Advent – vad väntar vi på om Gud inte finns?

Advent betyder ankomst. 🕯️ Det är en tid av väntan, förväntan och förundran. Precis som Josef och Maria väntade på sitt mirakelbarn, precis som hela Israel väntade på sin sanne kung, så väntar vi kristna på att denna mirakulösa kung ska komma tillbaka och ställa allt till rätta.

Vi väntar på den enda som kan befria oss från död, lidande och ondska.

Kristna förr i tiden ägnade inte advent åt att shoppa loss och skruva upp temperaturen på klimatet några ytterligare snäpp, utan tvärtom: de fastade. De gjorde uppoffringar i sin fattigdom för att förbereda sig för julfirandet.

Vi idag ägnar oss i vår rikedom åt någon gigantisk förfest till julen.

Och i en kultur som har skurit bort Gud blir det enda syftet med advent att invänta julen snarare än den som julen handlar om. Maten istället för det eviga livet. Presenterna istället för nådegåvor.

Det är förståeligt, men samtidigt så tragiskt och tomt. Julfirandet är en blek återspegling av den stora festen i evigheten där vi aldrig mer behöver lida eller dö. Det är det som är poängen.

Den enda ankomst vi med säkerhet kan förvänta oss i ett ateistiskt universum är dödens fullständiga seger, när alla ljus slocknar tillsammans med solen och stjärnorna och alla mänskliga bedrifter rinner ut i sanden. Ateismens och kristendomens framtidsvisioner är som natt och dag.

Visst kan man försöka njuta av livet så länge det varar. Kanske är det därför julen tycks vara den tidpunkt då vi bryr oss om klimatet allra minst. Men om det bara finns en chans att det är kristendomen som har rätt, att advent inväntar något mycket större än mat och paket, så är det värt allt.

Och det finns en chans. Mirakler sker samtidigt som ateismen står obevisad. Det finns något mer än det fysiska, precis som Jesus utlovade.

Ta chansen att vänta in honom i år. Du kommer inte bli besviken.

6 kommentarer

 1. Vilken tur att jag och min fru inte firar jul, vi handlar inte på förreor, ingen julmat, nej vi drar i princip täcket över oss och låter denna hemska tid dra förbi!

  Varför gör vi så, skall vi inte glädja oss åt att Jesus kom till jorden? Nope Jesus kom inte den 24 December så julen är ingen kristen Jesu födelsehögtid, utan en människokonstruerad högtid som efterhand blivit en konsumtionens och matrialismens högtid och detta avstår vi gärna från.

  Bb

  Gilla

  1. Men kära nån Björn,

   Handlar det bara om dej och din fru?

   Handlar det bara om att dagen för Jesu födelse förmodligen inte prickar in 24/12?

   Skippar ni påskfirandet också fast det datumet varierar från ett år till ett annat?

   Inte är min man och jag speciellt förtjusta i konsumtion men krävs det för att göra gamla föräldrar och barn glada så är det ju så det går till. Man ser nåt man vill ge och köper det. Om man inte är väldigt duktig på att göra fina presenter själv.

   Avsikterna med julklappar är ju dessutom en påminnelse om de gåvor Jesusbarnet fick.

   Igår fick vi under adventspredikan höra hur människor lade sina hemmagjorda eller köpta mantlar på vägen för den ankommande konungen att rida fram på. Wow!

   Gilla

   1. Ulrika!

    Jag har en funktionshindrad dotter och hon får några julklappar, eller julpeng, annars inget till någon. Julen är hysterisk och vi vill inte vara i detta tokeri.
    Utöver jul kan vi köpa något vi ser till någon för att glädja.
    Vi har gjort så i många år, dels för att vi inte gillar denna köphysteri och dels för att juklappsköp ofta görs utifrån skuldkänslor och dåligt samvete.

    Då är det roligare att överraska med något vid något annat tillfälle än jul.

    Bb

    Gilla

    1. Björn,

     De argument du för fram nu har du givetvis min stora förståelse för.

     Julen har verkligen på flera sätt ”vuxit bort” till någonting annat än evangeliet om Jesu födelse.

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s