Stoppa Trumpregeringens dödliga Jemenbeslut!

När Trump äntligen hade lämnat Visa Huset den 20 januari suckade jag av lättnad över att han inte hade dragit in världen i kärnvapenkrig. Däremot hann han göra mycket annat med fruktansvärda konsekvenser. Att dra ur USA ur Parisavtalet var definitivt ett av de värsta besluten, men ett annat fattades bara dagen innan Biden svors in. Då valde utrikesminister Mike Pompeo att klassificera de jemenitiska Huthirebellerna som terrorister. 

Så varför är detta problematiskt? Rebellerna har ju sannolikt begått krigsbrott sedan kriget bröt ut 2015, och är delansvariga i att skapa ett av vår tids värsta helveten på jorden. De rekryterar barnsoldater och försvårar hjälporganisationers arbete. Kanske kan beslutet tyckas naturligt dessutom eftersom USA är med i den Saudiledda krigsallians som strider mot Huthierna (som dock också verkar ha begått krigsbrott). Jo, därför att klassificeringen riskerar att bara förvärra hungersnöden. En hungersnöd som enligt FN-veteranen Jan Egeland redan är på väg att anta “episka, bibliska proportioner, potentiellt den värsta […] i vår generation”. 

Huthiregimen kontrollerar idag 70% av Jemen, inklusive huvudstaden samt hamnstaden Hodeidah, genom vilken 80% av all mat, medicin, drivmedel och annat importeras. FN och andra humanitära hjälporganisationer kämpar för att få ut mat och förnödenheter till dessa områden. En amerikansk terrorklassificering riskerar leda till att banker, försäkringsbolag och båtfraktföretag drar undan all medverkan i handeln av rädsla för kostsamma sanktioner, och hjälparbetare skulle till och med kunna bestraffas som kriminella!

Som om det inte vore nog bedöms även konflikten kunna förvärras. Financial Times skriver att “klassificeringen sannolikt trycker [rebellerna] närmare Teheran och riskerar att förhärda såväl Huthiernas som den Saudiunderstödda regeringens positioner.”

Enligt bedömare ska syftet med denna policyändring i sista minuten ha varit dels att sabotera för den tillträdande Bidenadministrationen i sin ambition att återupprätta diplomatiska relationer i Mellanöstern, dels att stärka Pompeos politiska karriärmöjligheter. Man ville få Biden att se svag ut gentemot Iran – som understöder Huthirebellerna – om han valde att dra tillbaka denna klassificering. Med andra ord riskerar man livet på miljontals människor – bland dem 12 miljoner barn (!) – för ett extremt cyniskt maktspel! Av frukten känner man trädet. Trumpadministrationens frukt är död och splittring ända in i slutet. 

Nu är det bråttom! FN har planer på att skala upp sina hjälpinsatser i Jemen, men hindras av detta. Skriv därför under denna namninsamling för att mana Biden att omedelbart dra tillbaka terrorklassificieringen och att avsluta USA:s delaktighet i kriget! Dela den sedan med din familj och på sociala medier.

Bilden ovan är tagen från kampanjsidan Avaaz.

15 kommentarer

 1. Trumps utrikespolitik har verkligen varit en katastrof från början till slut. Turkiet, Ryssland och Kina är de enda som applåderar denna fasansfulla utrikespolitiska period i USA.

  Huthi-rebellerna är absolut inga änglar, tvärtom, men detta proxykrig mellan Iran och Saudiarabien lär inte avslutas pga detta beslut, tvärtom. Däremot blir det svårare med humanitära insatser för den lidande civilbefolkningen.

  Gilla

 2. Det var en gång en president som fick Nobels fredspris. Sedan startade han tre krig, varav ett i Jemen, https://sverigesradio.se/artikel/6599466. Men det tillräknades honom inte, för han var ”Den Gode”.

  Det var en annan gång en president som inte fick Nobels fredspris. Han startade inga krig, men slöt flera fredsavtal. Med det tillräknades honom inte, för han var ”Den Onde”.

  Gilla

 3. Det var en gång en president som fick Nobels fredspris. Sedan startade han tre krig, varav ett i Jemen, https://sverigesradio.se/artikel/6599466. Men det tillräknades honom inte, för han var ”Den Gode”.

  Det var en annan gång en president som inte fick Nobels fredspris. Han startade inga krig, utan bidrog till flera fredsavtal. Med det tillräknades honom inte, för han var ”Den Onde”.

  Gilla

  1. Hej tufjb03!

   Vad vill du säga med ditt inlägg? Jag har inte försvarat Obama här, inte heller hans fredspris. Tvärtom håller jag med dig om att fredspriset till Obama var väldigt olämpligt, dels för att han inte hade hunnit göra nåt väsentligt som president när han fick det, dels för att han sen som du säger startade (eller bidrog till att starta) krig. Obama beordrade tiotusentals fler drönarattacker än sin företrädare, säkert även fler än Trump, vilket är fruktansvärt. Jag har inget behov av att försvara Obamas krigspolitik, och han förtjänar säkert att kritiseras på många andra punkter också.

   Men två fel gör inte ett rätt- Obamas onda handlingar gör inte Trumps handlingar bättre. Och att ge Trump fredspriset hade varit en katastrof.

   Gillad av 1 person

  2. Cutat från din länkade artikel: ”Trots den dystra situationen menar Erik Melander att man inte kan lägga för stor skuld på Obama. Kritiken bör istället riktas mot militära interventioner som medel för att uppnå fred och säkerhet förklarar han.

   – Det viktiga nu tycker jag är att dra lärdomar av att den här typen av krigföring inte verkar fungera. Han fick ärva ett antal väldigt svåra konflikter från sin företrädare, han visste inte riktigt vad han skulle göra med dem och det man försökte fungerade inte så det vi behöver göra nu är att ta ett steg tillbaka och se att det här är inte ett rimligt sätt att främja säkerhet och utveckling, säger Erik Melander.”

   Dessutom: varför blev det intervention i Syrien under denna tid? Svaret består av två bokstäver. Skulle kalifatet ha fått hållas , anser du?

   Gilla

 4. Alltså, Det är större risk att demokrater startar kärnvapenkrig än att republikaner gör det. Eftersom republikaner inte vill lägga sig i omvärldens konflikter i lika hög grad.
  Vad skulle Trump ha attakerat med kärnvapen? Låter helt orimligt i mina öron.

  Gilla

  1. Kärnvapen borde inte stå till förfogande för någon i något land. Men Donald Trump har uppvisat en karaktär som gör honom extra olämplig att ha ansvar för sådana farliga vapen. Han får vredesutbrott, han är upplåst, högfärdig, föraktfull, konfliktskapande, otålig och förmodligen väldigt impulsiv. En sådan person bedömer jag löper större risk att fatta oöverlagda men katastrofala beslut, bara för att få hämnas på någon han betraktar som en svikare eller fiende.

   Gilla

   1. Oj, jag har inte alls den uppfattningen av Trump. Han ger sken av att vara oberäknelig, men när det kommer till handling är han noggrann. Var det tre eller fyra fredsavtal han fick till i Mellanöstern? Ett gäng fredsavtal lämnar han efter sig och inte ett enda startat krig.

    Gilla

    1. Trump har vid flera tillfällen försökt starta ett krig med Iran men hindrades av sina rådgivare i militären: https://www.nytimes.com/2020/11/16/us/politics/trump-iran-nuclear.html

     Han har dödat fler civila med drönare än vad Obama gjorde, inklusive flera barn: https://foreignpolicy.com/2020/05/22/obama-drones-trump-killings-count/

     Så medan fredsavtalen, som framför allt Jarod Kushner har drivit, är kan Trump inte beskrivas som en fredlig president. Om man inte tycker det är fredligt att skjuta och bomba barn förstås. På den punkten är både Trump och Obama lika goda kålsupare.

     Gilla

   2. Jacob, just fördenskull så krävs – såvitt jag vet – två personer för att avfyra kärnvapnen. Vad har du för faktaunderlag för din rädsla för, och beskrivning av Trump?

    Gilla

 5. Daniel,
  Stor cred till dig för att du släpper igenom ifrågasättande kommentarer även när du inte besvarar dem. Det verkar inte alla på denna hemsida göra.

  Gilla

 6. Jacob Schönning,
  Stor cred till dig för att du släpper igenom ifrågasättande kommentarer även när du inte besvarar dem. Det verkar inte alla på denna hemsida göra.

  Gilla

 7. Nu revs detta beslut upp och det kan eventuellt skapa nya möjligheter för det svårt plågade jeminitska folket. Bön och bidrag är en bra idé i detta fall.

  Gilla

 8. Idag ser man att det hade varit MYCKET bättre för världsfreden om Trump varit president. Afhganistan nu hårt drabbat av Bidens politik…

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s