Frihet från prestation och vila i att vara räddad

Annandag påsk. Dagen som avslutar kristendomens mest centrala högtid. Påskens händelseförlopp innefattar så många dimensioner att det är svårt att sammanfatta. En kristen som ombeds berätta om påskens innebörd skulle kunna uttrycka sig på nästan lika många olika sätt som det finns kristna i världen. När jag tänker på vad påsken innebär för mig personligen tänker jag på två aspekter som är sammanlänkade. Jag tänker på frihet från prestation och på frälsningsvisshet. Jepp, jag använde just ett ord på kristniska som dessutom inte hörs så ofta bland yngre kristna, men fortsätt läsa så ska jag förklara.

Frihet från prestation är en gåva som Jesus från och med den första långfredagen ger till alla som vill ta emot den. För mig personligen är det en av de tydligaste och mest livsförvandlande gåvorna Jesus har gett mig.

Jag var sjutton år och svalde två tabletter varje morgon mot en depression som till stor del handlade om mina höga krav på mig själv. Jag hade hört otaliga gånger att vi inte kan förtjäna Guds kärlek, att vi är rättfärdiga av tro och frälsta av nåd, att kristendom inte handlar om prestation. Det hade dock aldrig riktigt fått fäste i mitt hjärta, och under depressionen kunde jag inte ens ta in det med min hjärna. Självfördömelse och känslan av att vara långt från Gud hade dominerat i mitt sinne i fem månader. Vändpunkten kom en vardagsmorgon våren 2017 när jag var på väg till bussen. Jag drabbades, precis som många gånger tidigare, av känslan av att så mycket i mitt liv måste förändras men att jag inte visste hur det skulle gå till. Jag uttryckte frustrerat i mitt inre, till Gud eller mig själv vet jag inte riktigt, ”vad ska jag göra, vad ska jag göra?!”. Då upplevde jag för första gången på länge att Gud talade. Ord som dök upp i mitt huvud mitt i ångesten. ”Lugn! Gör ingenting. Se på Jesus, Han har gjort ALLT.” 

Det blev revolutionerande ord i mitt liv, trots att det egentligen inte var något nytt. Jag behövde att Gud pekade på Jesus och korset mitt i min känsla av otillräcklighet och mitt prestationsfokus för att insikten skulle landa i mitt hjärta på riktigt. Korsets betydelse och Jesu ord precis innan Han dog, “det är fullbordat”, blev så starka för mig. Även om både min självbild och min Gudsbild var förvriden under depressionen så är det sant att jag, och vi alla, är förlorade i oss själva. Jag kan inte vara en tillräckligt bra människa, jag kan inte leva upp till Guds standard, det är just därför Jesus dog för mig och jag är räddad bara tack vare Honom. Att vara kristen handlar inte främst om vad jag kan göra för Gud utan vad Han har gjort och vem Han är. Jag finner en sådan enorm glädje och frihet i det. Jag får följa Jesus, inte utifrån krav och prestation, utan utifrån tacksamhet. Tacksamhet över att Han har gjort allt som behövs för att jag ska få en relation med Gud och komma till himlen en dag. 

”Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud, och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, eftersom han har friköpt dem genom Kristus Jesus. Gud har låtit hans blod bli ett försoningsoffer för dem som tror. Så ville han visa sin rättfärdighet, eftersom han förut hade lämnat synderna ostraffade, under uppskovets tid. I vår egen tid ville han visa sin rättfärdighet: att han är rättfärdig och gör den rättfärdig som tror på Jesus.”

Rom 3:23-26

Att Jesus gav sitt liv för mig på korset, att Han fullbordade allt och att jag är rättfärdig tack vare Honom och inte mig själv, det ger mig frälsningsvisshet. Ett ord som jag tycker är underbart och som inte kan ersättas. Frälsningsvisshet handlar om att jag känner mig trygg i att Jesus har räddat mig. Att jag vet att jag får leva i evighet med Honom tack vare Jesu verk på korset. Det här är något otroligt stort som jag tror att en del kristna tar för givet. Jag hade ett spännande samtal nyligen med ett gäng muslimska ungdomar där jag delade just det här om frälsningsvisshet (men jag använde inte det ordet, oroa er inte!). Responsen var tydlig, det märktes att de lyssnade och en av killarna uttryckte att det kändes som ”50/50” om han skulle komma till paradiset eller inte. Det Jesu död och uppståndelse innebär skänker en enorm trygghet, och det är något som många människor längtar efter.

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.”

Joh 3:16-17

Frihet från prestation och en trygg vila i att vara räddad från döden. Det vill Jesus ge oss. Därför uttalade Han orden ”det är fullbordat” på långfredagen och därför besegrade Han döden genom att uppstå på påskdagen. Det här är evangelium, det är goda nyheter. Det har förvandlat mitt liv och det kan förvandla ditt liv också!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s