Anabaptismens födelse och hur vi kan hedra den

Ikväll, för 495 år sedan, föddes Anabaptismen. Lördagen den 21 januari 1525 samlades sexton personer i Zürich för att genomföra rörelsen första “omdop”, det vill säga troendedop. Conrad Grebel döpte Georg Blaurock, som i sin tur omgående döpte flera andra. Det var på samma gång uttryck för gudomlig lydnad och civil olydnad. Radikalerna gjorde uppror mot den världsliga maktens grepp om kyrkan, och bekände endast en auktoritet som giltig för Guds församling: Jesus Kristus själv och Hans ord. Deras avvikande syn på dop, tro, nattvard och församling hörde alla samman med en villkorslös överlåtelse till kung Jesus.

För sin radikala efterföljelse fick tusentals betala med sina liv. Såväl katolska kyrkan som ledande protestantiska reformatorer bedrev förföljelse: tortyr, fängelsestraff och avrättningar genom dränkning och bränning på bål var utbrett på de flesta platser i Europa dit Anabaptismen nådde.

De allra flesta kristna i Västvärlden är idag förskonade från den typen av förföljelse. Dessutom är de flesta kristna nuförtiden överens om att förföljelse av trossyskon inte är något kristet. Dessvärre tvingas ändå otroligt många kristna lida för sin tro – kanske fler än någonsin.

Varje år släpper organisationen Open Doors rapporten World Watch List (WWL) om läget i de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst. “Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. I ett sjätte mätområde mäts förekomsten av våld.”

WWL 2021 släpptes förra veckan, och den visar hur läget har förvärrats rejält sedan förra året. Samtliga 50 länder hamnar nu under de två värsta kategorierna, och endast i ett fåtal fall syns förbättringar. 340 miljoner kristna beräknas leva under allvarlig förföljelse. Ruth Nordström på Human Rights Lawyers ställde nyligen den fullt legitima frågan vad regeringen gör för dessa utsatta kristna. Hon lyfter även situationen här i Sverige, där asylsökande fått ta emot hot och trakasserier på asylboenden, och där konvertiter riskerar utvisning till Afghanistan, med föga smickrande plats nummer två på WWL – endast övertrumfat av Nordkorea. När får vi se Sveriges regering ta utsattheten hos världens mest förföljda grupp på allvar?

Hursom, oavsett vad politiker tar sig för kan vi redan nu agera för våra syskon i världen. Hedra anabaptisternas minne genom att stödja dagens martyrer (=trosvittnen)! Open Doors är en av flera organisationer som jobbar för att stärka och utrusta den förtryckta eller förföljda delen av Kristi kropp. De gör det genom att “förmedla biblar, kristen litteratur, media, ledarträning, socioekonomiskt stöd och engagerad förbönstjänst.” För, som de skriver, “lider en kroppsdel, så lider också alla de andra” (1 Kor 12:26). Beställ Open Doors gratis bönekalender, skänk av ditt överflöd till dem eller engagera dig på annat sätt här. Och låt dig förvandlas till Kristi likhet av vittnesbörden från våra lidande syskon!

Kategorier: Etiketter: , ,

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s