Räkna inte med att ha vanliga gudstjänster särskilt länge till

När regeringen förbjöd sammankomster på fler än 500 personer sa många: ”Men vår församling samlar bara 200, det borde väl gå bra?”

Nu när de förbjuder sammankomster på fler än 50 säger många: ”Men vi samlar bara 30, det borde väl gå bra?”

Det är viktigt att förstå att viruset inte smittar ”mer” bara för att det är många människor runtomkring en. En COVID-19-sjuk person smittar i genomsnitt omkring 2,2 personer. Det avgörande är om man befinner sig nära andra, inom cirka 1,5 meters avstånd, i 15 minuter eller mer.

Det är alltså högre risk att smittas om man tar en fika med olika människor enskilt än om man går till affären och handlar.

Regeringen är inte orolig för folksamlingar där en person lyckas smitta 50 eller 500 personer. De är oroliga för folksamlingar oberoende av storlek. De håller förmodligen på att förbjuda alla folksamlingar ett steg i taget. Det är mönstret i andra länder.

Inom en snar framtid kommer det nog vara förbjudet med samlingar med fler än 5 eller till och med 2 personer.

Jag förstår verkligen önskan att samlas. Jag älskar gemenskap. Men i denna krissituation behöver vi hitta andra sätt att höras av varandra, sprida de Goda nyheterna och upprätthålla kontakten. Lyckligtvis har vi bra teknologi för det dessa dagar.

Så redan nu behöver alla församlingar titta på hur man kan ställa om digitalt. Eller genom att arbeta med telefon, snigelpost, you name it. Räkna inte med att kunna ha vanliga, fysiska möten särskilt länge till.

Tips: senaste avsnittet av Jesusfolket pratar jag med IT-pastorn Lars Gunther om vad man bör tänka på när man digitaliserar kyrkan:

Ladda ned MP3-filen här!

Omslagsfoto från Sincerely Media på Unsplash.

7 kommentarer

 1. Men på större samlingar finns det troligen fler smittade. Därför är det sämre med stora samlingar än med små tänker jag?
  För att hålla nere antalet smittade som är i samlingar är det mest effektivt att förbjuda de största samlingarna.

  Gilla

  1. Hej Stefan! Jo, det är större risk att någon smittad kommer på en stor samling än på en liten pga att det är mer folk. Men det är inte nödvändigtvis större risk att den smittade personen smittar andra. Den risken kan tvärtom vara större i små samlingar om man sitter nära varandra under en längre tidsperiod.

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Man kan ju säga att en samling på 1000 personer är som 10st samlingar med 100 personer fast på samma plats. Man sitter bredvid nära bredvid varandra i timmar. Och i stora samlingar är risken större att folk kommer långväga ifrån och riskerar sprida smittan till nya platser.
    Ska man få ner kurvan de pratar om så är det väl så klart mest effektivt att ta bort en stor samling istället för en liten.

    Gilla

 2. Tillhör man en bibel- och bekännelsetrogen gemenskap så innebär den rådande situationen egentligen ingenting nytt. Församlingar med en korrekt biblisk lära finns ju inte i var och varannan byhåla, så man har helt enkelt varit tvungen att ta ett större personligt ansvar för sitt andliga liv, än de som tillhör större (och mer kompromissande) församlingar eller samfund. Detta med eller utan digitala hjälpmedel. Även bortsett från pandemier har det funnits många kristna genom historien som inte kunnat gå på gudstjänst varje söndag.

  Gilla

 3. Man kan ju säga att en samling på 1000 personer är som 10st samlingar med 100 personer fast på samma plats. Man sitter bredvid nära bredvid varandra i timmar. Och i stora samlingar är risken större att folk kommer långväga ifrån och riskerar sprida smittan till nya platser.
  Ska man få ner kurvan de pratar om så är det väl så klart mest effektivt att ta bort en stor samling istället för en liten.

  Gilla

 4. Jag blir lite bekymrad över vad som verkar vara viktigt i kristenheten i denna coronatid. Det viktiga verkar var hur vi skall kunna ha kontakt och att ekonomin blir lidande i och med att man i princip inte har Gudstjänst längre, Mycket märkligt tycker jag.

  Vi är enligt nyheterna i en världskris som kan slå ut allt och framför allt ekonomin. Finns det inga pengar så finns ingen sjukvård, finns det inga företag som bidrar med arbete, ja tänk själva. Varför ser man inga uppmaningar till bön mot detta virus? Är det som en del menar, en dom ifrån Gud och då skall man inte be emot Guds dom?

  Guds folk, res er upp, be mot denna farosot i Jesu namn!

  Bb

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s