Första reaktionerna på Dokumenterade mirakler från läkare, pastorer och en ärkebiskop

Dokumenterade mirakler har äntligen fått sin egen hemsida. Där kan ni läsa mer om boken, få inblick i olika VOTEB (vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön) och förstås beställa den. Där kan ni även se vad olika personer som har läst boken tycker om dem. Än så länge är alla röster positiva!

Anders Wejryd, förre ärkebiskopen, skriver:

Med skarpsinnighet, måttfullhet och gott humör krånglar Micael Grenholm till det för den som inte har utrymme för mirakler. Han visar att naturalism som livssyn är en trossak, trots vad många av dess medvetna och omedvetna tillskyndare tänkt sig. Den Gud som förr tänktes råda över allt har ersatts av naturlagar som tros råda över allt. Men vad är naturlagarna mer än sammanfattningar av hur det brukar gå till?

Jens Lunnegård, läkare och specialist i allmänmedicin, anmärker:

Mirakler väcker ofta stort intresse både internationellt och i Sverige. Många läkare och annan sjukvårdspersonal känner sig osäkra inför fenomenet och försöker hitta rationella förklaringar. Själv är jag övertygad att boken kommer att bidra till en attitydförändring och en större ödmjukhet när vi ställs inför oförklarliga mirakler där biologiska faktorer inte räcker som förklaringsmodell.

Jag vill varmt rekommendera denna utmärkta gedigna genomgång av ämnet, som vad jag vet saknar motstycke.

En annan läkare, Bengt Malmgren, håller med:

Den kristna historien alltifrån biblisk tid till idag är full av exempel på mirakulösa helanden, författaren går igenom ett antal exempel både från katolsk och protestantisk tradition. Han tar endast upp väldokumenterade fall där det finns sjukjournaler och läkarna har konstaterat att tillfrisknandet har varit vetenskapligt oförklarligt. Bokens förtjänstfulla dokumentering av dessa skulle i sig räcka för att rekommendera den.

Utan anspråk på att vara filosof av facket går Grenholm på djupet med de kunskapsteoretiska frågorna och ställer skarpa intelligenta frågor till forskare som företräder naturalistisk forskningsmetodik och borrar sig in frågan hur en forskningsmetodik som utesluter mirakler förhåller sig till när det tycks uppenbart att oförklarliga ting sker som svårligen låter sig reduceras till ännu inte upptäckta naturliga förklaringsmodeller.

Pastor Stefan Swärd skriver på Världen idags ledarsida:

All erfarenhet visar att alla blir inte helade och det kan skapa frågor. För att tränga djupare i dessa frågor kommer en av de unga profilerade kristna ledarna i Sverige, Micael Grenholm, ut med en bok i dagarna med titeln Dokumenterade mirakler – vetenskap, helande och Guds existens. Han har försökt gräva fram dokumentation, både kyrkohistoriskt och från vår tid, att övernaturliga helanden faktiskt inträffar som inte kan förklaras på annat sätt än att det är ett mirakel.

Boken är ett mäktigt vittnesbörd om att under verkligen inträffar och helanden verkligen sker. Micael kräver läkarbekräftelser på att undren har inträffat och att det kan redovisas utifrån medicinska journaler. Det är sådana exempel som tas upp i boken.

Artisten och evangelisten Simon Ådahl skriver:

Det är många som inte tror att mirakler sker. Den här boken behövs verkligen. Grenholm dokumenterar och argumenterar på ett sådant sätt att det inte längre blir lätt att avfärda och vifta bort att mirakler existerar.

I mitt arbete som evangelist har jag många gånger bevittnat mirakler på nära håll. Ett exempel: Min  fru blev helad från en whiplash-skada i juli 1999. Hon hade gått med skadan i sex månader. Inget som sjukvården erbjöd hjälpte, men när en man bad för henne inträffade ett omedelbart mirakel. Sedan den förbönen, i juli 1999, är hon totalt helad från whiplash. Vem kan förklara sådant?

För några år sedan mötte jag en specialist inom neurokirurgi. Han sa ”Jag och mina kollegor ser ibland oförklarliga tillfrisknanden. Vårt jobb grundar sig på vetenskap och därför kan vi aldrig nämna ordet ”Gud” när vi diskuterar dessa fenomen. Istället säger vi till varandra – ”Nu har ”faktor X” gripit in igen! ”Faktor X” har blivit vårt sätt att benämna och förklara det oförklarliga.”

Du som läser den här boken kommer att inse att ”faktor X” är en realitet. Det finns en Gud som gör det omöjliga.

Min egen mentor och förre pastor Hans Sundberg, bidrog med följande vänliga ord:

Den senaste veckan har jag haft en av mina livs mest spännande läsupplevelser, nämligen Micael Grenholms bok ”Dokumenterade mirakler”[…]

Micael låter kritikernas argument komma till tals i långa avsnitt i boken och bemöter dessa, så att alla själva kan bedöma argumentens bärighet.

Att tänka att allt utanför en ateistisk världsbild är en myt eller en lögn avvisar författaren. Vare sig det är kända filosofer eller teologer som David Hume, Ingemar Hedenius, Cecilia Wassén eller Rickard Dawkins.

Det sunda är att lämna en inomvärldslig åskådning och börja i tillit öppna sig för Gudsingripanden! Bäva månde hela den sk vetenskapligheten med dess ”metodiska naturalism”.

Tack Micael för att du vågar sticka hål på denna ballong och viktigare: att du hjälper oss att våga lita på att ”för Gud är allting möjligt”.

Och oroa er inte – vi har även tillfrågat kvinnliga läsare! 🙂 Deras bedömningar kommer förhoppningsvis inom kort.

Dokumenterade mirakler kan du förbeställa med 20 procents rabatt fram till 13 maj genom att besöka Sjöbergs förlags hemsida.

7 kommentarer

 1. Att fenomen är oförklarliga utifrån den kunskap vi har idag, bevisar inte att det är bön, Gud eller Jesus som är orsaken.

  Visa gärna bevisen för detta tänkta orsakssamband som du argumenterar för.

  Genom att hänvisa till ett fåtal enskilda människors tro och uppfattning om varför de tillfrisknat är inte nog. Visseligen är det väldigt bra att de tillfrisknat eller att deras sjukdom blivit bättre, men det visar inte på att ett vetenskapligt samband mellan bön och tillfrisknande existrar. Att två saker händer samtidigt är i sig inte ett bevis för att de hänger samman. Det krävs mer än så för att fastställa ett samband.

  Gör du anspråk på att förklara dessa tillfrisknanden/förbättringar vetenskapligt? Eller bygger du din undersökning på religiös övertygelse?

  Vänligen,
  Annie Svensson

  Gilla

  1. Hej Annie! Precis som du säger är VOTEB inte med nödvändighet samma sak som ett mirakulöst bönesvar, man kan också tänka sig att det beror på vad jag kallar för ONF: okända naturaliga fenomen. Det jag argumenterar för att det är väldigt osannolikt att ONF skulle redogöra för alla VOTEB. Det innebär att åtminstone vissa VOTEB är mirakler.

   Jag ägnar ca 100 sidor i boken åt detta, så det är svårt att sammanfatta allt i en kommentar. Jag hoppas du läser den! Jag ägnar 20 minuter åt att förklara resonemanget i min debatt med Anders Hesselbom: https://hesselbom.blogspot.com/2019/03/kan-man-tro-pa-mirakel.html

   Allt gott!

   Gilla

 2. Bibelläraren Ulf Grenstedt hjälper oss att uifrån Aposteln Paulus brev till Rom förstå det stora undret i våra liva: Det nya livet i Kristus.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s