mp3.

Skärmavbild 2019-03-15 kl. 13.04.29

11 kommentarer

 1. Micael!

  Helt klart finns det ett före och ett efter, men man bör förstå till vilka Jesus talade till och till vilka han var sända till!

  Paulus fick uppenbarelse om evangeliet och det han säger bekräftar således det Jesus säger. Men det Paulus inte bekräftar gäller troligen inte oss hedningar.

  Det finns mycket åsikter om detta, men frågan blir slutligen om vi skall leva efter bokstaven, eller efter Guds Ande och enligt mig är skillnaden här, i vilket förbund vi lever i.

  Bb

  Gilla

 2. Jag har lyssnat på podden. Intressant. Tänkte fråga dig Micael om du har tid att ögna igenom mitt bibelstudium i 3 delar över Hebreerbrevet och andra bibeltexter över ämnet Det gamla och det nya förbundet i Bibelns ljus, där jag försökt att förklara skrift med skrift. Håller du med mig i det jag skriver? Min bakgrund är denna. År 1960 till och med 1976 och även några år senare har jag varit verksam som pastor i Pingst. De följande 26 åren av mitt yrkesverksamma liv har jag varit kantor i Svenska kyrkan, men jag har mina rötter i Pingst där jag blev frälst och döpt år 1950. Min förhoppning är att jag genom att använda mig av internet skall kunna förmedla Guds ord till mina medmänniskor. Just nu är jag och min fru aktiva i Pingstförsamlingen Motala Här är min länk till bibelstudiesidan: https://www.rolferic.se/bst01.htm

  Gilla

 3. ”Så dom (lärjungarna) kunde inte ha direktkontakt med Gud” säger Dolfén.

  Vilken församling har släppt fram detta kvastskaft till talare?

  Läjungarna var och förblir (tillsammans med GT-profeterna) de som haft mest direktkontakt med Gud Det är därför som några av dem blev utvalda till Apostlar.

  Säger som du Micael, det var längesedan man hörde sånt magstarkt hittepå som denna Dolfén levererar.

  Gilla

 4. Kristendomen har blivit en religion där det handlar om vad jag skall göra för att bli och vara godkänd. En del håller sabbat och menar att det ingår i de tio buden, en del menar att man skall tvätta varandras fötter, för det sa och gjorde Jesus.
  En del anser att GTs orena djur inte skall ätas och en del menar att högtiderna skall hållas, för detta gjorde Jesus och apostlarna.
  Allt ovan nämt gjorde Jesus, därför skall väl vi också det??? Eller vad säger du Micael??

  Bb

  Gilla

  1. Hej Björn,

   Jag har en synpunkt på ditt skrivsätt. Får jag komma med den synpunkten?

   Som tack får du ge synpunkter på mitt skrivsätt 🙂

   Mvh
   Ulrika

   Gilla

    1. Tack Björn,

     Jo, jag tror att det du skriver kan öka intresset om du minskar antalet utropstecken och frågetecken.

     I princip tror jag du kan avstå helt från utropstecken och dra ner på frågetecknen.

     Och nu anser jag att jag är skyldig att försöka förklara varför. Mindre antal utropstecken ger ett lugnare intryck. Det blir ett mindre ”reaktivt” intryck när man avstår från utropstecken samtidigt som när man väl använder detta tecken visar man att man reagerar starkare än vanligt 🙂

     Vad tror du om det?

     Mvh
     Ulrika

     Gilla

     1. Ulrika!

      Tack och visst kan det vara så, jag har inte tänkt på detta utan skriver utifrån det jag reagerar på.
      Jag skall försöka tänka på det när jag skriver härefter.

      Bb

      Gilla

 5. Micael!

  Jag har läst där någon menar att man måste ta hänsyn till vilka Jesus talade till, men själv också tänkt på samma sak som Pastorn som går igenom fader vår, dvs i vilket förbund Jesus talade i och utifrån.

  Mannen som menar att man måste ta hänsyn till vilka som Jesus talade med, menar att om Jesus talade med de tolv apostlarna, så gällde det han sa bara dem och utifrån denna sin tes sågar han apostlar och profeter efter Johannes tid, dvs Johannes uppenbarelse.

  Faktum är ju att om Jesus säger endast till apostlarna, den som tror på mig, skall göra samma gärningar som jag…
  Här talar Jesus till apostlarna, men använder ordet, den som tror, och då blir det gällande för alla och inte enbart apostlarna.

  Sen tror jag inte att man skall göra NT till en ny lagbok lika lite som att vi skall ställa oss under Mose lag!

  Bb

  Gilla

 6. Tack för ett superintressant inlägg i ett ämne jag försökt hitta rätt ett tag. Nyligen landade jag i att det är Jesus vi följer oavsett före eller efter korset. Men visst finns några skillnader. Vissa saker talas direkt till judarna i det gamla och vissa saker ändras när allt är fullbordat. Men generellt så ska vi ju lyda just Jesus. Det är ju Han som är vår Herre och Gud. Vore kul att samtala om detta något tillfälle. Frid Camilla

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s