3 inspirationskällor till ett heligt alla helgona-Firande

Som vi alla vet firas den här helgen… alla helgons dag! Eller vad tänkte du på? Till skillnad från det amerikansk-importerade firande som uppmärksammas alltmer i Sverige av kommersiella intressen, med pumpor, spökgodis och zombieutstyrslar, har denna dag mycket äldre anor i vår del av världen. Men det finns en koppling genom att barnupptåg under Alla helgons afton gett upphov till Halloween i engelskspråkiga länder, från engelskans All Hallows’ Eve. Föreställningar från folkliga traditioner kring onda andar ledde där fram till bus-eller godisvandring och pumpadekorationer. Hursomhelst vittnar Alla Helgona om ett helt annat liv än det butikerna vill sälja oss.

För vi människor har alltid haft behov av goda förebilder. Utan sådana saknar vi perspektiv på vår egen situation och förståelse för vilka vi är. Det gäller även på trons område. Och det är detta Alla helgons dag kan påminna oss om. Vi behöver se på människor som genom historien förkroppsligat Guds godhet och nåd, för att lära oss hur vi kan vara trogna Gud. Israels folk hade patriarkerna, Mose, och en massa profeter. Därefter kom Johannes döparen, Maria, Jesu mor, och Jesus själv. Jesus är förstås utan konkurrens den största förebilden. Han är den enda som äger egen rättfärdighet, är Vägen till Gud och ger oss den bästa bilden av vem Gud är. Därför behöver vi vara med Honom och ta emot Hans ord i evangelierna för att bli allt mer lika Honom. 

Men här tror jag många av oss frikyrkliga nästan stannar, helt i onödan. Förebilderna tar ju inte slut i och med Jesu himmelsfärd. Många tar nog även apostlarna som förebilder – utan apostlar hade vi ju inte ens haft något nya testamente, och det var de som levde närmast Jesus när Han blev människa! Men varför nöja sig där? Mellan dem och oss finns tvåtusen år av kyrkohistoria, fylld av inspirerande livsöden! 

Dessa andliga förfäder var förstås inte felfria. Som Joel och Peter Halldorf skriver: “Likt oss är dessa vittnen ofullkomliga och präglade av sin tid, de bär också på motsägelser, men genom att de fick nåden att släppa taget om sina liv i överlåtelse åt Kristus, har de blivit vittnen om hur Gud förmår fylla en människa med sin kärlek när hon säger sitt ja till honom.”

Jag tror att reformationen lämnat frikyrkliga och Lutheraner med en överdriven skepticism inför helgontraditionerna. Det går att ta det goda och lämna det dåliga. Att söka förebilder i tron genom hela kyrkans historia innebär inte att man blir katolik eller börjar tillbe döda människor.

Specifika helgons dagar fyllde tidigt i princip hela resten av kyrkoåret för katoliker och ortodoxa – vilket ledde till att man instiftade en Alla (övriga) helgons dag för de som inte fått någon egen dag när hela almanackan blivit full. Så det är väl fullt rimligt att vi andra åtminstone en dag om året låter oss påminnas om dem?

Jag vill därför dela tre tips till ett heligt allhelgonafirande:

1. Lyssna på synaxarium eller läs Trons vittnen!

Halldorf-citatet några stycken ovan kommer från inledningen till en samling berättelser om män och kvinnor genom historien som med sina liv på ett särskilt sätt har vittnat om vår Gud. Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby vill med dessa historiska vittnesbörd hjälpa oss våga “tro att historien om Jesus Kristus är sann, tillförlitlig och värd att ge sitt liv för”. För “när vi uppmanas att ”se på vad deras liv förde fram till och ta efter deras tro” (Heb 13:7), är det för att berättelserna om deras liv är glödande tecken. Trons vittnen är inte intressanta för sin egen skull; de är intressanta för att deras liv är en förlängning av Jesu liv. De skriver nya kapitel i Kristushistorien.”

Läs och låt dig inspireras till en liknande överlåtelse till Kristus! Berättelserna finns tillgängliga dels genom boken “Trons vittnen – berättelser för daglig läsning” av far och son Halldorf, dels gratis på Bjärka-Säbys hemsida (varje dag läggs dagens berättelse, kallad synaxarium, upp och ligger sedan kvar en vecka). Det unika med denna samling är att den innehåller troende från många olika kyrkotraditioner, århundraden och platser. Även en del svenskar och frikyrkliga finns med! Ignatius av Loyola, Birgitta av Vadstena och PP Waldenström får gemensamt vittna om Guds godhets rikedom.

2. Se Lineage Journeys kortfilmer – och dela dem med andra! 

Lineage Journey är ett projekt av ett gäng brittiska sjundedagsadventister som såg ett behov av välproducerade filmer för att tillgängliggöra kyrkohistoria för dagens unga kristna. Och det tycker jag de verkligen lyckats med! Filmernas längd på ca 5 min är anpassad för att de lätt ska kunna spridas på sociala medier, och fungerar för en mängd syften. Du kan se ett avsnitt själv vid din personliga andakt, ha ett som utgångspunkt för samtal och undervisning i en smågruppssamling eller gudstjänst, eller tipsa religionslärare omkring dig att använda dem i sin undervisning (såsom en ateistisk lärare i England gjort). Och inte minst: starta samtal och diskussioner om kyrkohistoria på nätet med dessa videos! Hitta filmerna om John Wycliffe, Anabaptisterna och många fler på deras hemsida (som även har fördjupande texter), youtubekanal (med svensk text), Vimeo-kanal , Facebook-sida, Twitter-flöde eller Instagram-konto

3. Se filmen om Dorothy Day!

En del vittnen har även fått sina liv återberättade i längre dokumentärer eller långfilmer. Ett av dessa är Dorothy Day. Hon startade som kommunist och anarkist, och när hon i 30-årsåldern blev hängiven katolik svalnade inte engagemanget för fred och rättvisa och mot militarism och kapitalism. Det fördjupades! En varm dokumentär om henne finns tillgänglig gratis hos PBS.

Glad, helig Alla helgona!

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s