Framgångsteologins kollaps och Trosrörelsens framtid

Nytt avsnitt av Jesusfolket! Benny Hinn och Joyce Meyer är kända för att förkunna framgångsteologi, men tar nu avstånd från det. Det gör även Jan Rosman som sitter i styrelsen för Trosrörelsen och som är med i detta avsnitt tillsammans med Hela Pingsten-skribenten Jakob Romeborn.

Micael, Jan och Jakob pratar om historiska klavertramp, Bibelns syn på rikedom och fattigdom samt hur framtiden för trosrörelsen ser ut.

Ladda ner MP3-filen av avsnittet här.

Jan Rosmans kommentarer om framgångsteologi till tidningen Dagen.

Jakob Romeborns kritik av framgångsteologi.

Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst podcastar finns. Du kan även prenumerera på YouTube. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

6 kommentarer

 1. Det jag saknar är en tydlig definition av begrepp som ”trosrörelse” och ”framgångsteologi”. Åtminstone det senare verkar mest användas pejorativt. När jag lyssnar på Jan Rosman hör jag mycket som jag tror de flesta kristna torde kunna stämma in i. Att Gud kan välsigna troende torde knappast vara kontroversiellt. Det kan ske genom att han helar sjuka, eller ger t.ex. en arbetslös ett jobb. De enda som skulle invända mot detta är väl liberalteologer, som förnekar det övernaturliga och ser bönen som en terapi. (Om man nu kan kalla sådana för ”kristna”…)

  Att sådana välsignelser delvis kan vara knutna till helgelse är ju även det en tanke som inte är unik för trosrörelsen; att uteblivna välsignelser kan bero på brister i helgelse är ju något betonats i andra sammanhang, inte minst inom s.k. ”Free Grace”-sammanhang, där detta blir ett sätt att undkomma antinomism.

  Kontroversiellt blir det – vad kan se – när man tänker sig att det finns någon form av automatik inblandad; att man är garanterad t.ex. hälsa och en viss ekonomisk standard om man tror tillräckligt starkt eller är tillräcklig hängiven. Än mer kontroversiellt blir det om man tänker sig att Guds garanterade välsignelser inte bara omfattar hälsa och livsuppehälle, utan även kan utsträcka sig till att gälla ren lyxkonsumtion, typ ”du kan få den där sportbilen om du bara har tillräckligt mycket tro”.

  Det verkar ju dock som om många inom (den svenska) trosrörelsen vill ta avstånd från sådana avarter. Frågan blir då vad det egentligen är som skiljer dem från andra kristna, som gör att det blir meningsfullt att tala om trosrörelsen som en särskild riktning inom kristendomen.

  Gilla

  1. Godmorgon Broder Björn,

   Vilka framgångsrika planer för varje människa kan man tänka sej?

   Apostlagärningarnas vittnesbörd: ” Och Guds ord hade framgång, och antalet lärjungar i Jerusalem ökade kraftigt, och en stor skara av prästerna blev lydiga mot tron.” (Apg 6:7)

   Benny Hinn predikar noll procent Guds ord och hundra procent flum vars rot är röta.

   Skulle något som Sackeus ord komma till uttryck hos Hinn medger jag att jag skulle börja lyssna om det ändå finns något av tillfrisknande hos Hinn.

   ”Men Sackeus trädde fram och sa till Herren: Se, Herre, hälften av det jag äger ger jag åt de fattiga, och om jag har bedragit någon, så ger jag fyrdubbelt igen. ” (Luk 19:8)

   Sackeus var en rik man och lydde under Mose lag och det är den lagen Sackeus refererar till ”Om någon stjäl en oxe eller ett får och slaktar eller säljer djuret, skall han ge fem oxar som ersättning för oxen och fyra får som ersättning för fåret.” (2 Mos 22:1)

   Det var det skydd för äganderätten som Sackeus lydde under och den visar hur allvarligt Herren ser på stöld. Sackeus ville följa Herrens vilja.

   I filmen ”Mirakler, En spännande dokumentär om Guds mirakelgörande kraft från generation till generation med Oral Roberts och Benny Hinn” säger Benny Hinn: ”Oral Roberts lade grunden som jag och andra bygger på.”

   Oral Roberts predikade noll procent Guds ord och hundra procent kraft och helande marinerat med berättelser om sina egna framgångar i det. På den grunden bygger Hinn vidare på.

   Den grunden har varit till idel skada och skadar fortfarande de godtrogna fåren. Framgångsteologerna talar om framgång på livets alla områden. Hälsa, ekonomi, andligt osv. I det tysta ger deras teologi i verkligheten direkt motsatt effekt. Medan Ulf Ekman, som byggde Livets ord på samma teologi, tillåts sommarprata i radion lider fortfarande människor som drabbades av denna grund. Ulf Ekman sommarpratar medan de skadade fåren lappar ihop sin tro, sina relationer och sin ekonomi.

   Men ge inte upp. Man lämnar framgångsteologernas grund, och sätter sina fötter på den fasta grunden: Klippan Jesus Kristus och hans ord. I honom och hans ord har vi liv och han stänger aldrig dörren för den som vill komma.

   Med Herrens ledning har omvändelsen och den personliga helgelsen framgång. Alla barn snavar, snubblar, slår sej, skrapar upp skrubbsår, gråter och gnäller men den gode Fadern vet att leda och fostra. Minst käckt är det väl när han älskar genom att tukta, men ja…..vad har han som är kärlek för val? Roberts och Hinn tuktar aldrig av kärlek. De ger sådant som människor uppfattar som kärleksfullt för att fylla sina plånböcker och en egen karriär.

   Domen är Herrens. Bedömningen min och må Herren korrigera mej om jag far med osanning.

   Välsignad första advent

   Din syster i Herren.

   Gilla

   1. Ulrika!

    För mig är framgång att Jesus har framgång i mitt liv och genom mitt liv. Den framgång som B Hinn talar om är falsk, likaså trosrörelsens framgångsteologi.
    Jag tror dock inte heller på Grenholms falska teologi som även den liksom framgångsteologin binder människor. Många ser inte faran med framgångsteologin, ej heller faran med Grenholms teologi. Grenholms teologi har vissa likheter med adventismen som jag studerat en del.
    Grenholm och hans gäng är bra människor, vill verkligen rätt, men det blir fel pga teologin.

    Nåd och frid i Adventstider!
    Bb

    Gilla

    1. Björn,

     Alla har sina diken och sin väg att gå.

     En kär bibellärare sade ungefär en gång: Enda tillfällena när vi går på vägen är när vi kravlar oss mellan dikena.

     Alla i församlingen har något att ge (1 Kor 14:26)

     Jag gillar dina tankar om äktenskapets ordning.
     Jag gillar starkt Grenholms försvar för människor på flykt.

     Vad vi inte ”gör vågen” för hos varandra är väl redan ganska känt.

     Ja, låt oss hålla adventsfriden och nåden med varandra. Väl värt att fira väntan på Honom som redan kommit till oss som vår frälsare. Det blir alltid lite ”paradoxalt” att vänta på ett Jesusbarn som redan vuxit upp och återigen intagit himmelens tron. Men ja, liksom vi firar nattvard till åminnelse av händelserna kring påsk kan vi väl fira advent till åminnelse av att han kom.

     Som någon påminde oss om här på bloggen för en tid sedan: Vi krånglar ofta till det enkla för de icke-kristna som vill ha svar.

     ”Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig.” (Ef 2:8-9)

     Tack Gud för Björn, Micael och alla dina barn här.

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s