Det är dags att göra upp med USA:s våldshyllande version av kristendom

”JESUS SAVES” och ”JESUS IS MY SAVIOR” stod det på flera av plakaten under onsdagens terrorattack på USA:s parlament som organiserades av hundratals Trump-extremister.

Låt mig vara väldigt tydlig. Jesus står inte för dessa galenskaper. Medan många i hans samtid förväntade sig en revolutionär Messias förkunnade Jesus ett radikalt budskap om fiendekärlek, att Gudsriket är himmelskt och att utmana makten underifrån med förvandlade hjärtan istället för med våld. Jesus må vara regimkritiker och radikal, men han är inte terrorist.

Flera har ifrågasatt hur kristna terroristerna som attackerade kapitolium egentligen var. USA-kännaren Kjell O Lejon sa nyligen till tidningen Dagen:

Jag tror inte att de kristna deltagarna tillhör de mest hårdföra som valde att ta sig in i kongressen, det var troligtvis högerextrema grupper. Men när folk håller upp skyltar där det står “Jesus Saves” och “God bless Trump” så kan bilden som sprids ändå vara att det handlar om kristna personer.

Statsvetaren Magnus Hagevi påpekar i samma tidning att många som kallar sig evangelikala har svag koppling till kyrkor och att vi inte kan veta vad som försiggick i huvudet på terroristerna som viftade med Jesusflaggor.

Jag har lite svårt att förstå denna ovillighet att medge att kristna var med och försökte störta den amerikanska demokratin förra veckan. Visst tenderar vi att vara mindre våldsamma än skinheads, men är det något som karaktäriserar den kristna Trumprörelsen så är det just våldsamhet.

Låt mig ge några exempel.

”Profetissan” Kat Kerr, som hävdade att Gud visat henne att Trump skulle vinna en ”jordskredsseger”, sa nyligen att hon hörde Gud skratta åt valresultatet och att demokrater inte kommer ha en bra framtid… ”kanske ingen framtid alls”. Hon sa det sistnämnda med ett brett leende:

Författaren Eric Metaxas, som gett ut flera Trumphyllande kristna barnböcker, sa för ungefär en månad sedan att kristna måste kämpa tills de blir blodiga för att förhindra att Biden blir president. Han arrangerade sedan The Jericho March tillsammans med andra kristna ledare där inte bara konspirationsteoretikern Alex Jones var talare utan även högerextremisten Stewart Rhodes, som lovade att han och andra Trumpsupporters skulle föra ett ”blodigt krig” om Trump inte lyckas avrätta sina politiska fiender, något som fick Metaxas att kommentera ”den här killen menar allvar!”

Pastorn Greg Locke, som även han sa att Trump skulle vinna en ”jordskredsseger”, skrev nyligen på Twitter att han tänker skjuta dem som försöker få hans församling att minska smittspridningen av coronaviruset genom att ha digitala gudstjänster:

Mark Taylor, författare till The Trump Prophecies som profeterade att Trump skulle bli vald både 2016 och 2020, sa i december att han vägrar be för ett fredfullt maktöverlämnande och ”om jag måste så slåss jag för presidenten” (dvs. Trump).

En annan som felaktigt profeterade att Trump skulle bli återvald är evangelisten Jeremiah Johnson. Han bad nyligen om ursäkt för denna uppenbart falska profetia, och fick därefter tusentals hatbrev från karismatiska kristna – inklusive dödshot:

Den vita evangelikala rörelse som i stor grad har slutit upp bakom Trump de senaste åren är därmed väldigt våldsam. Det är ingen slump att de flesta av dem slöt upp bakom Irakkriget, att de förespråkar tortyr mer än andra amerikaner och att de passionerat argumenterar för liberala vapenlagar med slagord som ”God, Guns and Trump”.

Den kristne nynazisten Dennis Mothersbaugh har på sig sin ”God, Guns and Trump”-tröja efter att ha blivit arresterad för misshandel

Det här är resultatet av att stora delar av amerikansk kristenhet har distanserat sig från Jesu Bergspredikan och beskrivit den som överdriven eller omöjlig att tillämpa. Man har varit mer intresserad av att skaffa sig själv politisk makt än att tjäna sin nästa.

Och därigenom har man blivit exakt det man trodde sig bekämpa:

13 kommentarer

 1. På min förfrågan till en god kristen vän angående dennes syn på inlägget ”Det är dags att göra upp med USA:s våldshyllande version av kristendom”

  ”Micael Grenholm har säkert goda intentioner med sin verksamhet, men han framstår mer som en asylaktivist, SD-hatare och globalist på vänsterkanten än som pastor”

  Hade inte kunnat formulera det bättre själv!

  Gilla

  1. Hej Cornelia!

   Det här inlägget handlar alltså om att flera kristna ledare har uppmuntrat till våld och dödande i USA, och att svenska kristna behöver ta avstånd från det. Menar du och din vän att detta avståndstagande från våld innebär att man är kritisk till SD och nationalism, och därmed är det något dåligt? Jag förstår att det är svårt att vara kritisk till våld och dödande om man sympatiserar med SD eftersom de vill utvisa alla flyktingar, inklusive kristna flyktingar, till krig och förföljelse vilket är oerhört våldsamt – men borde inte det få er att bli kritiska till SD snarare än till en pastor som är mot våld?

   Att jag engagerar mig för flyktingar är en direkt konsekvens inte bara av min pastorstjänst utan av min kristna tro. Bibeln innehålelr över hundra verser som uppmanar till att hjälpa flyktingar och invandrare: https://helapingsten.com/117bibelverser/ Inte en enda bibelvers argumenterar för att flyktingar ska tvångsutvisas till krig och förföljelse.

   Du och din vän kallar mig ”globalist” vilket är ett ord med antisemitiska rötter: https://www.theatlantic.com/politics/archive/2018/03/the-origins-of-the-globalist-slur/555479/ Bara för att man inte är nationalist betyder det inte att man vill ha en världsregering. Nationalismen uppstod på 1600-talet, så det som Bibelns människor förespråkade var något annat: att vi välkomnar invandrare och älskar dem som oss själva (3 Mos 19:33-34) och att vi hjälps åt över gränserna för att alla ska få ett bra liv (2 Kor 8:13-15). Historiskt har väckelsekristna varit fantastiska på globalt engagemang med missionsaktivitet över hela världen, vi ser nu hur det förändras i och med att nationalismen försöker få människor att sluta bry sig om sin globala nästa.

   Det är sorgligt att du och din vän inte förfasas över våldet i USA och hur kristen tro används för att motivera det. Ni tycker att kritik av sådant våld är kritik av Sverigedemokraterna, och det är för er värre än våldet i sig självt. Förhoppningsvis kommer ni vakna upp en dag och inse att Jesus varken står för våld eller för att utvisa människor till förföljelse, utan han står för fiendekärlek, välkomnande och att Guds vilja sker på jorden såsom i himlen.

   Guds välsignelse!

   Gillad av 2 personer

 2. Terrorattack är väl lite att ta i. Det såg mer som att de flesta gick in och vloggade, tog selfies osv. Den stora majoriteten av demonstranterna gick INTE innanför barriärerna. Det var många utanför på det designerade området som evangeliserade för de förtappade trumpdyrkarna med skyltar och flaggor om Jesus och det var en trevlig syn, inte ska de förknippas med dem som bröt mot reglerna.

  Gilla

  1. Det har framkommit i polisförhör att man planerade mord på politiker inne i Capitolium. Är inte det terror? Kan terror bara utövas av muslimer? Det fanns även kristna symboler INNE i Capitolium. Det är skamligt!

   Gillad av 1 person

   1. Källa? Och nej, det är inte en terrorattack att planera mord på en politiker. Det vore väl snarare assassinering? Terror är att anfalla civila mål för att sätta skräck (terror) i gemene man och få fram politiska förändringar. Att det planerades terror eller andra attentat som inte lyckades gör inte hela ”stormningen” eller intågandet i Kapitolium till någonting sådant.

    Jag har inte påstått att terror endast kan utövas av muslimer. Det har förekommit mycket terror från vänstern under året i USA som man inte har hört några fördömanden om som verkligen har varit våldsamma och skapat ödeläggelse och död. Däremot så ska man vara försiktig med att ”ropa varg” genom att kalla sådana saker för terror när det inte är det, osv.

    Hur ser ni på alla militärer och vapen som skickades till Washington DC för att skydda invigningen av president Biden sedan? Är våld och hot om våld eller väpnat självförsvar okej bara om staten gör det? Är inte statens våld en ganska stor elefant i rummet här?

    Gilla

 3. Micael Grenholm, Jag tycker mer och mer att du enbart tar upp sånt som politiskt slår från vänster mot höger.
  Det låter nästan som att du har ett underliggande politiskt syfte med dina reflektioner.

  Gilla

  1. Hej Stefan!

   Eftersom du skriver detta på det här inlägget verkar det som att du tycker det är ”höger” att vilja använda våld mot meningsmotståndare och utföra terrorattacker mot parlament, och ”vänster” att vara kritisk till det? Det får stå för dig i så fall. För mig är det uppenbart att det är mot Jesu lära att använda våld och arrangera terrorattacker, och helt enligt Jesu lära och Bergspredikan att vara mot våld. Det är därför jag hänvisar till Bergspredikan ovan, inte Marx eller någon annan vänsterperson. Det som skett i USA är en korrumpering av kyrkan och evangeliet. Det är ett andligt problem, som har politiska dimensioner och som drivs på av politiker, men som påverkar kristendomen avsevärt eftersom USAs kyrkor påverkar oss mer än några andra.

   Du kanske inte har koll på att jag anser att vänster-högerskalan är korkad? Här är några texter om det: https://helapingsten.com/vanster-hoger/ VH-skalan ger skenet av att tusentals åsikter kan grupperas i två kategorier, och så väljer man en av de två. Dessa kategorier skiftar ständigt. För bara några år sedan skulle alla varit överens om att försök att omkullkasta ett valresultat är något dåligt. Idag uppfattas det istället av vissa som en ”vänster-höger-fråga”. Förr var det konservativt och ”höger” att värna miljön, nu är det ”vänster”. Tidsandan och dess tolkningar skiftar ständigt.

   Det kristna ska utgå från istället är Guds eviga ord. Där lär vi oss att vi ska älska våra fiender och hjälpa de fattiga, och det ska vi göra oavsett om det tusentals år senare kallas vänster, höger, uppåt eller nedåt.

   Guds välsignelse!

   Gillad av 1 person

   1. Låt mej få svara på detta.

    Nej, jag tycker självklart inte att det är höger att vilja använda våld!
    Det jag menar är att jag tycker du mer och mer enbart tar upp våldsamheter som sker inom den politiska högern. Och inte alls lika mycket när våldet utförs på vänsterkanten eller av andra opolitiska grupper. Har jag fel?
    Jag ser dig tex inte skriva om det ökade våldet i Sverige. Det är ju en mycket tragisk utveckling vi ser som behöver belysas med kärlek.
    Skrev du något om våldet i BLM-demonstrationerna?

    Gilla

    1. I maj skrev jag följande om BLM-demonstrationerna:

     At PCPJ, we care deeply about racial and social justice. We also believe in nonviolence and enemy love. So while we encourage those who make their voices heard, we cannot stress enough that it needs to be done without any violence. Jesus and Martin Luther King Jr. shows us that it is indeed possible to stand up for the oppressed without causing any harm to others. https://pcpj.org/2020/05/31/george-floyd-and-the-true-meaning-of-pentecost/

     I juli argumenterade jag för ickevåld och pacifism här: https://helapingsten.com/2020/07/12/romarbrevet-13-satter-inte-jesu-undervisning-pa-undantag/

     Grejen med oss pacifister är att vi alltid är emot våld. Det är liksom det som karaktäriserar oss.

     Allt gott!

     Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s