Det ovetenskapliga Migrationsverket

Katastrofen med att Migrationsverket utvisar konvertiter till förföljelse är inte en ”kristen” fråga som bara berör dem som är församlingsmedlemmar till de som utvisas. Det är något som angår oss alla.

Konvertitutredningen presenterar klara bevis för att en svensk myndighet använder ovetenskapliga och godtyckliga metoder som skapar en skrämmande rättsosäkerhet. Var du bor och vem som bedömer dig spelar mycket större roll för dina chanser att få asyl än dina faktiska asylskäl.

Utredningen är förödande för Migrationsverket. Idag kommenterar deras rättschef Fredrik Beijer bevisen för att vissa MV-kontor ger avslag mycket mer än andra med att det är ”en grej som vore intressant att titta lite närmare på”, och bevisen för att de belönar intellektuell kapacitet med asyl med att ”det är något vi måste vara försiktiga med hela tiden”.

Det är en skrämmande undanflykt från problemet. Det som gör mig allra mest ledsen är dock sättet han omyndigförklarar Sveriges präster och pastorer:

”Vi är en sekulär myndighet som måste göra en prövning om det här är en genuin tro, medans kyrkans uppgift, och frikyrkornas här, är om personer ska vara en del av församlingen eller inte. Och där möts vi nog aldrig”.

Det stämmer inte. Konvertitutredningen utgår från asylsökande som har blivit döpta i svenska frikyrkoförsamlingar. När pastorer döper människor vill de vara säkra på att de är genuina kristna. Många av de pastorer jag har pratat med säger saker likt ”om han inte är kristen är jag inte kristen”. Vi samlade in namn från över 200 kristna ledare som intygade att genuina konvertiter har fått avslag.

Beijer vet förstås detta. Jag kan inte se det som en dumförklaring av den svenska pastors- och prästkåren, som att de döper en massa människor utan att veta om de är kristna eller ej. Trots att pastorers bedömningar och dopintyg är det primära som man baserar konversion på i internationell forskning visade Konvertitutredningen att Migrationsverket knappt bryr sig om det alls, något som förstärks av att Beijer nu säger:

”Vi måste göra våra egna bedömningar. Vi kan inte överlämna bedömningen till någon annan, i det här fallet kyrkan.”

Men Migrationsverket lyssnar på läkare när asylsökandes hälsa eller kroppsliga märken spelar roll för processen. HBTQ-ärenden måste granskas av HBTQ-experter enligt nuvarande regler. Vad i hela världen gör att Beijer tror att Migrationsverket, som han själv betonar är en sekulär myndighet, skulle ha bättre koll på vad som är genuin kristen tro än kristna ledare? Varför förväxlar han sådan expertgranskning med att kyrkan tar över den juridiska bedömningen?

Reportaget i Ekot avslutas med att Beijer svarar på frågan hur Migrationsverket kan bedöma människors tro: ”Det är närmast en filosofisk fråga. Jag kan bara konstatera att vi har uppdraget att göra det.” Nej, det finns forskning om konversion, tro och religion som hjälper oss avgöra sådana här frågor. Denna forskning ignorerar Migrationsverket. Deras metod för att avgöra ”genuin kristen tro” är godtycklig och fullständigt ovetenskaplig.

Om det svenska samhället accepterar att en myndighet utvisar människor till förföljelse på godtyckliga och ovetenskapliga grunder, vad händer härnäst? Vilken del av rättssystemet kommer falla ner i samma rättsosäkerhet om några år? Hur kommer vetenskapliga bedömningar ignoreras nästa gång?

Återigen, det här är inte en ”kristen” fråga. Det här gäller alla som tror på rättvisa, sanning och mänskliga rättigheter. Migrationsverket utvisar människor till döden medan jag skriver detta. Vi kan inte hålla tyst om det. Alla konvertiters asylprocesser måste stoppas tills de gigantiska problemen kan åtgärdas.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s