Gör som Hans Rosling sa – stötta kristna organisationers katastrofhjälp för att rädda liv

Över 20 000 människor har rapporterats döda och miljontals har blivit drabbade av den kraftiga jordbävningen i Turkiet och Syrien. Behoven är enorma och förväntas öka, med människor som söker skydd, mat och vatten i vinterkylan.

Jag har sett folk argumentera för att vi inte borde hjälpa turkar som har drabbats för att Erdoğan motarbetar Sveriges Nato-ansökan. En sådan grym kollektiv bestraffning skulle bara göra oss minst lika hemska som de mest egoistiska diktatorerna man kan tänka sig.

Oavsett vilken politisk ledare som styr över dem har alla människor ett okränkbart gudagivet värde som gör att de naturligtvis ska få hjälp under en katastrof.

Hans Rosling fick för tolv år sedan frågan vilka hjälporganisationer man bör ge till när det skett en katastrof, och han lyfte då särskilt fram kristna organisationer tillsammans med stora namn som Röda korset och Unicef. Även om de kristna organisationerna inte är lika stora ”har de varit på plats tidigare” och kan ofta hjälpa direkt.

”De som har varit på plats och som känner området som har en systerkyrka eller nåt sånt där, de är bra på att hjälpa”, sa Rosling.

Det här är lika sant idag – bara några timmar efter att jordbävningen dödade 17000 människor i Turkiet och Syrien och försatte miljontals i akut nöd var flera kristna organisationer på plats för att hjälpa. PMU, Diakonia och Act Svenska kyrkan har redan igång insamlingar för att snabbt nå fram med livräddande hjälp till dem som behöver.

Låt oss göra som Hans Rosling rådde oss till och stötta dem!

PMU
Swish: 9000506
Plusgiro: 900050-6

DIAKONIA
Swish: 9033044
Bankgiro: 903-3044

EFK (GE FÖR LIVET)
Swish: 9005588
Bankgiro: 900 55 88

EQUMENIAKYRKAN
Swish: 900 32 86
Bankgiro: 900-3286
Märk ”katastroffonden”

ACT SVENSKA KYRKAN
Swish: 9001223
Bankgiro: 900-1223

Tack! 💛

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s