Den stora saknaden: Tusentals familjer har splittrats av Sveriges ”strama” migrationspolitik

Förra veckan placerades 500 handskrivna brädor på Mynttorget i Stockholm med hälsningar och minnesord till några av dem som välkomnades att söka asyl i Sverige men sedan hamnade i en fälla av långa väntetider, rättsosäkra beslut, åldersuppskrivningar och ändrade lagar. Som utvisades eller flydde till andra länder i Europa för att undvika deportation. Som inte orkade leva. Alla som inte fick det skydd de behövde.

Installationen heter ”Den stora saknaden” och är skapad av konstnären Marit Törnqvist. Hon förklarar: ”Jag började bygga ett monument för våra saknade vänner som kunde visualisera storheten i tragedin. Varje bräda är ett liv, men i verkligheten är det inte 500 utan tio eller tjugo gånger så många. Det skulle påminna om gravstenar, men trä har varit levande innan det blev en brädbit.”

Marit Törnqvist

På invigningen medverkade bland annat f.d. utrikesminister och vice generalsekreterare för FN Jan Eliasson, människorättsjuristen Parul Sharma och biskop Andreas Holmberg.

Installationen var ett sätt att bearbeta sorgen. Men även ett sätt att konfrontera våra ansvariga politiker med det de har gjort sig skyldiga till. Dessa flyktingar var inga siffror utan människor av kött och blod.

Minnestexterna har skickats in till Marit från föräldrar, vänner och syskon som saknar dem som flydde och deporterades. Några exempel:

”Du flydde från Al Shabab som 16-åring.
Efter 4 år i Sverige fick du fly igen 2018.
Du är ännu inte trygg. Det är en skam!”

”Kära storebror, du älskade din lillebror högre än ditt eget liv. Din död gav möjligheter för E. Ett liv mot ett annat.”

”Du föddes i Sverige av föräldrar
som flytt från krig och förföljelse.
Jag höll dig i min famn när du var nyfödd.
Nu är du inte här.”

När du röstar i höst, kom då ihåg dessa människoöden och all den smärta som nuvarande strama migrationspolitik orsakar! Och skriv på denna namninsamling för att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas!

När talibanerna tog makten i Afghanistan sa jag att det bara är en tidsfråga tills västerländska politiker kommer betrakta deras terrorregim som en legitim regering och utvisa människor till deras skräckvälde. Det jag inte hade räknat mig med var att svenska politiker skulle bli talibankramare mycket tidigare än ledarna för andra europeiska länder.

Hittills i år har Sverige nekat 40 procent av uppehållstillstånden som afghanska medborgare har ansökt om. I Spanien och Nederländerna är samma siffra en procent, i Schweiz två procent och i Italien och Grekland fem procent.

Sverige utvisar kvinnor, kristna, hbtq-personer och andra utsatta grupper i rasande takt till ett land där nio av tio inte har tillräckligt att äta och där regeringen förföljer och förslavar sin egen befolkning. 

Bland annat har Migrationsverket beslutat att utvisa 22-åriga Sahar Soltani, hennes syster på 16 år och deras två bröder, tolv och sex år gamla. De har varit i Sverige i sju år och är hazarer, en folkgrupp som förföljs våldsamt av talibanerna. De riskerar att drabbas av samma öde som 20-åringen Sverige utvisade till Afghanistan för ett tag sedan, som tre dagar senare hittades dödad.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna försvarar alla Sveriges utvisningar till Afghanistan, M och SD vill dessutom öka dem ännu mer. Det är helt sanslöst. För bara tio år sedan var alla partier utom SD överens om att ingen kan utvisas till en terrorregim som förföljer sin egen befolkning.

Statsminister Magdalena Andersson lyssnar på Marit som beskriver installationen och människoödena bakom den

Men det faktum att så många partier ändrat sig i migrationspolitiken innebär att de kan ändra sig igen. Vi behöver fortsätta berätta om vilka fruktansvärda, syndiga brott mot de mänskliga rättigheterna som Sverige ägnar sig åt och pressa politikerna att sätta stopp för denna galenskap. 

Inga fler utvisningar till Afghanistan! Skriv på den här namninsamlingen och gör din röst hörd!

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s