”Jag har sett döda få liv!” – intervju med Surprise Sithole

För sju år sedan besökte jag Sydafrika och fick där chansen att intervjua Surprise Sithole, en av missionsledarna för Iris Global med en häpnadsväckande livsberättelse. Som 15-åring blev han kristen efter att ha hörts Guds röst, och sedan dess har han varit med om många helanden, matunder och till och med åtta uppväckanden från döden.

”Det är omöjligt för mig att tvivla!” säger han i intervjun, som ni kan lyssna på i senaste avsnittet av Jesusfolket! Jag frågar honom bland annat om hur han tänker kring uteblivna bönesvar och varför afrikaner tycks ha en större erfarenhet av det övernaturliga än västerlänningar.

Ladda ned MP3-filen här!

Kolla in Surprises självbiografi Voice in the Night!

Läs om fler mirakler i Dokumenterade mirakler!

Och läs om när Micael träffade och intervjuade en av dem som kom tillbaka till livet när Surprise bad för honom:

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst poddar finns. Du kan även prenumerera på YouTube. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

9 kommentarer

 1. Men alltså………..Förstår jag mannen på videon rätt att han menar att ett uteblivet helande efter bön beror på bristande tro?

  Gilla

  1. Det är väl precis motsatt poäng han gör? De döda som han har bett för hade inte särskilt mycket tro för ett mirakel, iom att de var döda. Och ändå skedde miraklet.

   Gilla

   1. Menar du att alla troende som dött och sover i väntan på uppståndelsens dag inte trodde att det kan ske mirakler?

    När jag talar om tron menar jag tron på Guds Son och inte på mirakler även om en troende tror att det kan ske mirakler.

    Gillad av 1 person

 2. Efter en snabb google-sökning kan jag bara hitta historien om Francis Shongwe på den här sidan (och andra sidor som administreras av Micael) och på en sida som heter ”restorationplaceministries dot com”. På den sistnämnda får vi lite mer information:

  Pastor Shongwe lives in the area of Kabokwene, South Africa and just a few years ago(2003) was declared dead at the hospital after being severely beaten and stabbed by four drunken men. He with other leaders were conducting revival services in the community. One evening as the service was ending Pastor Francis went to the front gate to lock it for the evening. He was approached by four men who became violent and turned on him. They stabbed him three times and beat him fatally. He was taken to the hospital and the police were called for assistance.

  When he arrived at the local hospital he was pronounced dead and taken to the mortuary within the hospital. The people at the meeting prayed through the night until the early hours of the morning. Meanwhile the police had apprehended one young man and having heard of the death of Francis from the hospital staff detained him pending an investigation of murder charges. The police asked the leadership of the church to press charges of murder against the young man.

  However, during the hours spent in prayer throughout the night and also having heard of the death of Francis they felt that the Lord was asking them to forgive the young men and to not press charges against them. This upset the attending police officers who said that they themselves would press charges then.

  It was then, early in the morning that the hospital phoned Pastor Supressa, another of the leaders on the scene. The hospital staff was in a turmoil because the man they had pronounced dead and placed in the mortuary had now come back to life. When Pastor Supressa went there, he found Pastor Francis alive but unconscious but he soon awakened. He also was still showing signs of bruising, swelling and stab wounds because of the violent attack that he had received. He also didn’t have any clothes left because the hospital staff had thrown them out because they were bloody and torn up. Pastor Supressa left the hospital to purchase a new set of clothes for Francis. When he arrived back later all evidence of bruising, swelling and the stab wounds had completely left the body of Francis.

  While Francis was dead he visited heaven, saw many angels and spoke with Abraham about the future. He remembers falling to the ground while being attacked and then suddenly he was in Heaven. Towards the end of his visit there, he heard people calling his name and then he woke up in his body in the hospital where Pastor Surpressa was praying at the time for him.

  Några tankar:

  Francis ligger död på bårhuset i sjukhuset och polisen går (mitt i natten) och söker upp kyrkans ledarskap och ber dem att väcka åtal (press charges) mot den person som de har gripit som misstänkt för mordet. Så här går det ju inte till! Mord ligger naturligtvis under allmänt åtal, och en mördare släpps inte fri bara för att den mördades bekanta inte vill att åtal ska väckas. Dessutom sker det här mitt i natten, nej, detta är inte trovärdigt alls.
  Det står att sjukhuset hade slängt Francis kläder. Så går det ju inte heller till! Kläderna är bevismaterial i en mordutredning, naturligtvis vet sjukhusen om hur sådant ska hanteras.
  Det skulle vara intressant att höra vad Francis talade med Abraham om.
  I Micaels intervju med Francis så säger Francis att när han hade kommit till himlen, så kom en ängel fram och frågade om han kände Abraham. Vänta lite. Hur i hela världen skulle Francis ha kunnat göra det? Den typ av meningslöst small-talk ägnar sig Guds änglar inte åt.

  Det är alldeles för många frågetecken kring detta för att jag ska acceptera Francis berättelse. Han presenterar inte heller tillstymmelse till bevis. Nej, det här imponerar inte.

  Martin

  Gillad av 1 person

 3. Måste tyvärr hålla med Martin och Ulrika. Jag har kontakter i Östafrika (har varit där som volontär och i utbyten) coh många människor luras av påstådda mirakler att ge bort sina pengar till avsevärt mycket rikare pastorer. Min åsikt är att mirakelr sker men de mirakler som utreds av Katolska kyrkan är betydligt trovärdigare än detta. Jag undrar vad som hindrar dessa mirakelfixerade afrikanska kyrkor med prosperity-gospeltankar(Nigeria värst) att undersöka och bekräfta mirakler på samma sätt som RKK. Kanske är det eftersom de vet att det är bluff?

  Micael , du borde inrätta någon slags sanningskommission som utreder saker ordentligt i still med Vatikanens kol på mirakler. Där krävs papper och oberoende vittnen, läkarintyg och övrig dokumentation för att ett mirakel ska godkännas. Det är sunt. Detta ”vittnesbörd” känns osunt. Gåvan att skilja mellan andar bör vi använda oss av i detta fall.

  Gilla

 4. Hej Martin och Alma-Lena!

  Som ni vet är jag en vän av att dokumenterade mirakler, och även om jag inte är i stånd att inrätta någon ”sanningskommission” (vem ska betala den?) så uppskattar jag när man undersöker vetenskapligt om de påståenden som görs i karismatiska sammanhang.

  Däremot anser jag inte att det krävs för att man ska få ut något av ett vittnesbörd. Om vi vägrar tro på varje mirakelberättelse som saknar vetenskaplig dokumentation, då måste vi sluta tro på Bibeln om vi ska vara konsekventa.

  Martin verkar argumentera för att Francis inte ens hamnade på sjukhus, men jag pratade inte bara med honom utan med många ögonvittnen till hela händelsen. Jag förstår att en skeptiker ifrågasätter att han på riktigt var död, men att han aldrig ens uppfattades som död av människorna runt omkring kräver en konspiration på Watergate-nivå. Flera av Martins invändningar verkar därtill förutsätta att Sydafrika fungerar som ett västerländskt land och att Martin vet exakt hur änglar beter sig.

  Och jag kan betrygga Alma-Lena med att Surprise inte är framgångsteolog, inte heller är han särskilt rik. Och om hans vittnesbörd inte är sunt – vad gör vi då med evangelierna? De innehåller långt mer fantastiska mirakler än vad Surprise berättar om! Återigen, jag är verkligen inte emot att mirakelpåståenden undersöks. Men vi måste också akta oss för att utgå från en ateistisk världsbild när vi interagerar med våra syskon i majoritetsvärlden och utgå från att de ljuger tills motsatsen är bevisad.

  Guds välsignelse!

  Gilla

  1. Micael!

   För att en sak skall avgöras måste två eller tre personer vittna, kan vi läsa i 5 Mos 19. I det här fallet presenterar du inte ett enda vittne, Francis räknas nämligen inte. Du borde (?) ha presenterat minst två vittnen som styrker Francis berättelse, exempelvis läkaren som dödförklarade Francis, och/eller polisen som släppte den misstänkte mördaren på kyrkoledningens begäran. Eller om det var Francis egen begäran, bägge versionerna finns beskrivna.

   Jag skrev ”(?)” efter ”borde” för Jesus bad ofta dem han hade helat att inte berätta det för någon. Varför tror du att Jesus gjorde så? Själv gör du ju precis tvärtom. Jesus skulle ju kunna göra ett mirakel inför hela världen som en gång för alla bevisade att Han finns. Men det hade då fortfarande funnits människor som inte hade valt självförnekelsens väg och blivit en kristen. Men de hade vetat om att Jesus finns. Miraklet skulle då bara innebära en dom för dem. Förstår du detta?

   Jag tror att det är rätt att lyfta fram mirakler i de fall de bekräftar Ordet. Men inte annars, och jag upplever att här går delar av den karismatiska kyrkan vilse. Jag har själv varit i sammanhang där ALLT har handlat om mirakler och INGENTING har handlat om blodet, korset och att älska Herren över allt och sin nästa som sig själv. Mirakler har heller ingen bestående effekt, utöver för den helade. Det har däremot Sanningen. Därför är Sanningen viktigare än mirakler, och den och bara den som skall leda människor till frälsning.

   Änglar fungerar som Herrens förlängda arm, och av det faktum att Jesus inte ställde enfaldiga frågor kan vi dra slutsatsen att inte Hans änglar gör det heller. Och naturligtvis kan inte en kyrklig ledare i Sydafrika besluta att en misstänkt mördare ska friges. Motbevisa mig gärna, då har du stärkt ditt ”case”.

   Fridens, Martin

   Gillad av 1 person

  2. Jag utgår aldrig från en ateistisk världsbild, men som Martin påpekar här nedan, mirakler ska bekräfta ordet och miraklet ska bekräftas av fler än en person. Jag håller dessutom inte med om att sydafrikansk polis är helt laglös. Visst kan du muta en och annan person men Sydafrika är ett välordnat samhälle på många sätt, att mörka mord låter osannolikt. Jag menar inte att han ljuger, jag menar att om mirakler ska annonseras ut med stora basunen ska det vara bekräftat. Jag har på plats sett hur kyrkor som sätter mirakler i centrum i stället för Jesus skadar på alla nivåer i afrikanska samhällen.

   I Francis fall borde det inte vara svårt alls att hitta mängder av vittnen och då behövs inga pengar, bara efterlys vittnen till denna händelse på sociala medier. Någon borde träda fram. Om det har hänt är det ju fantastiskt och Francis borde få känna stöd från de andra vittnena till denna händelse, det var ju inte så få. Jag ser inte att någon förlorar på en sådana vittnesuppgifter. det behöver inte vara av Vatikanmått, men lite ”grävning” behöver inte vara dyrt. Francis har säkerligen några namn och kan lätt hitta kontaktuppgifter. Kan han det inte skadar detta vittnesbörd evangeliet och bör få behållas som ett fint minne för honom tills/om det kan bekräftas och bekräfta ordet för att inte bränna jord.

   Ytterligare en skrämmande aspekt är att många av dessa mirakler också är en viktig del i den traditionella animistiska religionen med sina maktfullkomliga ”helare” som använder allehanda hemska mediciner och skrämmande ritualer för att skaffa sig makt över andra människor. De använder inte sällan spektakulära mirakel för att bevisa sig prisvärda och skräckinjagande.

   Jag menar alltså INTE att Francis eller Surpise ljuger eller att de är ”helare” i den onda traditionen som slaktar albinos för att få starka ”mediciner” men risken är att obekräftade mirakler driver människor bort från Kristus. Speciellt som Jesus inte alls själv ”annonserade” med hjälp av mirakler, snarare tvärtom, trots att dessa mirakler var bekräftade av många ögonvittnen och absolut inträffat. De måste finnas en poäng med att han inte ville basunera ut mirakler. Och jag tror det är en olycksväg att göra det, speciellt med obekräftade historier.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s