En gång i tiden var det självklart för frikyrkliga att vapenvägra

Den här veckan kan ni höra mig i Frikyrkopodden där jag delar med mig av min forskning om frikyrklig vapenvägran. Kristen pacifism var väldigt utbrett i Sverige under 1900-talet inom flera frikyrkosamfund, med pingstvänner som den största gruppen vapenvägrare. Men trots att det har så vanligt främjades det sällan av pastorer och ledare, och idag känner få till frikyrklighetens pacifistiska historia.

I poddavsnittet kan ni även höra pingstpastorn Pascal Andréasson som har studerat detta djupgående och som uppmanar frikyrkosamfunden att ta vara på sin historia:

”Jag uppfattar att frikyrkligheten och pingströrelsen de senaste årtiondena i väldigt liten grad har bearbetat de här frågorna och därför står oförberedda och är okunniga om det historiska arv och de stora reflektioner som har gjorts.”

Ni får även höra hur det var att vapenvägra på kristen grund då både Pascal och Jonas Melin har sådana erfarenheter (jag själv behövde bara kryssa i en ruta på ett internetformulär att jag inte ville mönstra).

Du hittar Frikyrkopodden i valfri podd-app eller via länken.

(Bilden är från första dagen på arbetsrummet i Lund där jag ska ägna de kommande fem åren åt att undersöka frikyrklig pacifism ännu mer).

Annons

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s