Öppet brev till Migrationsverket angående den tvååriga flicka ni överväger att utvisa till Afghanistan

Hej Migrationsverket!

Häromdagen stötte min fru på en kvinna som hade en hårresande historia att berätta. Hennes tvååriga dotter, som gungade just då i lekparken i närheten, hade blivit utfrågad av er i över två timmar. 

Trots att flickan är född i Sverige ville ni utreda om hon ska utvisas till Afghanistan – ett land där kvinnor just nu behandlas som slavar.

Hjältarna på Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa skriver om samma händelse: 

”Ikväll har jag pratat i telefon med en mamma från Afghanistan vars dotter var kallad på utredande samtal hos Migrationsverket. Familjen bor 50 mil härifrån så det var en bit att åka och givetvis behövde de ta ledigt från jobbet. Till saken hör att dottern endast är 2 år. 

Det utredande samtalet syftade till att utreda huruvida den 2-åriga flickan (född i Sverige) ansågs kunna vända (”återvända” kan man ju knappast säga då hon aldrig varit där) – eller snarare ”skickas” – till Afghanistan eller ej. Flickans ordförråd är inte så stort – mest mamma o pappa – så det 2,5 h långa samtalet, med upprepande av samma frågor om o om igen, blev lite tjatigt för henne. 

Det fanns inga leksaker i rummet men hon fick gå ut ett tag medan mamman svarade på frågorna om o om igen. Mamman har uppehållstillstånd pga gymnasielagen men det innebär inte att dottern får det; därav denna mastodontutredning av 2-åring som kallas på samtal 50 mil bort.”

Kallelsen till barnet

Det här är riktigt skamligt, Migrationsverket. Den här lilla flickan blev psykiskt misshandlad av er bara för att ni skulle utreda om hon ska tvångsutvisas till ett land som styrs av terrorister. Terrorister som anser att flickor som hon ska bindas till sina hem, nekas utbildning och leva som slavar hela sina liv.  

Hur kan detta ens vara möjligt? Det här visar att varken barnkonventionen eller allmän medmänsklighet är något som respekteras på er myndighet. 

Sluta bete er som att talibanerna är en legitim regering och att utvisningarna till Afghanistan snart kan återupptas. Uppehållstillstånd till alla afghaner är det enda rimliga när terrorister styr deras hemland.

Med förhoppning om att ni bättrar er,

Micael

Svar från Migrationsverket på Twitter:

Hej. Enligt Migrationsverkets riktlinjer gällande barnets bästa och beaktande av barnets åsikter har vi lagt fokus på att barn ska uppmärksammas i våra processer och barn ska ha möjlighet att uttrycka sig i sitt ärende.

Att bli hörd i ärendet ska ses som en rättighet för barnet, inte en skyldighet och barn får aldrig bli pressade till att lämna en uppgift eller åsikt. Ibland kan det vara direkt olämpligt att intervjua barn, det kan exempelvis röra sig om ett litet barn eller om barnets psykiska hälsa talar emot att det hörs.

Vid en utredning och bedömning i huruvida ett barn ska höras eller inte tar vi hänsyn till barnets individuella situation, dess ålder och utveckling. Med vänlig hälsning, Anna.

Min repsons:

I vilken värld är en tvååring som är oförmögen att säga mycket mer än ”mamma” och ”pappa” inte ett för litet barn som är olämpligt att intervjua under två timmar? Vad kan en sådan intervju ens åstadkomma?

Ett sådant här samtal sker med en enormt obalanserad maktfördelning, där syftet med intervjun är att avgöra om barnet ska utvisas till ett land hon aldrig varit i utan sin mamma, ett land som styrs av extremister som vill förbjuda hennes utbildning och tvinga henne att leva som slav resten av sitt liv.

Denna långa, plågsamma intervju där samma frågor ställdes om och om igen till ett barn som knappt förstod vad som pågick är psykisk misshandel, inte ett repsektfullt inlyssnande av barnets åsikter. Och om Migrationsverket verkligen tog sitt uppdrag att förhindra utvisningar till förföljelse på allvar skulle de via sin landsinformation förstå att barnet självklart ska ha uppehållstillstånd så att talibanerna inte förstör hennes liv.

Att Migrationsverket beter sig som att utvisningar till Afghanistan snart kan återupptas är fullständigt verklighetsfrämmande – och att de överväger att utvisa en tvååring samtidigt som hennes mor har uppehållstillstånd här är en ondskefull grymhet som är bortom oacceptabel.

För en fördjupad inblick i Afghanistan och varför människor flyr därifrån, kolla in min nysläppta roman Konvertiten.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s