Vilket väldigt välgjort, välkommet och välsignat seminarium vi hade på Torpkonferensen om kristendomen och konspirationsteorier idag, med över hundra personer som lyssnade!
ALT-läraren Lars Johansson kunde beskriva olika typer av konspirationsteoretiska system, hur de relaterar till varandra och vad som gör att folk radikaliseras. Dagen-journalisten Elisabeth Sandlund har stor erfarenhet av att prata med konspirationsteoretiker och gav flera praktiska tips på hur man ska gå tillväga.

Och efter att jag hade presenterat mig som rymdödla som med min foliehatt kommunicerar med andra utomjordingar för att ta över planeten jorden pratade jag om tre saker som jag tror ökar risken att konspirationsteorier sprids i kristna sammanhang:
- En skev syn på sista tiden som betonar hur djävulen och en antikrist smider gigantiska hemliga planer bakom kulisserna för att kontrollera världen.
- En skev syn på uppenbarelse där man lägger större vikt vid enskilda predikningar eller ens egna åsikter än församlingens kollektiva sanningssökande.
- En skev syn på tro där det anses stå i motsats till vetande, bevis och argument.
Utifrån detta pekade jag på tre praktiska sätt församlingar kan försöka vaccinera sig mot konspirationsteorier:
- Prata om den sista tiden på ett konstruktivt och hoppfullt sätt och läs Uppenbarelseboken som den tidiga och den förföljda kyrkan gör.
- Var öppna med källor till era tolkningar i predikningar, samtala i grupp om Bibeln och skapa en miljö där man kan ställa frågor.
- Satsa på sund apologetik och för samtal om källkritik och gemensamt sanningsökande i församlingen.
Det sades också mycket annat klokt, och när seminariet var slut uttryckte många sin uppskattning för att vi talade om detta och för att jag hade en så passande huvudbonad. Allt spelades in så se till att prenumerera på podden Jesusfolket så kan du också ta del av detta! 🙌
Inspelningen av hela seminariet går att lyssna på i vår podd Jesusfolket:

Hur ska man tänka kring mirakler i andra religioner? (Med ”Två osaliga andar”) – Jesusfolket
Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!
Trevlig lyssning!
Rubriken; ”Vad kan församlingar göra för att förhindra konspirationsteorier?” är bra. Den sätter igång ett välbehövligt samtal. Vet inte hur utbrett det är med konspirationsteorier inom svensk kristenhet, men helt uppenbart finns sånt och samtalet på Torpkonferensen är ju ett bra sätt att ”mota Olle i grind”.
De konspirationsteorier som sattes igång (även i kristna sammanhang) med Coronapandemin var riktigt obehagliga, där man skrämde folk från att låta sig vaccineras. En ”internetförkunnare” sa uttryckligen att ”du ska inte ta vaccinet och har du redan gjort det så ska du be Gud om förlåtelse”. Konsekvenserna av såna manipulativa konspirationsteorier blir då att man riskerar att människor utsätter sig för allvarliga hälsorisker och även direkt livsfara. Även om coronavaccinen inte är helt riskfria så ska det ju ändå ställas mot de enorma hälsovinster de ger och de miljontals människoliv som räddas.
Berndt Isaksson
Equmeniapastor
GillaGillad av 1 person
Hej,
verkar som att ni bara har till mål att lägg på locket.
Hälsn eija
GillaGillad av 1 person
Intressant diskussion.
Många konspirationsteorier är sådana att de varken bekräftas eller förnekas av Bibeln. I princip är väl kristna därmed fria att tro eller inte tro på dem. Dock tror jag att ett par saker är viktiga att ha i åtanke:
1) Det kristna vittnesbördet. Om man tror på en kontroversiell teori, är det viktigt att hålla den isär från sin kristna övertygelse. Vi får inte låta annat än evangeliets ”naturliga” anstöt för den icke-pånyttfödda människan stå i vägen för människor att koma till tro. Om folk tror att ”de där kristna, det är väl dom som tror att jorden är platt och styrs av pedofilödlor”, så skadas det kristna vittnesbördet.
2) Det åttonde, att inte bära falskt vittnesbörd. Många konspirationsteorier innehåller rätt grova anklagelser, ibland mot specifika individer. Typ ”politikern X äter bebisar till frukost.” Man rör sig alltså på en helt annan nivå än att bara vara oenig med någons politiska åsikter. Ett sådant påstående kräver i princip 100%-ig bevisning, annars är man väldigt illa ute om man skulle ha fel.
Något jag tänkt på är att diskussionen om konspirationsteorier verkar ha blivit het ungefär samtidigt som många traditionellt väckelsekristna kretsar – bl.a. inom EFK, men även i någon mån pingströrelsen – rör sig i en mer liberal riktning i t.ex. hbtq-frågan. Finns det en risk att man av vissa uppfattas som ”liberalteolog” om man kritiserar konspirationsteorier eller förespråkar en mer symbolisk läsning av Uppenbarelseboken?
GillaGillad av 1 person