Så gör vi evangeliet viralt igen

Igår publicerades en kulturartikel av mig i Dagen där jag skriver om hur testet ”Är jag kristen nu” blev så framgångsrikt och vad vi ska tänka på när vi vill nå ut med ett budskap. Det är något som alla kristna behöver tänka på i och med vårt missionsuppdrag, och principerna kan även användas inom aktivism eller opinionsbildning. Jag skriver bland annat:

Alltför ofta betraktar vi det som blir ”viralt” som en blixt från klar himmel. I själva verket finns det enkla och tydliga knep vi kan ta till för att få gehör.

Se på Jesus. Han hade världshistoriens största kommunikationsutmaning när han skulle introducera evangeliet till mänskligheten: ett budskap om ett himmelrike utan like som vi får ta del av om vi dör från oss själva.

Men Jesus förmedlar detta på ett briljant sätt, så till den grad att hans bok skulle bli världens mest lästa. Han använder jordnära och lätt­memorerade liknelser, han undervisar både i ord och handling, han för dialog och debatt och han döljer inte radikaliteten. Han engagerar både hjärta och hjärna och får efterföljare både bland enkla fiskare och högt uppsatta rådsmedlemmar.

Det som talar emot att Jesu budskap ska lyckas vänder han till framgångsfaktorer. Just på grund av att Guds rike är så annorlunda drivs människor till att försöka förstå det genom liknelserna, och genom att betona uppoffringen och kostnaden i stället för att sopa dem under mattan får han bara större uppmärksamhet och mer hängivna lärjungar.

I allt detta tar Jesus stor hänsyn till vad hans åhörare redan bryr sig om och hur han kan förkroppsliga evangeliet in i deras kultur. Detta fortsätter apostlarna med ute på missionsfältet: en predikan av Paulus låter väldigt annorlunda i en synagoga jämfört med på den filosofiska areopagen (jämför Apg 13:16–41 med 17:22–31). De tidiga kristna såg snabbt till att översätta vad Jesus hade sagt till grekiska så att fler kunde ta del av det.

Det är ironiskt, och inte så lite tragiskt, att vi kristna i dag många gånger har dålig koll på vad som intresserar folk i allmänhet, eller att vi är sena på bollen i den teknologiska och mediala utvecklingen. Våra antika trossyskon tycks inte ha plågats av dessa problem. Paulus hade bloggat innan vi andra begrep hur man använde en datormus om han levde kring millennieskiftet.


I artikeln kokar jag ner detta till en enkel övning vi kan använda oss av för att se till att våra budskap får så stor spridning som möjligt. Här kan du läsa den.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s