Hur många parlament ska krossas innan nationalismen överges?

Är det här det nya normala? Ska vi förvänta oss att högernationalistiska partier försöker göra statskupp då och då när något inte går deras väg?

I söndags försökte hundratals anhängare till den högerextrema politikern Jair Bolsonaro störta Brasiliens demokrati genom att storma landets parlament, presidentpalats och högsta domstol och med våld kräva att höstens valresultat, där Bolsonaro förlorade, upphävs.

Parallellerna till Trumpanhängarnas attack av Kapitolium för nästan exakt två år sedan är uppenbara: precis som Trump är Bolsonaro en främlingsfientlig och auktoritär politiker, precis som Trump vägrade han erkänna sig besegrad och precis som Trump har han spridit propaganda om valfusk.

Högernationalism är uppenbarligen ett av de största hoten mot demokratin idag. Främlingsfientliga populister som Bolsonaro och Trump talar ofta om yttrandefrihet och demokrati när det gynnar dem, men när demokratiska principer och strukturer inte gynnar dem vill de sätta dem ur spel.

Även om det är sant att inte alla anhängare av högernationalism förespråkar våld, är det också viktigt att inse att sådana rörelser kan skapa en miljö där det är mer sannolikt att sådana handlingar inträffar. När ledare eller politiska partier sprider desinformation, väcker splittring och hat och förkastar legitimiteten i demokratiska processer, kan det skapa ett klimat av missnöje och radikalisering som kan leda till våld. I somras såg vi hur en högernationalist radikaliserades till att mörda i Almedalen utifrån det gift han hade matats med på främlingsfientliga forum och medier.

Det smärtar mig extra djupt att många av dessa våldsförespråkande nationalister använder kristen retorik. De brasilianska terroristerna som stormade landets politiska centrum använde slagord som ”Gud, familj, fosterland” och vissa av dem bad för att poliserna som försökte stoppa dem skulle besegras. När Trumpanhängarna intog Kapitolium ledde vissa av dem lovsång medan andra vandaliserade byggnaden.

Men det här är så långt från kristendom som man kan komma. Jesus vill att vi ska älska alla människor, leva stilla och lugna liv och förändra samhällen inte genom våld utan genom förändrade hjärtan. Det är avgörande att kyrkan tar avstånd från denna form av högernationalism och arbetar för att försvara demokratiska värderingar. Utan ett starkt engagemang för demokrati kommer våra samhällen inte bara bli mer polariserade och förtryckande – det ökar massivt risken för inbördeskrig.

Annons

En kommentar

  1. Så sant! Bolsonaro, Trump et.al. är också fiender till ett fredligt samhälle som därmed blir ett samhälle där det blir svårare att vara kristen och utöva vår tro med tex diakoni.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s