Grattis världens miljardärer! 2020 var ett fantastiskt år för er!

En ny rapport från Oxfam visar att ni har ökat er förmögenhet med 33 biljoner kronor under pandemin. Ni är sannerligen mer lyckligt lottade än de hundratals miljoner människor som drabbades av extrem fattigdom under samma period.

De tio rikaste av er tjänade såpass mycket förra året att ni skulle kunna finansera vaccination av hela världens befolkning med de pengarna!

Visst har flera av er donerat till välgörande ändamål under pandemin – och eftersom ni är så snuskigt rika framstår en promille av er förmögenhet som en gigantisk uppoffring i fattiglapparnas ögon. Precis som på Jesu tid är många mycket mer imponerade av rika människor som ger stora summor än betydligt fattigare människor som ger flera procent (Luk 21:1-4).

Kanske oroar ni er för att de miljontals människor som haft det otroligt tufft under 2020 kommer kräva någon form av förändring som fördelar världens resurser mer rättvist. Men ni kan vara lugna: västvärlden är alltför upptagen med att räkna ut hur hårda gränser vi behöver ha för att hindra fattiga flyktingar att få det bättre för att ens tänka tanken att det borde finnas gränser för hur rika individer får vara.

Så i nuläget får vi andra hoppas att ni inte spenderar alltför mycket på yachtbåtar och privatflygplan så att världen kan bli lite mer rättvis.

Om ni behöver motivation kan jag rekommendera er att läsa vad Jesus sa om rikedom och fattigdom – hans ord gör det lätt att dela med sig!

Allt gott!

Micael

5 kommentarer

 1. Ord 3:16  Långt liv bär hon i sin högra hand, i sin vänstra rikedom och ära. 

  Ord 8:18  Rikedom och ära vinnas hos mig, ädla skatter och rättfärdighet. 

  1Kr 29:12  Rikedom och ära komma från dig, du råder över allt, och i din hand är kraft och makt; det står i din hand att göra vad som helst stort och starkt. 

  2Ko 9:11  I skolen bliva så rika på allt, att I av gott hjärta kunnen giva allahanda gåvor, vilka, när de överlämnas genom oss, skola framkalla tacksägelse till Gud.

  Verkar som att Gud gillar att ge rikedom!

  Bb

  Gilla

  1. Det var en selektiv läsning!

   Mark 10:21 Jesus såg på honom med kärlek och sade: ”Ett saknar du. Gå och sälj allt du äger och ge till de fattiga, så kommer du att ha en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.”

   Luk 1:53 Hungriga har han mättat med sitt goda, och rika har han skickat tomhänta bort.

   Luk 6:24 Men ve er som är rika! Ni har fått ut er tröst.

   1 Tim 6:9 De som vill bli rika råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång.

   1 Tim 6:17 Uppmana dem som är rika i den här världen att inte vara högmodiga eller sätta sitt hopp till något så osäkert som rikedom, utan till Gud som rikligt ger oss allt att njuta av.

   Jakob 5:1 Lyssna nu, ni som är rika! Gråt och klaga över de olyckor som ska drabba er.
   Jakob 5:2 Er rikedom är rutten och era kläder är malätna.

   Upptäck gärna hur allt detta hänger ihop i bloggserien ”Kan en kristen vara rik?”: https://helapingsten.com/rik/

   Gilla

 2. Nu handlar den här kommentaren inte om enskilda rika personer utan om rika länder men kanske är den relevant ändå? Tränar mej i att omvandla resurser och gjorde en uträkning nu på morgonen. Kolla gärna att siffrorna stämmer.

  USA,s militärbudget:
  2019: 693 miljarder US-dollar (Wikipedia)

  En USA-dollar idag motsvarar nära 9 svenska kronor. Dvs. USA,s militärbudget år 2019 motsvarar 6237 miljarder svenska kronor.

  För de pengarna kan man köpa exempelvis:

  När ett barn börjar avvänjas bröstmjölken övergår man successivt till de milda vällingssorterna tex majs och havre. Ett sådant paket som ger 5 liter välling kostar i sverige cirka 50 kr. Dvs. 10Kr litern. Det betyder att man för den amerikanska militärbudgeten kan köpa drygt 623 miljarder liter spädbarnvälling.

  623 000 000 000 liter välling.

  Från Unicefs hemsida “Varje dag dör 14 000 barn under fem år i världen. Nästan hälf­ten dör redan under sin första månad i livet. De flesta dör av sjuk­domar som går att före­bygga som lung­in­flamma­tion, diarré och malaria. Under­näring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av döds­fallen.”

  Att nästan hälften av barnen dör redan under sin första månad i kombination med att hälften av dem beror på näringsbrist (och sanitära orsaker + brist på vatten) indikerar att näringsbristen finns hos mamman som inte kan producera näringsrik bröstmjölk.

  Jag har komponerat en meny som ammande mödrar behöver och räknat ut priset för det. Priset är svenskt och är förmodligen lägre i de länder maten behövs och räcker då till mer än maten.

  Vi börjar men en tallrik havregrynsgröt. Beräknar ett kilo för 20 kronor. En dc är en portion och motsvarar 40g. Som ammande tar vi dubbel portion och räknar för enkelhetens skull det som 100 g. Det blir ju 2 kronor det. Tillkommer sylt/fruktmos. En refill lingonsylt kostar 30 kr. Delar den på 5 dagar och det blir 6 kr. Då är vi uppe i 8 kr. Ägg ska hon ha och vi räknar på 2 kr/st. Det blir 10:- En apelsin 2 kr. Nu är summan 12 kr. Till det vill man ge något riktigt proteinrikt som nötkräm och köttpålägg. Vi rundar av upp till 20 kr för enkelhetens skull och då har vi en mätt mamma som kan och orkar amma första halvan av dagen.

  Tillbaka till USA,s 6237 miljarder krigskronor. De kronorna kan mätta 311 miljarder ammande kvinnor med näringsbrist varje morgon.

  Gilla

 3. Du berör något som vi alla borde bli vakna över. Vi får inte låta oss förledas till att tro att deras rikedom skall frälsa världen.
  Läs uppb. 18.
  Dessa få superrika personer som bara blir rikare och rikare för varje dag har nästan blivit som Gudar. ”Jordens kungar, har bedrivit otukt med henne och levt i lyx” och genom sina förmögenheter lyckas de få mer inflytande och makt än något enskilt lands regering.
  Deras glädje har dock ett slut. På en enda timme skall allt förgås.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s