Fem anledningar till att Kristi Himmelsfärd är en fantastisk högtid

Kristi himmelsfärd är om möjligt en ännu mer bortglömd och ofirad helg än pingsten. Är det kanske för att en leviterande frälsare är för spejsad, bokstavligt talat, till och med för troende som normalt inte har några svårigheter med mirakler?

Möjligtvis.

Men Kristi himmelsfärd, eller KH som vi i branschen kallar den, är verkligen värd att uppmärksamma. Här är fem anledningar till det:

1. Gud spränger våra begränsningar
Mirakler överflödar i Jesu tjänst, och det som ofta förvånar dem som bevittnar det är att han gör ovanliga, nya mirakler som man inte hört talas om tidigare ens från de heliga skrifterna. ”Aldrig någonsin har man hört att någon öppnat ögonen på en som är född blind!” utbrister folket i Jerusalem (Joh 9:32), och då har de inte ens sett honom vandra på vatten eller gå genom väggar.

Hur passande är det inte att Jesu jordiska tjänst avslutas genom ett mirakel som är helt unikt och bänder förståelsen av vad Gud kan göra bort mot oändligheten? Profeten Elia hade åtminstone eskort när han togs till himlarymderna, medan Jesus svävar av sig själv. Ofta försöker vi begränsa vad Gud kan göra i små lådor, men KH påminner oss om att han alltid kan göra ”långt mycket mer än allt vi ber om eller tänker oss” (Ef 3:20).

2. Anden kommer
KH krattar manegen för pingsten som infaller tio dagar, när den Helige Ande kommer med eld, förnyelse och självutgivande kärlek – väldigt nyttiga tillgångar i pandemitider! Innan Jesus lämnade dem sa han till lärjungarna ”jag skall sända er vad min Fader har lovat. Men ni skall stanna här i staden, tills ni har blivit beklädda med kraft från höjden” (Luk 24:49). Därefter samlades de i Övre salen för att be och invänta Anden (Apg 1:12-14).

Att Jesus träder in i himlen, Guds dimension, är en förutsättning för Andens utgjutande, som han sa innan sin korsfästelse ”Men jag säger er sanningen: Det är bäst för er att jag går bort. Ty om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort, skall jag sända honom till er.” (Joh 16:7).

3. Missionera mera
I och med inväntan på pingsten är KH också en förberedelse inför det missionsuppdrag som Anden ska ge oss kraft att utföra. Det sista Jesus sa precis innan sin himmelsfärd var: ”Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.” (Apg 1:8).

Denna kraft uttrycker sig i många, stora tecken och under, samt i en överflödande kärlek som gör att alla har allt gemensamt och klyftan mellan rik och fattig utsuddas helt. När människor ser mirakler och den kärlek Gud utgjutit i våra hjärtan har de lättare att komma till tro och bli frälsta (Rom 15:18-19).

4. Vägen till odödlighet
Kristi himmelsfärd är också, precis som hans uppståndelse, ett mirakel som vittnar om det eviga livet. Efter att ha uppstått dog Han aldrig mer utan togs upp i himlen, dels för att vara närvarande med alla kristna samtidigt (Matt 18:20) och dels för att visa hur alla som följer Honom kommer uppleva samma sak.

”Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå. Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren.” (1 Tess 4:16-17). Ett evigt, underbart liv väntar alla som tar emot den nåd Jesus gjorde tillgänglig genom sin död för oss.

5. I’ll be back
Slutligen är KH en påminnelse om domens och frigörelsens dag. ”Medan de såg mot himlen dit han for upp, se, då stod två män i vita kläder hos dem. Och de sade: ”Ni män från Galileen, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han skall komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen.” ” (Apg 1:10-11).

Jesus må ha lämnat vårt fysiska universum ett tag, men han kommer tillbaka. Och när han gör det kommer allt lidande, all död och all ondska att besegras. Skapelsen kommer förvandlas, allt kommer bli som det är tänkt att vara. Universums destination är inte kall, stelnad död som ateismen förutser: det är ett blomstrande, evigt paradis som Jesus bjuder in oss till.

Det, och mycket annat, påminner Kristi himmelsfärd oss om! Glad Kristi him!

En kommentar

  1. Håller fullständigt med, Vis ak fira denna märkesdag med buller och bång. I och med Kristi Himmelsfärd blev Gud i Kristus allestädes närvarande, osynlig mitt ibland oss. Som varandes jul- påsk, kristihimmelsfärds- och pingstvän anbefaller jag varmt ett rejält högtidlighållande av detta viktiga:Evangelium åt alla och i alla, överallt.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s