Svar på frågor om konferensen ”Får kristna plats i skolan?”

Anmälningarna börjar strömma in till den digitala konferensen ”Får kristna plats i skolan?” som går av stapeln den 19 september, och medan de flesta är positiva till detta initiativ har vi även fått en del kritiska frågor. Här svarar jag på några av dem:

 Varför anordnar ni en konferens om utsatta kristna i skolan när judar och muslimer också blir utsatta?

Syftet med konferensen ”Får kristna plats i skolan?” är inte att hävda att kränkningar mot andra minoriteter inte spelar någon roll eller att kristna nödvändigtvis har det värre än dem. Syftet är att lyfta något som hittills knappt har blivit uppmärksammat – att ungefär varannan kristen elev blir kränkt för sin tro inte bara av klasskamrater utan även av lärare – och diskutera vad vi kan göra åt det.

 Är inte kristna en majoritetsgrupp?

Troende kristna är en minoritet på de flesta skolor i Sverige, majoriteten ungdomar på de flesta håll är ateister eller agnostiker. Med det sagt är det alltid ett problem med kränkningar även ifall den som kränks skulle tillhöra en majoritet.

 Är det inte ett gott tecken när kristna blir kränkta av det omgivande samhället?

Det här handlar om barn som far illa. Även om det skulle vara ett gott tecken eller en nödvändig konsekvens av att stå upp för sin tro är det fortfarande inget vi kan acceptera, lika lite som vi kan acceptera att kristna förföljs i länder som Afghanistan. Saker kan vara både förväntade och oacceptabla samtidigt.

För mer info om konferensen och hur du anmäler dig, besök https://kristeniskolan.se/ 🚀

5 kommentarer

 1. Vad har du för underlag när du påstår att majoriteten av ungdomar är ateister eller agnostiker?

  Gilla

  1. Detta: https://www.dagen.se/nyheter/bara-tva-av-tio-unga-svenskar-ser-sig-som-troende-1.1579370

   Citat

   Att bara två av tio ungdomar svarar att de är troende, förvånar inte Fredrik Wenell som forskat kring ungdomar och tro.

   – Det var väntade siffror. Forskningen visar att det är svårt att överföra tro i dag, att det är lättare att sluta tro.

   Siffrorna kommer från en nationell attityd- och värderingsstudie genomförd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Studien har genomförts flera gånger sedan 1993, men det är första gången som attityden till tro och religion undersöks.

   […]

   I undersökningen definieras troende som någon som tror på en gud och identifierar sig med någon av de organiserade religionerna i Sverige. Dessa tillhör i dag en minoritet i samhället, menar Fredrik Wenell.

   – Det finns indikationer på att unga troende i dag upplever en utsatthet, exempelvis från lärare som anser att det är något apart och konstigt att tro.

   Gilla

   1. Att någon inte tror på Gud och inte anser sig tillhöra någon av de etablerade religionerna betyder inte per automatik att personen betraktar sig själv som ateist eller agnostiker. Enligt de senaste siffrorna från World Values Survey svarar 19,2 procent av svenskarna att de är ateister. Samtidigt svarar över 60 procent att de inte tror på Gud. Vi har alltså en mycket stor grupp av människor som inte tror på guden med stort G, men som ändå inte anser sig vara ateister. I en undersökning från Pew Research från 2018 svarade 14 procent av svenskarna att de var ateister och 4 procent att de var agnostiker. Samtidigt svarade bara 36 procent att de tror på Gud. Så återigen finns det en stor grupp människor som inte tror på guden med stort G, men som samtidigt inte anser att de är ateister (eller agnostiker som även efterfrågades i denna undersökning).

    https://www.pewforum.org/2018/05/29/religious-practice-and-belief/

    http://www.worldvaluessurvey.org/WVSOnline.jsp

    Gilla

    1. Visst, alla ateister kallar sig inte ateister, men de är fortfarande ateister när de inte tror på Gud. Precis som att de 85% av Svenska kyrkans medlemmar som inte tror på Jesus inte är kristna även om de anser sig vara kristna.

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s