Maria Magdalena – synderska eller apostlarnas apostel?

Omslagsbild från Garth Davis film Maria Magdalena (2018).

Påskdagen är glädjens dag för oss kristna! Jesus har uppstått från döden! Det är även en dag som är speciell för kristna feminister. Inte bara det att Jesus visar att döden är besegrad och löftet om människors räddning genom människosonen är fullbordat. Den som han först visar sig för kommer att kallas apostlarnas apostel – och hon är hans trogna efterföljare – Maria Magdalena. 

I Israel under denna tid var kvinnan helt och hållet underordnad mannen. Det var männen som hade alla högt uppsatta positioner i samhället och i religionen. Kvinnans roll var enbart att sköta hemmet och ta hand om barnen. Det var alltid männen som talade, kvinnor hade ingen röst när det kom till stora och viktiga frågor. Genom att ge en kvinna uppdraget att berätta för lärjungarna om hans uppståndelse visar Jesus att det får vara slut på kvinnoförtrycket. Män och kvinnor ska ses som jämlika hos Gud, för båda är dess avbild. Detta är något helt fantastiskt! Påskdagen skulle därför kunna firas som en andra kvinnodag.

Maria Magdalena var den kvinna som stod Jesus närmast. Det här antar historiker för att det är hennes namn som nämns först varje gång det står om kvinnorna som följde Jesus. När någons namn står först har det betydelse, som när Petrus, Jakob och Johannes följer med Jesus upp på berget för att be (Lukas 9:28). Petrus nämns först av dem och han anses också ha en högre ställning och en mer central roll bland lärjungarna.

Vem var Maria?

Maria var under denna tid ett vanligt judiskt namn precis som det är ett väldigt vanligt namn i den kristna världen idag. Bara i nya testamentet går det att läsa om minst tre olika Marior. Alla fyra evangelister kallar Maria Magdalena för Maria från Magdala, efter hennes födelsestad. Det är svårt att få fram information om det är så att hon var döpt till Maria Magdalena eller om det med tiden har blivit en slarvig version av Maria från Magdala. Idag finns det ingen stad i Palestina med detta namn.

Vi får gå tillbaka och leta med hjälp av rabbinsk litteratur. Då framkommer det att det borde ha funnits en stad med namnet Magdala som den skulle ha legat i närheten av Galileiska sjön. Där finns idag en stad som heter Majdel och man tror att det var den som för 2000 år sedan hette Magdala. Genom arkeologiska utgrävningar har det visat sig att Magdala var en rik och blomstrande handelsstad. Saltad fisk, olika produkter från jordbruket runt staden och färgade tyger var något som enligt historikerna såldes flitigt. Staden var påverkad av både grekisk och romersk kultur.

Det var alltså här Maria växte upp. Att hon kom från sådan mångsidig stad gjorde att hon förstod Jesus budskap på ett annat sätt än de andra lärjungarna, då hennes uppväxt inte varit ensidigt judisk. Man tror att hon var runt 20-30 år när hon började följa Jesus. Tyvärr hade hennes liv inte varit så lätt innan dess.

Maria i bibeln

Lukas skriver om synderskan som smorde Jesus fötter (Luk 7:36-48) Denna kvinna blev av påve Gregorius den stora identifierad som Maria Magdalena. Trots att det inte finns något belägg i bibeln för att det var hon, så är det vad man sedan antagit. Att som kvinna beskrivas som synderska under denna tid betydde att man begått sexuell synd såsom äktenskapsbrott eller prostitution. Män som beskrevs som syndare var i regel tjuvar, ekonomiska brottslingar och mördare. Vi kan anta att synderskan som smorde Jesus fötter var prostituerad och vi kan anta att hon var Maria Magdalena. 

”Nu fanns det i staden en kvinna som var en synderska. När hon fick höra att han låg till bords i fariséns hus kom hon dit med en flaska med balsam och ställde sig bakom honom vid hans fötter och grät. Hon började väta hans fötter med sina tårar och torkade dem sedan med sitt hår och hon kysste hans fötter och smorde dem med balsam” (Luk 7:37-38) 

När männen ser att Jesus låter en prostituerad kvinna tvätta hans fötter blir de fulla av förakt. Simon, som bjudit in Jesus, sade för sig själv: “hade han varit en profet hade han vetat vad det är för sorts kvinna som rör vid honom, en synderska.” (7:39) Men Jesus tar då kvinnan i försvar och säger ifrån på skarpen: 

”Ser du den här kvinnan? När jag kom in i ditt hus gav du mig inget vatten för mina fötter, men hon har vätt mina fötter med sina tårar och torkat det med sitt hår. Du gav mig ingen hälsningskyss men sedan jag kom har hon inte slutat kyssa mina fötter. Du smorde inte mitt huvud med olja men hon har smort mina fötter med balsam. Därför säger jag dig: hon har fått sina många synder förlåtna, ty hon har visat stor kärlek. Den som fått litet förlåtet, visar liten kärlek. (Luk 7:44-47). Sedan vände han sig om och sa “Din tro har frälst dig, gå i frid” (Luk 7:50)

Detta måste ha setts som något väldigt märkligt för männen som bevittnade detta, även för lärjungarna. Att Jesus förlåter en föraktad och illa sedd prostituerad synderska. Jesus gjorde inte någon skillnad på människor. Han vågade stå upp mot männen för de utsatta kvinnorna.

Efter detta stod Maria troget vid Jesus sida och följde honom hela vägen fram till korset. Alla evangelister skriver att Maria var med vid Golgata. Markus, Matteus och Lukas uppger att hon stod lite längre bort från korset med de andra kvinnorna som stått Jesus nära. Johannes skriver att hon var med honom vid korset. Det är ofta så vi får se det avbildas i kyrkokonsten: Maria som står på knä nära korset med händerna knäppta och bakom henne på vänster sida står Jesu mor Maria. Det måste ha varit hemskt för Jesu mor Maria att följa korsvandringen och se hur hennes son plågades. Ändå fanns de troget vid hans sida hela vägen in i döden. Var de andra lärjungarna (förutom Johannes) var när Jesus plågades till döds framgår inte. Kanske tänkte de mest på att rädda sitt eget skinn hade redan gömt sig?

Apostlarnas apostel eller synderska?

Vad som hände med Maria efter att hon berättat det glada budskapet för lärjungarna är det svårt att hitta information om. Det finns heller inte några uppgifter på hur eller när hon dog eller var hon är begravd. Det verkar som Maria Magdalena förblev fri och fick ett liv utan återfall i gamla destruktiva banor. Vi kan anta att hon fortsatte sprida budskapet om Jesus även efter hans himmelsfärd. Modig som hon verkar ha varit, gav hon nog inte vika för den förföljelse som drabbade de första kristna. Kanske var hon en av dem som dog martyrdöden?

Hur kyrkan har sett på Maria Magdalena är dubbelt. I den Grekisk-ortodoxa kyrkan benämns Maria som det jag kallar henne i denna text -apostlarnas apostel- för att det var hon som fick bevittna uppståndelsen. Inom katolicismen har hon istället fått benämningen synderska, då man lagt fokus på att hon benämns så i Lukasevangeliet. Nu för tiden finns det de inom katolicismen som ser henne som ett helgon. Hon har varit apotekarnas helgon men också ett skyddshelgon för de prostituerade. Detta tyder på att bilden av Maria ändå ändrats lite. Genom tiderna så har hem som hjälpt kvinnor utsatta för sexuella övergrepp eller prostitution blivit uppkallade efter Maria Magdalena. 

Efter att Jesus uppstått från de döda visar han sig för Maria. När hon förstått att det var han sa Jesus: ”Gå till mina bröder och säg till dem att jag stiger upp till min far och er far, till min Gud och er Gud”. Maria Magdalena gick då till lärjungarna och berättade detta. På så vis fick hon vara den allra första som fick berätta om det ofattbara: Jesus uppstod från döden! Jag hoppas att fler kan komma att se Maria som det hon var: apostlarnas apostel.

En kommentar

 1. Den första kvinnan som smörjer Jesus, då till tjänst, inte till begravning, är inte prostítuerad (Lukas 7) . Ordet ”hamartolos”, betyder en syndare/hedning/religiöst oren/ en som inte är renlärig jude. Kanske en spådam som frågar andar för de levande, en romare/grek eller av blandad härkomst. Prostituerad betyder i vart fall inte ordet ”hamartolos”, det är felaktigt uppfattat och senare traderat.

  Maria Migdal, var inte heller prostituerad. Hon är absolut inte samma kvinna som den icke namngivna ”hamartolos” som smörjar Jesus i fariséens hus. Absolut inget tyder på det i bibeltexten. Hade någon av dem varit prostituerad hade man självklart skrivit det, Bibeln är inte pryd. Se på kvinnorna i Jesus stamtavla!

  Ett annat grovt fel är att Lukas eller ngt annat evangelium skulle benämna Maria Migdal ”synderska”. Hon är alltså inte samma person som den ”hamartolos”(som alltså inte betyder prostituerad) som smörjer Jesus i fariséens hus och Maria Magdalena benämns aldrig som synderska. Hon benämns heller aldrig som ”hamartolos”. Vi vet att hon hade blivit befriad från sju demoner och att hon tillsammans med andra kvinnor hade pengar nog att försörja lärjungaskaran. Vi vet att hon är påskens första vittne och en ledare bland lärjungarna. Och vi vet att hon aldrig benämns som syndare.

  Allt dravlet om hennes sexualitet (prostituerad, gift med Jesus, kär i Jesus etc.) är sentida misogyna patriarkala påhitt.

  Jag tycker en trolig teori är att Maria Migdal (grekiska texten) mycket väl kan betyda Maria Tornet, eller fisktornet. Ett fisktorn var ett torn som liksom ett älgtorn var till för att spana efter fiskstim i Gennesarets sjö på Jesu tid. Om Jesu kallade Simon för Kefas/Petrus=klippan,, varför inte Maria för Migdal, tornet, hon som spanar över världen och ser var människofiskare ska leta efter fångst?

  Bra du tar upp henne här eftersom hon är viktig. Men alla mytbildningar runt henne behöver rensas bort.

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s