Biblisk kvinnohistoria del 2: Ester

Ofta hör man att bibeln är en bok skriven av män för män. Kvinnorna finns bara finns med i bakgrunden som någons fru, dotter eller tjänsteflicka. Men redan i gamla testamentet beskrivs en hel del starka kvinnoöden. Jag kommer ha en serie på bloggen där jag skriver porträtt på några av dessa kvinnor. Detta är del två och den kommer handla om Ester. 

Bild: Aaron Burden, unsplash

Esters bok utspelar sig i forna Persien omkring år 480 före kristus. Perserna hade erövrat det babyloniska riket och Israeliterna hade kunnat återvända till Jerusalem efter att ha blivit bortförda därifrån år 586 f.kr. Några judar forsätte att leva i exil i Persien. Boken börjar när Ahasveros är kung, i historien och andra länder mer känd som kung Xerxes. Kungen har en 7 dagar lång fest som leder till att drottning Vashti förvisas pga att hon vägrar visa upp sin skönhet på kungens begäran. Han blir mycket vred och på grund av sin frus trots stiftar han en lag om att en fru ska vörda och lyda sin make. Jakten på en ny drottning tar sin början. Kungen ber sitt tjänstefolk kalla unga vackra kvinnor i riket till slottet där de ska genomgå en skönhetskur under ett års tid och efter det ska var och en få tillbringa en natt med kungen. Det slutar med att han väljer Hadassa, senare kallad Ester, till fru. Men hon har en hemlighet – hon är judinna.  

Jim Padgett, Free bible images

Ester blev tidigt föräldralös och växte upp hos sin släkting Mordokai. De var bosatta i Akemenidernas huvudstad Susa. Det var Mordokai som uppmanade Ester att hålla det här med att hon var Judinna hemligt. En tid efter bröllopet upptäcker Mordokai något hemskt: två dörrvakter planerar att mörda kungen. Han meddelar Ester, som ser till att hennes make får reda på detta. En utredning görs, männen anses vara skyldiga och döms för detta. Mordokai har alltså räddat livet på kungen. Då kungen inte fått reda på var misstankarna om planeringen av mordet på honom kom ifrån får Mordokai ingen belöning förrän senare. Istället blir det Mordokai själv som hamnar under mordhot. Kungens närmaste man Haman och rikets näst mäktigaste begärde att alla i kungariket skulle böja knä för honom, men Mordokai vägrade. Den enda han ville böja knä inför var Gud själv. Detta gjorde Haman rasande. Han visste att Mordokai var jude, att de fanns i hela Persien och att de levde efter deras Guds lagar snarare än kungarikets. Han börjar smida hemska planer på att utrota alla Persiens judar. Haman går och berättar om vad som hänt för kungen och säger att de genast borde ta till åtgärder mot detta folk. Kung Ahasveros godkänner att Haman sätter sina planer på att utrota alla landets judar i verket. Mordokai och alla judar nås av detta besked och drabbas förstås av stor förtvivlan. 

Jim Padgett, FreeBibleImages

Det är nu Ester gör sin första modiga gärning. Vid denna tid i Persien fick ingen komma in till kungen utan att det skedde på hans begäran. Det gällde även hans drottning. Om någon i alla fall kom in oanmäld var det med livet som insats. Med risk för sitt eget liv trotsade Ester detta och gick upp till sin make. Hon dör inte, utan kungen rör vid henne med sin guldspira. Detta var ett tecken kungen använde för att visa att gästen hade tillåtelse att framföra sitt budskap. Ester avslöjar dock inte sitt ärende här utan bjuder kungen och Haman, som hon vet är boven i detta drama, på middag. Kungen och Ester anländer till middagen och medan Haman inte kommit längre än till slottsgården frågar kungen vad hans fru har på hjärtat. Då går Ester rakt på sak och gör sin nästa modiga gärning. Hon avslöjar att hon är Judinna och att hon och hennes folk hotas med utrotning. Ester ber att deras liv ska sonas. Kungen förstår inte att detta var Hamans förslag till honom som han själv godkände. Man kan tänka att han inte förstått innebörden i det som hans närmaste man föreslagit när det handlar om utrotning av ett folk. Han blir därför arg över vad han just fått höra av sin fru och frågar vem som bestämt detta. När Ester säger att det är Hamam begär kungen ett omedelbart gripande av honom. Han blev senare avrättad genom hängning på en galge han själv gjort, avsedd för Mordokai. Esters modiga gärning gjorde att hon räddade livet på sig själv, sin fosterpappa och alla judar i riket. Varje år än idag firar det judiska folket högtiden Purim till minne av detta.

Traditionella judiska bakverket hamantaschen (Hamans öron) som äts under firandet av purim

De flesta böcker i gamla testamentet har någon skuggbild från nya testamentet i sig. Om man läser böckerna noga kan man ana att de är förhistorien till Jesu liv. Esters gärningar kan på olika sätt förknippas med vad Jesus gjorde cirka 400 år senare. Oftast är det männen som får vara förebilder till Kristus i bibeln, men det som är speciellt här är att Ester är kvinna. Ingen fick komma inför kungen oanmäld och när Ester gör detta så riskerar hon sitt liv. Jesus dog för vår skull och även om Ester klarade sig, så var hon beredd att offra sitt liv för sitt folks skull. När Jesus dog för oss brast det allra heligaste i templet så att vägen blev öppen till Gud. Ester går in på den plats som är allra heligast för hennes kung och det öppnar sig för henne. Ester bjöd Haman på en middag där hon skulle avslöja hans planer, precis som Jesus bjöd in Judas till påskmåltiden. Ester hade inte behövt avslöja att hon var judinna. Hon hade kunnat låta sitt folk gå deras öde till mötes och levt sitt liv i lyx som Persiens drottning. Istället valde hon att stå upp för vem hon var för sitt folks skull, trots att detta kunde innebära ett stort lidande för henne. Jesus valde att lämna all sin härlighet i himlen för att komma ner till jorden för oss människors skull, trots att han visste vilket lidande han skulle få utstå. 

Ester gick här efter det som Jesus skulle komma att lära ut. “Samla inte skatter på jorden utan i himlen” (Matt 6:19-22). Hon gör det hennes Gud vill att hon ska göra för sitt folk och går därför efter hans vilja snarare än sin kungs och makes vilja. “Be, så ska ni få” Även om det inte står i boken att Ester ber kan man tänka sig att hon gjorde det inför båda gästabuden hos kungen och litade på att hon skulle få den hjälp hon bad om. Ester är precis som Moses, Jakob, David och andra män i gamla testamentet en stark föregångare till Jesus. Hon gör en av de modigaste handlingarna i bibelns böcker när hon riskerar livet för sitt folk. I Nya testamentet använder Jesus inte allt för sällan kvinnor till att få vara de första att få förkunna evangeliet för sitt folk. Som exempel har vi den Samariska kvinnan (Joh 4:4-42) och kvinnorna som vid graven möter ängeln som säger till dem att gå ut och berätta för alla att Jesus har uppstått (Matt 28:5-8). Ester var en av de tidiga kvinnorna som fick förkunna Jesus budskap många år innan han kom till jorden.

En kommentar

 1. ”Esters modiga gärning gjorde att hon räddade livet på sig själv, sin fosterpappa och alla judar i riket. Varje år än idag firar det judiska folket högtiden Purim till minne av detta.”

  Ah! Det visste jag inte, att man firar minnet av detta. Jätteintressant!

  När man tänker på hur relationen mellan mannen och kvinnan är i bibeln så upplever man en stark respekt mellan mannen och kvinnan. Hur mannen skyddar sin hustru och sina barn, döttrar och söner. Att det var en kvinna som klarade av detta stora och märkliga uppdrag som Ester gjorde är inget konstigt för en jude tror på kvinnan och vill samtidigt skydda henne.

  ”Och Mordokaj vandrade varje dag framför gården till haremet för att få veta hur Ester hade det och vad som skulle ske med henne. ” Ester 2:10

  Vi kan vara säkra på att Mordokaj var extremt orolig för Ester där han vandrade framför haremet varje dag. Garanterat bön non-stopp i hans hjärta.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s