Vad kan församlingar göra för att förhindra konspirationsteorier?

Vilket väldigt välgjort, välkommet och välsignat seminarium vi hade på Torpkonferensen om kristendomen och konspirationsteorier idag, med över hundra personer som lyssnade!

ALT-läraren Lars Johansson kunde beskriva olika typer av konspirationsteoretiska system, hur de relaterar till varandra och vad som gör att folk radikaliseras. Dagen-journalisten Elisabeth Sandlund har stor erfarenhet av att prata med konspirationsteoretiker och gav flera praktiska tips på hur man ska gå tillväga.

Och efter att jag hade presenterat mig som rymdödla som med min foliehatt kommunicerar med andra utomjordingar för att ta över planeten jorden pratade jag om tre saker som jag tror ökar risken att konspirationsteorier sprids i kristna sammanhang:

 1. En skev syn på sista tiden som betonar hur djävulen och en antikrist smider gigantiska hemliga planer bakom kulisserna för att kontrollera världen.
 2. En skev syn på uppenbarelse där man lägger större vikt vid enskilda predikningar eller ens egna åsikter än församlingens kollektiva sanningssökande.
 3. En skev syn på tro där det anses stå i motsats till vetande, bevis och argument.

Utifrån detta pekade jag på tre praktiska sätt församlingar kan försöka vaccinera sig mot konspirationsteorier:

 1. Prata om den sista tiden på ett konstruktivt och hoppfullt sätt och läs Uppenbarelseboken som den tidiga och den förföljda kyrkan gör.
 2. Var öppna med källor till era tolkningar i predikningar, samtala i grupp om Bibeln och skapa en miljö där man kan ställa frågor.
 3. Satsa på sund apologetik och för samtal om källkritik och gemensamt sanningsökande i församlingen.
  Det sades också mycket annat klokt, och när seminariet var slut uttryckte många sin uppskattning för att vi talade om detta och för att jag hade en så passande huvudbonad. Allt spelades in så se till att prenumerera på podden Jesusfolket så kan du också ta del av detta! 🙌

Inspelningen av hela seminariet går att lyssna på i vår podd Jesusfolket:

Hur ska man tänka kring mirakler i andra religioner? (Med ”Två osaliga andar”) Jesusfolket

För ett tag sen blev jag (Micael) inbjuden att prata om mirakler i podden Två osaliga andar, en sökarpodd vars publik framför allt finns utanför kyrkan. Det var fantastiskt att få dela vad Jesus kan göra för människor! Jag berättade om helanden, språkmirakler och hur jag för tio år sedan intervjuade en sydafrikansk pastor som kom tillbaka till livet efter att ha blivit dödförklarad på sjukhus. Frågan kom även upp hur jag ser på övernaturliga fenomen inom new age och andra religioner, och jag sa att jag som kristen inte har någon anledning att förneka att övernaturliga saker kan ske i ickekristna sammanhang – Bibeln själv hävdar detta vid flera tillfällen. Däremot tror jag inte att det är orsakat av Gud utan av det Nya Testamentet kallar för "orena andar". Det finns många krafter och andligheter där ute, men det bästa och säkraste är att vi söker oss till Guds helige Ande – den enda Ande som aldrig kommer försöka manipulera eller förråda oss. Jag var lite orolig att mitt svar inte skulle tas emot väl i podden men tvärtom hade Sara och Jens stor respekt för mitt kristna perspektiv och ställde fler frågor om bön, Jesus och hur jag blev kristen. Det blev ett väldigt bra samtal som vi också fått tillåtelse att dela här i Jesusfolket! Haka på konferensen Pingst23 om Andens gåvor i slutet av maj: http://pingst23.se/  Avsnitten i sin ursprungsform: https://podcasts.nu/avsnitt/tva-osaliga-andar/20-intervju-med-micael-grenholm-om-dokumenterade-mirakler-del-1-2-v7ksWfU3SQ och https://podcasts.nu/avsnitt/tva-osaliga-andar/21-intervju-med-micael-grenholm-om-dokumenterade-mirakler-del-2-2-lhNmkRveY  Min intervju med Francis Shongwe som kom tillbaka från döden: https://www.youtube.com/watch?v=vLJnHGVVuw0  Dokumenterade mirakler: https://dokumenterademirakler.se/  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/ Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
 1. Hur ska man tänka kring mirakler i andra religioner? (Med ”Två osaliga andar”)
 2. Kommer AI ta över kyrkan? (Med IT-pastorn Lars Gunther)
 3. Tolv dokumenterade mirakler i vår tid
 4. Andens utgjutande på Asbury University – med professor Craig Keener
 5. Språkmiraklet som gjorde att hundratals tog emot Jesus

Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

Annons

3 kommentarer

 1. Rubriken; ”Vad kan församlingar göra för att förhindra konspirationsteorier?” är bra. Den sätter igång ett välbehövligt samtal. Vet inte hur utbrett det är med konspirationsteorier inom svensk kristenhet, men helt uppenbart finns sånt och samtalet på Torpkonferensen är ju ett bra sätt att ”mota Olle i grind”.

  De konspirationsteorier som sattes igång (även i kristna sammanhang) med Coronapandemin var riktigt obehagliga, där man skrämde folk från att låta sig vaccineras. En ”internetförkunnare” sa uttryckligen att ”du ska inte ta vaccinet och har du redan gjort det så ska du be Gud om förlåtelse”. Konsekvenserna av såna manipulativa konspirationsteorier blir då att man riskerar att människor utsätter sig för allvarliga hälsorisker och även direkt livsfara. Även om coronavaccinen inte är helt riskfria så ska det ju ändå ställas mot de enorma hälsovinster de ger och de miljontals människoliv som räddas.

  Berndt Isaksson
  Equmeniapastor

  Gillad av 1 person

 2. Intressant diskussion.

  Många konspirationsteorier är sådana att de varken bekräftas eller förnekas av Bibeln. I princip är väl kristna därmed fria att tro eller inte tro på dem. Dock tror jag att ett par saker är viktiga att ha i åtanke:

  1) Det kristna vittnesbördet. Om man tror på en kontroversiell teori, är det viktigt att hålla den isär från sin kristna övertygelse. Vi får inte låta annat än evangeliets ”naturliga” anstöt för den icke-pånyttfödda människan stå i vägen för människor att koma till tro. Om folk tror att ”de där kristna, det är väl dom som tror att jorden är platt och styrs av pedofilödlor”, så skadas det kristna vittnesbördet.

  2) Det åttonde, att inte bära falskt vittnesbörd. Många konspirationsteorier innehåller rätt grova anklagelser, ibland mot specifika individer. Typ ”politikern X äter bebisar till frukost.” Man rör sig alltså på en helt annan nivå än att bara vara oenig med någons politiska åsikter. Ett sådant påstående kräver i princip 100%-ig bevisning, annars är man väldigt illa ute om man skulle ha fel.

  Något jag tänkt på är att diskussionen om konspirationsteorier verkar ha blivit het ungefär samtidigt som många traditionellt väckelsekristna kretsar – bl.a. inom EFK, men även i någon mån pingströrelsen – rör sig i en mer liberal riktning i t.ex. hbtq-frågan. Finns det en risk att man av vissa uppfattas som ”liberalteolog” om man kritiserar konspirationsteorier eller förespråkar en mer symbolisk läsning av Uppenbarelseboken?

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s