Migrationsverket ville utvisa en konvertit efter att ha krävt en beskrivning av Martin Luthers liv

I onsdags hade vi bokrelease för Konvertiten i Korskyrkan Uppsala och jag är så glad och tacksam! Det blev allt jag hoppades på och mycket därtill. Hela eventet kan ses i efterhand här:

Ungefär 50 tog sig till Korskyrkan och tre gånger så många följde det online. Vi fick höra galna exempel på Migrationsverkets kristendomsfrågor som nyfrälsta omöjligen kan svar på från advokat Ruth Nordström – frågor såsom ”Vad är skillnaden mellan katolicismen och protestantismen” och ”Kan du förklara teodicéproblemet?”.

Ruth Nordström. Foto: Katarina Hedman

Min broder från en annan moder Andreas Lundström berättade om hur testet ”Är jag kristen nu?” kom till och avslöjade att det har använts mer än 800 000 gånger av över 200 000 unika användare!! Förlagschefen Joel Sjöberg intervjuade mig om skrivprocessen och hur det är att växla mellan skön- och facklitteratur. Och avslutningsvis sjöng jag en sång specialskriven för boken av Liselotte Östblom med Johan Bruneskogs strålande gitarrkomp vid min sida!

Allt inleddes med att jag fick intervjua Abolfazl som själv är konvertit. Han är född i Iran men familjen är afghansk och det var dit Migrationsverket ville utvisa honom efter att de tyckte att han inte förklarade skillnaden mellan protestantismen och katolicismen tillräckligt.

Ja, du läste rätt.

Medan Migrationsverket konstaterade att Abolfazls bror Ali var kristen och därmed inte kunde utvisas till Afghanistan menade de att Abolfazl, som blev frälst i samma veva, inte kunde göra trovärdigt att han faktiskt hade konverterat då de tyckte han gav en bristfällig redogörelse av Martin Luthers liv.

Varför det spelar roll kan man ju verkligen fråga sig nu när vi vet att talibanerna identifierar och dödar kristna baserat på något så enkelt som om de har Bibeln nedladdad på telefonen. De verkar inte bry sig ett skvatt om huruvida man kan frambringa en luthersk biografi!

Lyckligtvis tog Ruth Nordström strid för Abolfazl och förde hans fall upp till FN-nivå. Där grep FN:s kommitté mot tortyr in och såg till att utvisningen stoppades.

Tänk på det ett ögonblick. FN:s kommitté mot tortyr fick stoppa Sverige från att utvisa någon till tortyr. När människor ser tillbaka på vår tid i framtiden och/eller himmelriket kommer de minnas den med skam, på samma sätt som vi idag minns de som försvarade och upprätthöll slaverihandeln till de amerikanska kontinenterna. Jag är så glad att människor som Ruth kämpar för förändring, och att människor som Abolfazl som blir offer för dessa groteska system höjer sin röst och berätter om vad de är med om.

Både Ruth och Abolfazl var tacksamma för att jag har skrivit Konvertiten och hoppas precis som jag själv att den ska skänka förståelse och empati för asylsökande konvertiters situation. Den finns nu tillgänglig på flera bokhandlar och dessutom på en hel del bibliotek.

Foto: Katarina Hedman

Releasefesten lär jag inte glömma i första taget. Det var helt fantastiskt att träffa vänner och släktingar som corona hindrat mig att se på länge – plus flera okända ansikten som har längtat efter boken! Jag är otroligt tacksam till Gud och alla människor som gjorde det möjligt!

En kommentar

  1. Helt sjukt. Håll er till sak istället. Helt sjukt, ta dom som skjuter ihjäl folk, mördar o skicka tillbaka dessa utan att säga att dom mår psykiskt sjuka. Skitsnack. Ni är korrupta

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s