Det första språkmiraklet jag upptäckte i Sverige

För elva år sedan intervjuade jag för första gången en person som hade varit med om ett språkmirakel. Hösten 2010 deltog han på en måndagsbön i Stockholms bönehus. Han bad med tungotal och efter ett tag kände han att det låg kraft i orden, hur Anden verkligen drev på. Och då reagerade en kvinna som satt mitt emot honom. Hon hörde honom tala finska.

Jag hade hört historien flera gånger förut. Jag var engagerad i bönehuset – först som deltagare, sedan en period som ledare – och flera hade berättat om hur det var när han började tala finska. De berättade om upprymdheten och gudsfruktan som uppfyllde hela atmosfären i Roseniuskyrkans källarlokal.

”Jag har inga kopplingar till Finland, vad kan jag säga på deras språk?” frågade han retoriskt och ryckte på axlarna. ”Yxi, kaxi, kolmi, liksom. Men där och då flödade det ur mig.”

Jag minns hur han tittade ut genom fönstret på caféet där vi satt, hänförd över vad som hade hänt.

”Det som jag tycker är coolast är att det verkligen är Gudsgrejer man snackar om. Det är ju inte direkt multiplikationstabellen man rabblar upp utan saker som ‘Jag är livets bröd’…”

Kvinnan som hade hört honom tala finska heter Tuula Petersson. Jag ringde upp henne och hon berättade hur hon första hade utgått från att mannen var från Finland och pratade med en vän. Hon ville inte tjuvlyssna, men märkte att han bad böner till Gud.

”Det var stora, vackra, fina ord. Han tackade väldigt mycket och ärade Gud.”

Hon hörde bland annat hur han hade kallat Gud för ”universums kung” på finska. Det var lite gammaldags finska, närmare besläktat med estniska än modernt tal.

”Gud är så god mot mig”, sa Tuula och betonade hur fantastiskt det var att höra böner på sitt eget språk. Hon la till för bara någon dag sedan:

Jaaa, det var jag! Tack Gode Gud vad god du är mot mig att jag kan uppleva sådant här saker! Mins fortfarande det här kvällen som igår! Micael, tusen tack att du har skrivit om språkmirakel!

Vilket privilegium det är att få skriva om sådana märkliga och betydelsefulla händelser! Det här är bara ett av många fall som jag skriver om i Dokumenterade språkmirakler som släpps i november. Om du vill ha information om när boken går att beställa och få tillgång till lite extramaterial, skriv upp dig på nyhetsbrevet

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s