Hur jag fick en ateist att ändra sig

Igår var det Valborg, vilket i Uppsala innebär full apokalyps. Hundratusentals var ute och festade, och mitt i smeten stod vi i Pannkakskyrkan. Pannkakor och biblar delades ut i mängd, vi fick prata med och be för hundratals ungdomar och Gud var verkligen med. Jag skulle kunna dela många vittnesbörd, men nöjer mig med att delge en minnesvärd konvsersation jag hade med två killar som pluggade fysik.

Sara som var med i pannkaksgänget började att prata med dem och ledde snabbt in samtalet på frågan om Guds existens. En av killarna sa: ”Jag önskar att jag var religiös, men jag kan verkligen inte tro på något som saknar evidens.” Jag gled in likt Michael Jackson på ett discogolv och frågade ”Var det någon som efterfrågade evidens för Guds existens?” Jag berättade kort om Dokumenterade mirakler och de 50 exempel jag har med där på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön (VOTEB).

Innan jag var klar avbröt den andra fysikstudenten mig och sa ”Det bevisar ju inte Gud på något sätt, i framtiden kommer vetenskapen visa vad som hände!” Jag svarade: ”Det är vad en ateist måste säga. Alla VOTEB, oavsett hur de ser ut, har en naturlig förklaring som vi av någon anledning inte har upptäckt än, även om tillfrisknandet sker exakt samtidigt som bön eller en andlig uppenbarelse.”

59243941_2248644545377909_9072919405490339840_n.jpg
Sara och Sarah (min fru)

Jag påpekade också att idén att vi kommer hitta naturliga förklaringar till VOTEB är en tro. Ateisten invände häftigt och menade att det är det inte alls, det är att ha ett vetenskapligt synsätt. Sara förde in diskussionen på kosmisk design vilket fick mig att ta upp finjusteringen av universum som ytterligare evidens för Guds existens – något fysikstudenterna till min förvåning inte hade koll på.

Den ene av dem avfärdade argumentet med att hävda att Gud inte kan utgöra en förklaring för universums finjustering för det finns ingen evidens för Guds existens. Varav jag återigen påminde om min bok. Jag började misstänka att vi satt fast i en tidsloop när den andre ateisten än en gång sa att vetenskapen kommer hitta naturliga förklaringar till alla VOTEB, så jag beslöt mig för att försöka bryta dödläget.

”Visst, det är teoretiskt möjligt, och du får gärna tro så om du vill. Min poäng är att det är just en tro.”

”Det är en mer vetenskaplig tro än att det sker mirakler!” svarade ateisten.

”Nej, det vetenskapen säger är att VOTEB är oförklarliga. Vetenskapen är agnostisk. Din övertygelse om att det alltid gömmer sig naturliga förklaringar någonstans är inte mer vetenskaplig än min tro att VOTEB ibland är mirakler.”

Här hände någonting. Fysikstudenten öppnade munnen, stängde den igen, och sa sedan ”Du har nog rätt i det.” Han kunde se att hans tro på naturalismen var en tro. Vilket är ett väldigt stort och viktigt steg som många svenskar behöver ta.

Under kvällen var det fler jag fick tipsa om boken för, och många sa att de skulle ta en titt på den. Det är främst för dem jag skrev den. De redan frälsta har givetvis också behållning av att se att våra påståenden om helanden har en empirisk och rationell grund, men bokens största potential tror jag ligger i att nå ickekristna med budskapet om att det finns en levande Gud som bryr sig om oss.

Nu är det bara två veckor kvar tills boken släpps. Beställ den här!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s