Kristna elever känner sig ”attackerade” och ”mobbade” av lärare på svenska skolor

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, skrev på sin Facebooksida igår om ”hårresande erfarenheter” som hans ungdomsrådgivare har av sin utbildning. De säger bland annat:

”Vi måste alltid försvara oss”

”En lektion var jag tvungen att gå ut för att de började attackera mig, jag orkade inte vara kvar.”

”Lärarna verkar tro att de är rebelliska när de angriper kristen tro. De tror att de attackerar makten, men de är bara mobbare.”

Mogren beskriver även hur dessa ungdomar känner hur de ”kommer ut” som kristna i skolmiljön och att kristendom där porträtteras som motsatt till vetenskap och något dagens samhälle bör överge.

En pastor berättar i kommentarsfältet:

Eleverna i min sons klass fick i 6:an uppdraget att ”hitta på” en religion. Han upplevde hur både läraren och de andra eleverna raljerade med det hela…

När religionsläraren fick veta att jag var pastor så tog hen min dotter åt sidan och frågade ”Brukar din pappa hota dig med helvetet?”

Jag själv har pratat med hundratals kristna ungdomar när jag är ute och föreläser om detta och har frågat dem hur kristendom kontra ateism beskrivs av lärare och elever i skolan. Kristendomen framställs oftast som gammaldags, ovetenskaplig, skitsnack, en saga, motbevisad. Ateism, däremot, tecknas enligt dem som vetenskaplig, självklar, neutral och logisk.

Allt detta är i linje med Karin Kittelmann Flensners forskning som visade hur en ateistisk norm råder i flera skolor. Hon sa till SVT:

Det är väldigt viktigt i undervisningen att framstå som en rationell individ som väljer själv. Att vara religiös upplevdes som att underkasta sig märkliga, irrationella regler. Det betyder att man kan tala om de som är religiösa som ointelligenta, eller psykiskt sjuka. Det är ett problem eftersom det sitter elever i klassen som ser sig som en del av olika religiösa traditioner.

Skolans undervisning om religion ska sträva efter att vara neutral. Att främja ateismen och raljera över religion i allmänhet och kristendom i synnerhet är inte neutralitet.

Allt detta understryker vikten av att träna kristna ungdomar i enkel apologetik. Det är något jag tycker om att göra! Läs mer här.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s