Fem seglivade myter om evigt liv

För en vecka sedan fick jag predika på Storstrandkonferensen under rubriken ”Kom, Jesus kallar till evigheten!” Det finns inget större, vackrare och bättre man kan tänka sig än ett evigt liv utan några lidanden. Och det är precis vad Jesus har gjort tillgängligt för mänskligheten genom att dö i vårt ställe.

Som Paulus skriver: ”Nu har hans nåd blivit uppenbarad, när vår Frälsare Kristus Jesus har trätt fram. Han har gjort slut på döden och fört fram liv och odödlighet i ljuset genom evangeliet.” (2 Tim. 1:10)

Vi är inte odödliga i oss själva, bara Gud är odödlig (1 Tim. 6:16). Men genom att återställa vår relation med Gud kan våra förgängliga och dödliga kroppar kläs i oförgänglighet och odödlighet så att vi för alltid får leva tillsammans med honom:

”Detta förgängliga måste kläs i oförgänglighet och detta dödliga kläs i odödlighet. Men när det förgängliga är klätt i oförgänglighet och det dödliga klätts i odödlighet, då uppfylls det ord som står skrivet: Döden är uppslukad i seger. Du död, var är din seger? Du död, var är din udd?” (1 Kor. 15:53‭-‬55)

Det finns dock en hel del myter och fördomar om detta, som jag försökte bemöta i predikan. Nej, vi är inte ”evighetsvarelser” sedan skapelsen som förblir odödliga oavsett om vi tror på Jesus eller ej, det är bara genom att ta del av Han som är Livets bröd som vi kan leva för evigt (Joh. 6:51).

Nej, evigt liv är inte en kroppslös, spöklik tillvaro på fluffiga moln utan en högst konkret verklighet – precis som Jesus, den förste människan som fick evigt liv, fortsatte ha en fysisk kropp efter sin uppståndelse.

Och nej, det eviga livet består inte av en oändlig, tråkig gudstjänst där vi inte gör något annat än att sjunga – det är aldrig något Bibeln hävdar, istället säger den att vi bland annat kommer äta, arbeta och vila i paradiset (Mark. 14:25, Matt. 19:28, Hebr. 4:9).

Jag påpekade att Bibeln faktiskt aldrig säger att vi eller någon annan kommer till himlen – den rörelse den beskriver är att himlen kommer till oss. Och jag argumenterade för att istället för att bli världsfrånvända bör vår längtan efter evigt liv motivera evangelisation såväl som engagemang för miljö och rättvisa – att Guds vilja sker på jorden såsom i himlen! 

När jag skrev om detta på Facebook frågade en vän som är ateist: ”Men var är egentligen himlen belägen? Och om man i himlen har fysiska kroppar – är de på någon annan planet eller var?” Väldigt bra frågor, som samtidigt visar hur det obibliska språkbruket av att ”komma till himlen” som ofta används av kristna i all välmening leder tankarna fel. När Bibeln beskriver himlen handlar det inte så mycket om en plats som en realitet, Guds domän. Och i och med att Gud enligt både judendomen och kristendomen inte är en fysisk varelse utan står över och utanför den skapade världen är himlen inte en fysisk plats, det är snarare den dimension eller sfär utanför tid och rum där Gud alltid har existerat.

Och Bibelns stora berättelse är ju hur Gud träder in i den fysiska rumtiden när han blir människa i Jesus Kristus. På samma sätt beskriver flera av framtidstexterna hur himlen kommer förenas med jorden, det fysiska, och att det är det som är evigheten (t.ex. Upp. 21:1-2). Vi kommer inte till himlen, himlen kommer till oss och uppslukar vårt fysiska universum, och inkarnationen begränsar sig inte längre till en människa utan Guds verklighet förkroppsligas i hela vår verklighet, och vi kan leva i fullständig gemenskap med honom i evighet.

Evigheten kommer vara fysisk inte för att himlen är en annan planet eller liknande, utanför att himlen kommer genomsyra den värld vi redan lever i och upprätta den så att den aldrig mer kan förstöras. 🌱

För att lyssna på predikan längre fram, se till att följa vår podd Jesusfolket!

7 kommentarer

 1. Michael Grenholm, du kommer här på denna blogg, kommer gång på gång med konstateranden, som jag antar är kontroversiella inom frikyrkorörelsen även idag?. Som ställer mycket på ända, av det jag matades med i frikyrkan under min uppväxt. En del av dessa ämnen som du berör, har jag funderat mycket över och kommit fram till liknande tankar. Under mina unga år då jag tillhörde frikyrkan, var det i princip omöjligt att framföra liknande tankar, utan att bli klassad som mindre vetande. Därför är jag så glad Michael, för att du är så kunnig, modig och som jag tror – inspirerad av den helige ande. Känner en genuin glädje över mycket av det som du delar med dig av.

  Gilla

  1. Hej Stefan! Rörelsen som beskrivs är precis den motsatta – det är Jesus som kommer med paradisets rike till oss!

   Sedan sa rövaren: ”Jesus, kom ihåg mig den dag du kommer med ditt rike.” Jesus svarade: ”Sannerligen säger jag dig att du idag ska vara med mig i paradiset.” – Lukas 23:42‭-‬43

   Gilla

   1. Jag tänker på 2 Kor 12:, att Paulus kan tänka sej att denne blev uppryckt med kroppen till den tredje himlen, paradiset.

    Jag vet en man i Kristus som för fjorton år sedan blev uppryckt ända till tredje himlen✱. Om det var i kroppen eller utanför kroppen vet jag inte, Gud vet. 3 Jag vet att den mannen – om det var i kroppen eller utanför kroppen vet jag inte, Gud vet – 4 blev uppryckt till paradiset och fick höra ord som ingen människa kan eller får uttala.

    Gilla

    1. Aha, men där hänvisar han till en syn – inte den eskatologiska framtiden. Just nu är jord och himmel separata, men när Gud förenar dem och skapar en ny himmel och ny jord vid tidens slut har himlen kommit till oss.

     Gilla

     1. Han skriver att det kanske var med kroppen kan rycktes upp. Det visar ju att hans uppfattning var att Paradiset var en plats man kan komma till.

      Jag tänker att frålsta människor som dör kommer till Paradiset och att paradiset enligt upp kommer att komma ner till Jorden med alla som tidigare dött.

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s